Όταν το Τορίνο έγινε Θεσσαλονίκη (vid)

aris giannakis

22 χρόνια συμπληρώνονται (16 Μαρτίου 1993) από την επική νική του Άρη στο Τορίνο και την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων απέναντι στην Εφές Πίλσεν με 50-48.

Τα χρόνια πέρασαν, αλλά οι φίλαθλοι του Άρη και του ελληνικού μπάσκετ γενικότερα δύσκολα θα το ξεχάσουν εκείνο το βράδυ. Οι 5.000 οπαδοί των κιτρίνων έκαναν Θεσσαλονίκη την Ιταλία και η ομάδα του Στιβ Γιατζόγλου τους έβγαλαν ασπροπρόσωπους.

Οι Ευρωπαίοι χαρακτηρίζουν αυτόν τον τελικό ως έναν απ'τους χειρότερους της ιστορίας και όχι άδικα. Το περίεργο είναι ότι αυτή η χρονιά ήταν η μετά Γκάλης εποχή για τον Άρη. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Άρης είχε στο δυναμικό του έναν απ'τους καλύτερους Αμερικάνους που έχουν περάσει απ'την ιστορία του Ελληνικού μπάσκετ τον Ρόι Τάρπλει, ο οποίος σ'εκείνο το παιχνίδι έβαλε σχεδόν τους μισούς πόντους της ομάδας.

Το φανταστικό της βραδιάς δεν ήταν κάποιο τρίποντο αλλά η αντίδραση του Μέμου Ιωάννου. Ο Έλληνας πλέι μέικερ, τρομερά ψύχραιμος παρά την ένταση των στιγμών, βρισκόταν στα αποδυτήρια και κάπνιζε αμέριμνος το τσιγάρο του νικητή. Κάποιος από τους συμπαίκτες του τον φώναξε: ''Μέμο, έλα πάμε για την απονομή". "Εντάξει παιδιά, δεν βιάζομαι, έτσι και αλλιώς το έργο το έχω ξαναδεί" απάντησε ο Μέμος, Κυπελλούχος Ευρώπης και το 1991 με τη φανέλα του δικεφάλου του βορρά.

ΑΡΗΣ (Σβι Σερφ): Γιαννάκης 2, Βουρτζούμης 2, Άντερσον 15, Μισούνοφ 10, Τάρπλεϊ 19, Αγγελίδης 2, Ιωάννου, Γάσπαρης

Ένα βιντεάκι με όλο τον αγώνα για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι.