Η σφήνα, το λουκέτο και η μαϊμού

aek opadoiΆπαντες, ειδικοί και μη, μπασκετικοί ή μη, συμφωνούν ότι το δίπολο Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού και η παντοκρατορία τους εντός συνόρων, δεν βοηθά το μπάσκετ να κερδίσει νέους φίλους στην Ελλάδα, καθώς το ενδιαφέρον για το πρωτάθλημα της Α1, όσο ανταγωνιστικές και αν είναι οι φετινές αναμετρήσεις, μειώνεται αντί να αυξάνεται.

Προσπάθειες όπως αυτή του Μάκη Αγγελόπουλου στην ΑΕΚ είναι ουσιαστικά καταδικασμένες να αποτύχουν αν η «Ένωση» δεν φέρει, σύντομα, αποτελέσματα στο παρκέ που να δίνουν έστω και μια μικρή δόση αισιοδοξίας στους φίλους της. 

Ο κόσμος της ΑΕΚ είναι διψασμένος και το δείχνει, όπως με την ιδιαίτερα θερμή παρουσία του στο παιχνίδι με τη Μονακό στο ΟΑΚΑ. Οι επίσημοι υπολογισμοί έκαναν λόγο για έξι με επτά χιλιάδες, εμείς τους υπολογίσαμε λίγο παραπάνω. Σε κάθε περίπτωση, τόσο κόσμο είχε να δει το κλειστό «Νίκος Γκάλης» από τα περσινά ντέρμπι της Α1 ή μάλλον τους πρώτους αγώνες του πρωταθλήματος στην πρώτη χρονιά της ΑΕΚ μετά την επιστροφή της απ’ την περιπέτεια της Β’ και της Α2…

Φανταστείτε τι θα γινόταν αν η ΑΕΚ είχε καταφέρει έστω να προκριθεί φέτος στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, αποκλείοντας τον Άρη, που μπορεί να έχει προσπεράσει με …εμφατικό τρόπο στο πρωτάθλημα, όπως και κάθε άλλη ομάδα εκτός των «αιωνίων», αλλά στη συνείδηση του κόσμου της, παραμένει ο …σημαντικότερος αντίπαλός της εντός συνόρων, μέχρι τουλάχιστον να αποδειχθεί ότι η «Ένωση» είναι έτοιμη για κάτι …καλύτερο.

Το είχε πει σε ανύποπτο χρόνο ο Ζντοβτς, το επαναλαμβάνουν κατά καιρούς και οι παίκτες της και το υποστηρίζει και η διοίκηση, ότι ουσιαστικός στόχος της ΑΕΚ φέτος δεν είναι άλλος απ’ το να καταφέρει ένα πλήγμα σε κάποιον απ’ τους αιωνίους.

Το Φάιναλ-Φορ του Champions League, είναι σίγουρα ένας στόχος, που όμως …απομακρύνθηκε όταν η ομάδα απέτυχε να εξασφαλίσει πλεονέκτημα έδρας στην φάση των "16" και έπεσε στην κλήρωση πάνω στη δεύτερη πιο δυνατή, βάσει αποτελεσμάτων, ομάδα της διοργάνωσης. Η νίκη με μόλις ένα πόντο στο ΟΑΚΑ και η εικόνα της αναμέτρησης, αν και δεν κάνουν απαγορευτικές τις σκέψεις για πρόκριση στο Μόντε Κάρλο, δεν τρέφει την αισιοδοξία των ενωσιτών.

Ίσως θα ήταν καλύτερο για την ομάδα να πάει χωρίς άγχος εκεί, καθώς απ’ την μια η διοργάνωση αυτή φαίνεται ότι είναι ένα προσωρινό κατάλυμα για την ΑΕΚ και ενδεχομένως και ένα …πείραμα χωρίς συνέχεια απ’ την FIBA, ενώ πέραν του γοήτρου, ακόμη και η κατάκτηση του τροπαίου, μικρό κέρδος θα έφερνε στην ομάδα για το μέλλον.

Όσο και αν ο Ζντοβτς λέει ότι δεν θέλει να μιλά στους παίκτες του και να αναφέρεται στους αντιπάλους της ομάδας του ως …φαβορί, η ΑΕΚ είναι πλέον το αουτσάιντερ στην ρεβάνς και αν πάει χωρίς πίεση και με διάθεση να μεταφέρει το άγχος στους Μονεγάσκους, ίσως είναι καλύτερα.

