«Η μεγαλύτερη νίκη μέχρι την επόμενη...» (vid)

36634

Τετάρτη 10 Ιουνίου 1987. Ευρωμπάσκετ 1987. Προημιτελική φάση. Μετά τον θρίαμβο επί της Γαλλίας στο τελευταίο ματς των ομίλων και την πρόκριση στις οκτώ καλύτερες ομάδες της Ευρώπης για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Εθνική ομάδα βρισκόταν αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη πρόκληση...

Την είσοδο στα ημιτελικά της διοργάνωσης απέναντι στην αήττητη (μέχρι εκείνο το βράδυ) Ιταλία του Βαλέριο Μπιανκίνι και του μεγάλου σκόρερ, Αντονέλο Ρίβα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα μετρούσε 17 ήττες σε ισάριθμες αναμετρήσεις κόντρα στους «ατζούρι» αλλά η 18η έμελλε να περάσει στην ιστορία... Με ψυχή 15.000 λεόντων, όσοι και οι φίλαθλοι που βρέθηκαν εκείνο το ζεστό βράδυ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, η Εθνική μας κερδίζει εύκολα με 90-78 και αποκτά τη δυνατότητα να διεδικήσει το πρώτο της μετάλλιο!

Μετά το τέλος του αγώνα, ο δημοσιογράφος Βασίλης Σκουντής που είχε επωμιστεί το ρεπορτάζ των αποδυτηρίων (ή της μικτής ζώνης αν προτιμάτε) απέσπασε από τον Νίκο Γκάλη μια ατάκα που έμελλε να γίνει διαχρονική...

Σκουντής: Η Εθνική ομάδα είχε συνέχεια μια διαφορά, αλλά οι Ιταλοί προσπαθούσαν μάταια να μειώσουν...Γκάλης: Για μένα φάνηκε από την αρχή, από το ζέσταμα. Μόνο που τους κοίταζες στα μάτια, φάνηκε ότι δεν ήταν έτοιμοι να παίξουν. Ηξερα την ψυχολογία της ομάδας, είμασταν σε πολύ καλή κατάσταση και πήραμε τη νίκη.
Σκουντής: Η σημερινή νίκη και το ενδεχόμενο ενός μεταλλίου, ακόμα και το χρυσό, πώς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από το ελληνικό μπάσκετ για να μην είναι μια ευκαιριακή διάκριση;
Γκάλης: Κοίτα, αυτή η ομάδα έχει μέλλον. Δεν θα σταματήσει εδώ ό,τι κι αν γίνει στο πανευρωπαϊκό...
Σκουντής: Είναι η πιο ευτυχισμένη στιγμή της καριέρας σου από τότε που παίζεις στην Εθνική ομάδα;
Γκάλης: Είναι, μέχρι το επόμενο παιχνίδι...

Ο «Νικ» ήξερε πολύ καλά τι έλεγε. Για άλλο ένα ματς στο τουρνουά πραγματοποίησε «διαστημική» εμφάνιση και διέλυσε κάθε σύστημα του «φιλόσοφου» (σ.σ. όπως ήταν το παρατσούκλι του Μπιανκίνι). Συγκεκριμένα τελείωσε το παιχνίδι με 38 πόντους, έχοντας 12/17 δίποντα, 1/1 τρίποντο, 11/12 βολές, 3 ασίστ και 2 κλεψίματα, ενώ ο Παναγιώτης Γιαννάκης πραγματοποίησε το καλύτερο παιχνίδι στη διοργάνωση, έχοντας 22 πόντους με 4/6 τρίποντα. Οσο για τον παίκτη-κλειδί; Ο Αργύρης Καμπούρης, ο οποίος έκανε το ματς της... ζωής του έχοντας 14 πόντους με 6/8 δίποντα, 2/2 βολές, 6 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 2 κλεψίματα.

«Ο Γκάλης ξέραμε ότι θα μας βάλει 40 πόντους. Το θέμα ήταν να περιορίσουμε τους υπόλοιπους, αλλά δεν τα καταφέραμε. Η Ελλάδα είναι πολύ καλή ομάδα και έχει πληρότητα σε όλες τις θέσεις. Της αξίζουν συγχαρητήρια γιατί μας κέρδισε δίκαια. Συγκλονιστική και η παρουσία του κόσμου» ήταν το ιπποτικό -αν μη τι άλλο- σχόλιο του Βαλέριο Μπανκίνι, ενώ ο Κώστας Πολίτης έλεγε εκστασιασμένος: «Νικήσαμε πρώτη φορά την Ιταλία και πράγματι πρόκειται για μια ιστορική στιγμή. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να κερδίσουμε τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης...»

Επομενος αντίπαλος η μεγάλη Γιουγκοσλαβία με φόντο τη πρόκριση στον τελικό του Ευρωμπάσκετ...

«Το όνειρο των ατζούρι σταμάτησε στον μεγάλο Γκάλη και την Ελλάδα. Ο Ομηρος δυστυχώς ξύπνησε εναντίον μας μιλώντας με το σκορ» έγραφε η Gazzeta Dello Sport την επόμενη μέρα, κάνοντας ειδική αναφορά στον Αργύρη Καμπούρη: «Ένας 25χρονος χτίστης πήρε τη θέση του Φιλίππου και χάλασα τα ιταλικά σχέδια»
✓ «Εάν κάνουν έτσι με τη πρόκριση στα ημιτελικά, αν πάρουν το χρυσό θα γκρεμίσουν τον Παρθενώνα» έλεγαν οι Ιταλοί δημοσιογράφοι που έβλεπαν τις εκδηλώσεις λατρείας στο ΣΕΦ.
✓ «Βλέπω τελικό μεταξύ Ελλάδας και Σοβιετικής Ένωσης» έλεγε ο προπονητής των Σοβιετικών Αλεξάντερ Γκομέλσκι... Δικαιώθηκε και με το παραπάνω!!
✓ Ο Παναγιώτης Γιαννάκης δεν παρασύρθηκε από τους πανηγυρισμούς, αλλά μέσα στην γενική έκσταση φρόντιζε για το αύριο του ελληνικού μπάσκετ: «Θέλουμε γήπεδα. Πρέπει να μας το υποσχεθείτε Υπουργέ» έλεγε απευθυνόμενος στον Υφυπουργό Αθλητισμού, Σήφη Βαλυράκη.
✓ «Και στον τελικό θα γίνει της πουτ....ας» τραγουδούσε στα αποδυτήρια ο Νίκος Φιλίππου, ο οποίος ήταν ο νούμερο «ένα» παρακινητής των πανηγυρισμών.
✓ «Το πτώμα της Ιταλίας να πάει στο νεκροτομείο για νεκροψία...» ήταν η ατάκα του Παναγιώτη Φασούλα.

ΕΛΛΑΔΑ - ΙΤΑΛΙΑ 90-78

ΕΛΛΑΔΑ (Πολίτης): Γκάλης 38(1), Γιαννάκης 22(4), Καμπούρης 14, Φασούλας 9, Ιωάννου 4, Χριστοδούλου 3(1).
ΙΤΑΛΙΑ (Μπιανκίνι): Μοντέκι 5(1), Τζεντίλε 5(1), Μανίφικο 14, Τόνουτ 12, Κόστα 4, Βιλάλτα 5(1), Ρίβα 23(3), Μοραντότι 2, Καρέρα 8, Μπρουναμόντι.