Θα ξαναγίνει …ντέρμπι;

1571574 2

O Kώστας Τσιαμτσούρης γράφει για το ντέρμπι μεταξύ Ολυμπιακού - ΑΕΚ στο ΣΕΦ και... αναρωτιέται αν μπορεί να θυμήσει και πάλι τις παλιές εποχές, με την Ενωση να παρουσιάζεται ανταγωνιστική.

Τα παιχνίδια του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ ήταν πάντα ντέρμπι, με την …διευρυμένη έννοια του όρου, καθώς αντιμέτωπες σε ένα παιχνίδι δεν είναι μόνο οι δωδεκάδες του ρόστερ και οι δυο προπονητές, αλλά και η φανέλα και η ιστορία. Ειδικά ομάδες με τόσο πολύ κόσμο, πάντα αντιμετωπίζουν αυτά τα παιχνίδια με διαφορετική ψυχολογία. Τις εποχές που και ο Ολυμπιακός πέρασε δύσκολες στιγμές, δεν ήταν ποτέ εύκολο για την ΑΕΚ να παίζει αντίπαλός του, ακόμη και εκτός έδρας. Και τις εποχές που η ΑΕΚ βρέθηκε στο ναδίρ, πάλι, οι «ερυθρόλευκοι» υπήρξαν φορές που δυσκολεύθηκαν να κάμψουν την αντίστασή της. 

Γι αυτό και είναι ολίγον τι επισφαλές να κάνουμε προβλέψεις ή σχόλια του στυλ «έχει πολλά ψωμιά να φάει η ΑΕΚ μέχρι να μπορέσει να ξανακτυπήσει τον Ολυμπιακό, ειδικά στο ΣΕΦ». Η λογική του μπάσκετ και του επαγγελματικού αθλητισμού γενικότερα βεβαίως είναι τέτοια πολλές φορές και μας οδηγεί σε τέτοια, ασφαλή για τους περισσότερους, συμπεράσματα. Ας θυμηθούμε όμως ορισμένα παραδείγματα: Πέρσι, η ΑΕΚ το πάλεψε όσο μπορούσε και τελικά έχασε με 79-71 απ’ τον Ολυμπιακό, στην ένατη αγωνιστική, περίπου δηλαδή στο ίδιο χρονικό σημείο της σεζόν με την φετινή αναμέτρηση των δύο ομάδων. Ο Ολυμπιακός ήταν τότε ιδιαίτερα φορμαρισμένος, όπως και φέτος, ενώ και η ΑΕΚ είχε ρεκόρ 7-1 στα πρώτα της οκτώ παιχνίδια (έχοντας χάσει όμως ακριβώς την προηγούμενη αγωνιστική απ’ τον Άρη). Ο Ολυμπιακός ξέφυγε και με 19 πόντους, ενώ όταν η «Ένωση» μείωσε ακόμη και στους έξι πόντους, ήταν πλέον αργά.

Πιο αμφίρροπο ήταν το παιχνίδι την προηγούμενη σεζόν, όταν η ΑΕΚ έχασε πάλι με 83-77, ενώ είχε προηγηθεί με έναν πόντο ακόμη και 4 λεπτά πριν την λήξη…

Η πολύ μέτρια ΑΕΚ του 2006, όταν στο ρόστερ της είχε μόλις δυο ξένους και αρκετούς γυρολόγους Έλληνες, με τον Βαγγέλη Αλεξανδρή στον πάγκο της, είχε κάνει μια τουλάχιστον αξιοπρεπή εμφάνιση στο ΣΕΦ, αρχές Δεκέμβρη μάλιστα, όταν έχασε με 74-70… Κατά καιρούς η «Ένωση» έχει υποστεί εκεί βαριές ήττες, ενώ ο Ολυμπιακός είναι αήττητος στο ΣΕΦ σε αγώνες κανονικής σεζόν. Οι εντός έδρας ήττες του απ’ την ΑΕΚ έχουν σημειωθεί σε άλλα γήπεδα, όπως στην Γλυφάδα, επί Ζούρου, ή στα πλέι-οφ του πρωταθλήματος. Η ΑΕΚ επίσης μετρά 13 συνεχόμενες ήττες εκτός έδρας απ’ τον Ολυμπιακό, ο οποίος είναι και ο …χειρότερος αντίπαλος για την ΑΕΚ, ασχέτως του που αγωνίζεται ως γηπεδούχος, καθώς στην Α1 μετρά 56 νίκες σε 64 αγώνες στο πρωτάθλημα.

