Οι Έλληνες ξανάρχονται...

xaralam pedoul kalathis

Η μεταμόρφωση του Παναθηναϊκού που συνοδεύτηκε και με «μπρέικ» στο Ν. Φάληρο, είναι έργο του Αργύρη Πεδουλάκη. Οι «πράσινοι» κατάφεραν να ξαφνιάσουν τον Ολυμπιακό, που - προφανώς - δεν περίμενε τον αντίπαλό του να εμφανιστεί σε τέτοιο βαθμό ετοιμότητας.

Αν και μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα δεν μπορούν να αλλάξουν πολλά, εντούτοις ο «Άρτζι» κατάφερε να «νοικοκυρέψει» το παιχνίδι της ομάδας και το κυριότερο να ξαναδώσει την «μπαγκέτα» στον Νικ Καλάθη, ο οποίος επί Τζόρτζεβιτς είχε  μετατραπεί σε… «τροχονόμο», με την επιμονή που έδειχνε ο πρώτος στους συμπατριώτες του.

Σε ανύποπτο χρόνο, ο Αργύρης Πεδουλάκης είχε υπερασπιστεί τον Καλάθη ένα βράδυ, μετά από αγώνα της ευρωλίγκα, στο στούντιο της ΕΡΤ. Με κομψό τρόπο, υποστήριξε ότι ο διεθνής παίκτης έχει επωμιστεί πράγματα που τον γεμίζουν πίεση, με αποτέλεσμα να εκτίθεται. Πράγματι, από την ημέρα που ανέλαβε ο Έλληνας προπονητής την ομάδα, προσπάθησε να «ξεθολώσει» τον Καλάθη και να αναδείξει τις αρετές του, αφού μπορεί να «τρέξει», να δημιουργήσει και να φτάνει με πολλούς τρόπους στο καλάθι.

osfp pao pappas

Η περιβόητη ελληνοποίηση, που μετατράπηκε σε ...σερβοποίηση, επανέρχεται στον Παναθηναϊκό με την επιστροφή του Πεδουλάκη. Η εμπιστοσύνη στον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, που μπορεί πλέον να παίξει ολοκληρωμένο μπάσκετ και κυρίως να συνεισφέρει στην άμυνα, η αξιοποίηση του Νίκου Παππά, που βγήκε από τη ναφθαλίνη και ο αναβαθμισμένος ρόλο του έμπειρου Αντώνη Φώτση, ήταν τα πρώτα κερδισμένα στοιχήματα για τον αντικαταστάτη του Τζόρτζεβιτς. Και μην αμφιβάλλετε ότι στην αναδόμηση του ελληνικού κορμού, ρόλο θα είχε και ο Γιώργος Παπαγιάννης, αν δεν ήταν τραυματίας. Όπως και ο Βλάντο Γιάνκοβιτς. 

Ο Παναθηναϊκός παρουσιάστηκε στο ΣΕΦ σοβαρός, διαβασμένος και με καλή ψυχολογία. Προτίμησε ο Πεδουλάκης ένα διαφορετικό σχήμα, με τον Χάντερ αντί του Γκιστ και δείχνοντας ότι δεν βασίζεται ιδιαίτερα στους Ραντούλιτσα, Ουίλιαμς, αδύναμους κρίκους στην άμυνα. Οι «πράσινοι» έδειξαν κάτι διαφορετικό, που σίγουρα θα κάνουν πιο υποψιασμένο τον Ολυμπιακό στη συνέχεια της σειράς. Οι «ερυθρόλευκοι» έεμφάνισαν μία απρόσμενη σύγχυση, που προήλθε από το γεγονός ότι το δυνατό τους σημείο, η άμυνα, δεν λειτούργησε όπως θα ήθελε ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, κυρίως στο α΄ημίχρονο.

Ανεξάρτητα πάντως με την εξέλιξη στους επόμενους αγώνες, η τελική φάση ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Το πρώτο ντέρμπι  στο ΣΕΦ είχε αύρα ευρωλίγκας και μακάρι να σημάνει την αρχή μιας νέας εποχής μεταξύ των «αιωνίων».  Δεν σημειώθηκε το παραμικρό, ο αγώνας είχε ποιότητα, ενδιαφέρον, κρίθηκε στον πόντο και για πρώτη φορά η διαιτησία πέρασε απαρατήρητη. 

Το μπάσκετ ήταν αυτό που κέρδισε από τον πρώτο τελικό, τόσο από αγωνιστικής πλευράς, όσο και από πλευράς ατμόσφαιρας. Ένα πολιτισμένο ντέρμπι, που πρέπει να γίνει οδηγός για τη συνέχεια.