Φροντιστήριο για όλους η ευρωλίγκα

pao osfp eurol

Ο απολογισμός του α΄ γύρου, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για το τι «μέλλει γενέσθαι» σ’ αυτή την επίπονη και εξοντωτική, γεμάτη από απρόοπτα ευρωλίγκα, που καμία σχέση δεν έχει με προηγούμενες. Παρότι πέρασαν 15 αγωνιστικές ημέρες, τα πράγματα για τη συνέχεια παραμένουν ρευστά, όσον αφορά τον σχηματισμό της οκτάδας, αλλά και των ομάδων που θα παλέψουν για το πλεονέκτημα της έδρας. 

Ο β΄ γύρος που αρχίζει αύριο (Πέμπτη), αναμένεται πιο σκληρός, καθώς στην τελική ευθεία θα παίξουν καθοριστικό ρόλο τα αποθέματα δυνάμεων, οι τραυματισμοί (που δεν ήταν και λίγοι μέχρι τώρα), αλλά και το ντεμαράζ από ομάδες που θα εμφανιστούν πιο δυνατές με την επιστροφή  παικτών τους (π.χ Μπαρτσελόνα).

Αν και ασυνήθιστοι σε τέτοιους ρυθμούς ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός, που κάνουν ποδαρικό στο 2017 με το δικό τους ντέρμπι, έδειξαν να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του νέου συστήματος και να φιγουράρουν ανάμεσα στις ομάδες με πρωταγωνιστικό ρόλο. Μέσα σε 83 ημέρες έδωσαν 27 αγώνες σε Α1 και ευρωλίγκα κι αυτό με απλά μαθηματικά μεταφράζεται  σε ένα ματς ανά τρεις ημέρες, συν τις μετακινήσεις. 

Η νέα ευρωλίγκα, με τα καλά και τα κακά της, αποδεικνύεται ένα μεγάλο φροντιστήριο για όλους. Όχι τόσο για τους προπονητές και τους παίκτες, που είναι υποχρεωμένοι άλλωστε να διαχειριστούν πρωτόγνωρες συνθήκες, όσο για τους φιλάθλους και το σινάφι μας.

Επειδή είμαστε εθισμένοι στην υπερβολή και ερμηνεύουμε με θριαμβολογίες ή καταστροφολογίες το κάθε αποτέλεσμα ξεχωριστά, η ευρωλίγκα μας μαθαίνει πολλά. Όπως:

  • • Να υπολογίζουμε όλες τις ομάδες. Σε αυτό τον «μαραθώνιο» φαβορί δεν υπάρχουν και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα έδειξαν ότι όλοι μπορούν να νικήσουν και  όλοι μπορούν να χάσουν από οποιονδήποτε. 
  • Να αποφεύγουμε τις εύκολες εκτιμήσεις και να μην καταλήγουμε σε συμπεράσματα που ανατρέπονται από αγώνα σε αγώνα.
  • Να περιμένουμε και άλλες αυξομειώσεις στην απόδοση των ομάδων, με τα πάνω και τα κάτω τους.
  • Να χαιρόμαστε το θέαμα και να μην στεκόμαστε τόσο στο αποτέλεσμα, αφού από μέρα σε μέρα παρατηρούνται θεαματικές αλλαγές και η έδρα πλέον δεν είναι άβατο για κανέναν.
  • Σε 120 αγώνες, σημειώθηκαν 45 διπλά. Το ποσοστό μεταξύ γηπεδούχου – ηττημένου είναι 60-40% και σε μία φάση που οι νίκες είναι «χρυσάφι». Αν τη συγκρίνουμε σε βαθμό δυσκολίας με το περυσινό «Top-16», διαπιστώνουμε ότι φέτος οι νίκες των φιλοξενούμενων είναι πιο συχνές. Πέρυσι σε όλο το «Top-16» (112 αγώνες), η έδρα "έσπασε" 31 φορές.
  • Κοντολογίς, η νέα ευρωλίγκα διαμορφώνει τον τρόπο σκέψης και αντίληψης του παιχνιδιού, απομονώνοντας τις υστερίες και εκφυλίζοντας τον φανατισμό. Σίγουρα και για τις ομάδες αυτή η χρονιά με τις τόσες νέες εμπειρίες, είναι πιλοτική για τη συνέχεια.
  • Προς το παρόν, το μόνο σίγουρο είναι ότι ακόμη και τώρα, με βάση το υπόλοιπο πρόγραμμα των 15 αγωνιστικών, οι προβλέψεις είναι παρακινδυνευμένες. Δεν υπάρχουν στάνταρ καταστάσεις και αυτό μας το δίδαξε η μισή διαδρομή της διοργάνωσης, που είναι "μπούσουλας" και για τη συνέχεια.