Μετά τον αγώνα με την Παρτιζάν υπήρξαν τα γνωστά συνθήματα απ’ την εξέδρα, που ζητούσε νίκη επί του Ολυμπιακού. Μια νίκη που έχει …αργήσει πολλά χρόνια αλλά που και από μόνη της, εάν έρθει, δεν θα αλλάξει κάτι για την ΑΕΚ. Ή μήπως θα αλλάξει; Φέτος δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ομάδα του Γιούρι Ζντοβτς, όποιες αδυναμίες και αν έχουμε εντοπίσει σε αυτήν, παραμένει αήττητη στο ελληνικό πρωτάθλημα και το «ντέρμπι» του ΣΕΦ είναι ακριβώς ντέρμπι γιατί πρόκειται για την σύγκρουση των δύο μέχρι τώρα αήττητων ομάδων στην φετινή Α1.

Απ’ την πρώτη μέρα της επιστροφής της ΑΕΚ στα μεγάλα σαλόνια, είναι φανερή η ανυπομονησία για ένα τέτοιο αποτέλεσμα, έστω και αν η ΑΕΚ παραμένει αουτσάιντερ και κανένα …πρακτορείο στοιχημάτων δεν εμφανίζει στις αποδόσεις του νούμερα που να ανταποκρίνονται σε έναν αγώνα που όλοι περιμένουν αμφίρροπο. Ακόμη και ο Γιούρι Ζντοβτς έχει παραδεχθεί ότι το ζητούμενο για την ομάδα του είναι να …ανοίξει μια τρύπα στον τοίχο των δύο «αιωνίων» που χωρίζει Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό απ’ τις υπόλοιπες ομάδες της Α1.

Βεβαίως ο τοίχος αυτός κτίσθηκε με πολλά εκατομμύρια Ευρώ, με αρκετά παθήματα καθώς πολλές φορές ολημερίς τον έκτιζαν και το βράδυ γκρεμιζόταν, αλλά είναι γεγονός ότι υφίσταται και σε κάθε περίπτωση έστω και μια μικρή τρύπα δεν είναι συνηθισμένη.

Τον Ολυμπιακό, και τον Παναθηναϊκό, στα χρόνια της απόλυτης κυριαρχίας τους στο ελληνικό πρωτάθλημα, τους κέρδισαν κάποιες φορές και ομάδες «μικρότερες» σε διαμέτρημα, μπάτζετ και ιστορία απ’ την ΑΕΚ. Οι ήττες τους αυτές δεν άνοιξαν καμιά …τρύπα στον τοίχο βεβαίως. Όλες τους άλλωστε χαρακτηρίσθηκαν ως αποτέλεσμα μιας κακής βραδιάς των αιωνίων, της συγκέντρωσής τους στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις τους, στην υποτίμηση του αντιπάλου τους… Η ΑΕΚ δεν θέλει απλά μια τέτοια νίκη βεβαίως. Θέλει κυρίως να κάνει φέτος μια σεζόν σταθερά καλή, χωρίς αποτυχίες σαν την περσινή στην Ευρώπη, χωρίς μια ντουζίνα (ή και παραπάνω), αλλαγές ξένων, με σταθερά καλό μπάσκετ και χωρίς στραπάτσα από …μικρότερες ομάδες εντός ή ακόμη και εκτός έδρας. Τώρα η ΑΕΚ είναι στο 7-0 στο πρωτάθλημα, αλλά τέτοια σερί στο ξεκίνημα μιας σεζόν δεν σημαίνουν τίποτε, ειδικά αν δεν έχεις παίξει με κάποια ομάδα της πρώτης τετράδας ακόμη…