Η …σφήνα που επιδιώκει στην Α1 ίσως είναι ο στόχος που πρέπει να συγκεντρωθεί πλέον η «Ένωση» και οι πρόσφατες μεταγραφικές κινήσεις της εκεί στοχεύουν. Δεν θα ήταν λογικό άλλωστε να περιμένει κανείς ότι ο Νιούλι ή ο Μαυροκεφαλίδης μπορούν μέσα σε μια εβδομάδα να γίνουν πρωταγωνιστές και να …εκτοξεύσουν την ΑΕΚ στα παιχνίδια με την …πυραυλοκίνητη Μονακό, που ήρθε μόλις με δέκα παίκτες στην Αθήνα, αλλά η εκάστοτε πεντάδα της έμοιαζε να κινείται με μεγαλύτερη ταχύτητα στο παρκέ απ’ τις πεντάδες του Ζντοβτς. Και οι δύο θα έχουν αρκετό χρόνο μπροστά τους για να είναι πιο έτοιμοι στα δύο παιχνίδια στο ΟΑΚΑ με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, εκεί που η ΑΕΚ θα επιδιώξει να ανεβάσει το γόητρό της και τις …μετοχές της στο ελληνικό μπασκετικό χρηματιστήριο, όπου οι επενδυτές έχουν βαρεθεί να παίζουν όλα τους τα χρήματα στο «κόκκινο-πράσινο».

Οι περίπου οκτώ χιλιάδες φίλοι της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ στον αγώνα με το Μονακό όμως, πέραν της συγκλονιστικής ατμόσφαιρας που δημιούργησαν, το πρόβλημα είναι ότι δεν προσέφεραν ανάλογα έσοδα στην ΚΑΕ. Οι άνθρωποί της μάλιστα υπολογίζουν ότι μερικές εκατοντάδες μπήκαν με προσκλήσεις ή με …λίστες, ενώ πολύ περισσότεροι μπήκαν με «ντου», σπάζοντας λουκέτα που έκλειναν πλαϊνές πόρτες, που δεν φυλάσσονταν ικανοποιητικά. Φαινόμενο που δεν ήταν πρωτοφανές φέτος.

Ίσως η ΚΑΕ, που οι άνθρωποί της έχουν ιδιαίτερα καλές σχέσεις και με τους οργανωμένους, θα έπρεπε να το συζητήσουν μαζί τους, αφού πέραν της απώλειας εσόδων τίθεται και θέμα τιμωρίας της ΑΕΚ, καθώς έπεσαν και κάποια αντικείμενα, ενώ άναψαν και πάλι καπνογόνα. Και η ΚΑΕ έχει κάθε λόγο να το …τελειώσει το θέμα εδώ, πριν τα παιχνίδια με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, όπου το …πάθος θα ξεχειλίζει. 

Βεβαίως αυτά τα φαινόμενα δεν ήταν τα μόνα που πρέπει να καταδικαστούν και να αντιμετωπισθούν. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε και σε όσους ήταν στο ΟΑΚΑ ,αλλά δυστυχώς και όσους είδαν το παιχνίδι στην τηλεόραση, η χειρονομία νεαρού που βρέθηκε στις πολυθρόνες δίπλα στο παρκέ, που μιμήθηκε την …μαϊμού κοροϊδεύοντας παίκτη της Μονακό. Τέτοιες ρατσιστικού ύφους κινήσεις δεν επιτρέπονται ειδικά από άτομα που βρίσκονται δίπλα στο παρκέ. Και επειδή πρόκειται για κάποιον έφηβο, καλό θα ήταν οι γονείς του, που σίγουρα θα τον είδαν, είτε απ’ την τηλεόραση, είτε γιατί βρίσκονταν κάπου εκεί κοντά, να τον συνετίσουν. Γενικότερα η ΑΕΚ θα πρέπει να προσέξει, ενόψει των ντέρμπι, την συμπεριφορά όσων φίλων της βρεθούν στις πολυτελείς πολυθρόνες του ΟΑΚΑ, αφού τελευταία έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα «εκρήξεων» και μάλιστα σε παιχνίδια όπως με την Παρτιζάν και τα Τρίκαλα, κλήθηκαν εκτός της ασφάλειας της ΚΑΕ ακόμη και αστυνομικοί να μπουν μπροστά τους, ώστε να αποφευχθούν ακόμη μεγαλύτερες εντάσεις και επεισόδια…