O Γκάλης γύρισε τον χρόνο πίσω (vid)

galis mcaddoo

Ο Νίκος Γκάλης μπήκε στη... μηχανή του χρόνου μέσα από τη σελίδα του στο facebook και σταμάτησε στις 4 Ιανουαρίου 1990. Πριν από ακριβώς 25 χρόνια.

Τότε που ο Άρης υποδέχονταν την Φίλιπς Μιλάνο του Φράνκο Καζαλίνι στο κατάμεστο «Αλεξάνδρειο» για τη φάση των ομίλων του -τότε- κυπέλλου Πρωταθλητριών ομάδων Ευρώπης: «Σαν σήμερα το 1990 κερδίσαμε με τον ΑΡΗ την μεγάλη Philips Μιλάνου με 95-77 στο κατάμεστο γήπεδό μας. Στη φωτογραφία με αντίπαλο έναν από τους μεγαλύτερους αθλητές που αγωνίστηκαν στην Ευρώπη, τον Bob McAdoo» ανέφερε ο «γκάνγκστερ» του ευρωπαϊκού μπάσκετ, αναπολώντας το ματς που διεξήχθη πριν από 25 χρόνια.

Σε εκείνο το ματς έκανε ντεμπούτο με την ιταλική ομάδα ο Αμερικανός Κιούρετον, ο οποίος είχε πάρει τη θέση του Μπράουν: «Αυτή είναι η μοναδική διαφορά με την ομάδα της Φίλιπς. Την ξέραμε καλά. Οι Μακ Αντού και Ντ' Αντόνι μπορεί να έχουν πείρα, αλλά δεν έχουν διάρκεια. Βρίσκεται σε δύσκολη θέση» είχε πει ο Γιάννης Ιωαννίδης μετά το ματς, ενώ είχε συμπληρώσει:

«Για να πάει κάποιος στο φάιναλ φορ της Σαραγόσα, πρεπει να κάνει επτά νίκες στην έδρα του και μία εκτός. Εμείς παίξαμε καλά, ενώ έβαλα τον Ρωμανίδη στο ματς και κόντυνα το σχήμα (σ.σ. τότε δεν υπήρχε καν στο λεξικό η λέξη... rotation στο ρόστερ). Μας βοήθησε  αρκετά σε άμυνα και επίθεση».

Μάλιστα η Φίλιπς είχε πολλά παράπονα από τη διαιτησία των Γκίρμπατς, Όχμον και ο προπονητής Φράνκο Καζαλίνι δεν έκανε ποτέ δηλώσεις: «Εδώ μέσα δύσκολα κερδίζεις» είχε αρκεστεί να πει ο Μάικ Ντ' Αντόνι.

ΑΡΗΣ (Ιωαννίδης): Γιαννάκης 23(5), Γκάλης 36(1), Λυπηρίδης 1, Τζόουνς 15, Βράνκοβιτς 9, Φιλίππου, Ρωμανίδης 10(2), Δοξάκης.

ΦΙΛΙΠΣ ΜΙΛΑΝΟ (Καζαλίνι): Πορταλούπι, Πίτις 4, Ντ' Αντόνι 2, Κιούρετον 6, Ρίβα 27(3), Μακ Αντού 25, Αλντι, Μοντέκι 13(1)