Αν η ΑΕΚ φτάσει στον δεύτερο γύρο, όταν θα ξανααντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ και είναι τότε …ισόβαθμη μαζί του, ή έστω έναν βαθμό πίσω του, τότε ναι, θα έχει καταφέρει κάτι πολύ σημαντικό, ό,τι και αν έχει γίνει στο μεταξύ στον αγώνα του Σαββάτου στο ΣΕΦ, που δεν είναι παρά ένας σταθμός. Βεβαίως, τα μαθηματικά λένε ότι για να μείνει σε απόσταση αναπνοής από κάποιον απ’ τους δύο αιωνίους μέχρι και στα μέσα του δευτέρου γύρου, θα πρέπει να έχει κερδίσει στον πρώτο τουλάχιστον έναν απ’ τους δύο… Ιδού λοιπόν το ΣΕΦ…

ΥΓ: Δεν θεωρούμε ότι έχει νόημα αυτή την στιγμή να ...αναφερθούμε ξανά στο αν η ΑΕΚ χρειάζεται έναν καλύτερο ψηλό απ’ τον Φόλκερ, για το αν η εμπειρία παικτών όπως ο Βασιλειάδης είναι αρκετή για να της δώσει μια έξτρα ώθηση, για το αν μπορεί να βγάλει την σεζόν χωρίς να κουραστεί ο Ούκιτς, ή για το αν ο Ντίξον είναι παίκτης πραγματικά υψηλού επιπέδου ή δεν μπορεί να τα καταφέρει απέναντι σε πιο ποιοτικές ομάδες και άμυνες. Και αυτά τα ερωτήματα θα απαντηθούν εν καιρώ, καθώς μια ομάδα κρίνεται απ’ την συνολική της πορεία και όχι από μια ή δύο ήττες Νοέμβρη μήνα…

ΥΓ 2: Στον αγώνα της ΑΕΚ με την Παρτιζάν βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ κοντά στους έξι χιλιάδες φίλοι της αλλά και δυο-τρεις αχαρακτήριστοι τύποι. Και καλά ο …ημίγυμνος και ημίτρελος, ή υπό την επήρεια ουσιών τύπος που πέταξε ένα καπνογόνο στα σκαλιά και αυτό έπεσε κάτω απ’ τα καθίσματα που παραλίγο να αρπάξουν φωτιά… Και καλά κάποιοι άλλοι που θεωρούν «κουλ» το να ανάβουν καπνογόνα σε κλειστούς χώρους, με σίγουρη αφενός την οικονομική ζημιά της ομάδας που και καλά υποστηρίζουν και μάλιστα πιέζουν την διοίκησή της να βάζει το χέρι στην τσέπη για να αγοράζει παίκτες ενώ οι ίδιοι πολλές φορές επιμένουν να μπαίνουν τσάμπα στο ΟΑΚΑ…
Αυτός που είχε την εξυπνάδα να σημαδέψει το αντίπαλο πέταλο, εκεί που βρισκόταν οικογένειες με παιδιά και διάσπαρτοι φίλοι της ΑΕΚ (ναι της ίδιας ομάδας, όχι τίποτε …γάβροι ή βαζέλες, που είναι …κακοί άνθρωποι), με πιστόλι φωτοβολίδας, δεν μπορεί να βρεθεί και να λογοδοτήσει; Γιατί το ξύλο που έφαγε απ’ τους περισσότερο λογικούς φίλους της ΑΕΚ, δεν ήταν αρκετό. Ούτε είναι η λύση να επιβάλλεται ο νόμος του Λιντς για τέτοιες περιπτώσεις. Γιατί, πολύ απλά, έρχεται ως τιμωρία για ένα παράπτωμα που οι συνέπειές του μπορεί να είναι τεράστιες και δεν …παραγράφονται αν ο θύτης φάει ένα μπερτάκι, ή δυο σφαλιάρες.

Το θετικό ήταν η αντίδραση όλης της εξέδρας, που φώναζε ρυθμικά «έξω-έξω» και τελικά έδειξε ότι δεν θα ανεχθεί τέτοια συμπεριφορά στο μέλλον. Αν και βεβαίως το κριτήριο θα είναι τα παιχνίδια που η ΑΕΚ θα υποδεχθεί κάποιον αντίπαλο πιο …σημαντικό απ’ την Παρτιζάν. Εκεί θα δούμε αν η πλειοψηφία, των υγιώς σκεπτόμενων φιλάθλων, επιβληθεί και κυρίως προλάβει παρόμοια περιστατικά.