Αν όχι αυτός, τότε... ποιος;

Κακά τα ψέμματα. Όσο φιλότιμες προσπάθειες και αν έκανε, το πρόσημο από την παρουσία του Φώτη Κατσικάρη στον πάγκο της Εθνικής είναι αρνητικό. Τόσο στο Μουντομπάσκετ της Ισπανίας, όσο και στο Ευρωμπάσκετ της Γαλλίας, η Εθνική ομάδα παρουσιάστηκε κατώτερη των προσδοκιών στο κρισιμότερο παιχνίδι.

Αν και είναι ένας προπονητής ο οποίος δούλευε ανελλιπώς για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ένας προπονητής που ήθελε να πετύχει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, ένας προπονητής που πίστευε όσο λίγοι στο «κάτι καλό», στο τέλος έμενε μακριά από τους πρωταρχικούς στόχους. Έχοντας παρουσιάσει καλό μπάσκετ κατά καιρούς.

Όμως από τη στιγμή που η ομάδα παρουσιάστηκε ψυχολογικά ανέτοιμη για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν, θεωρείται δύσκολη (αν όχι απίθανη) η παραμονή του στον πάγκο. Ίσως να πληρώσει και το γεγονός ότι έβαλε ψηλά τον πήχη κάνοντας λόγο ακόμα και για μετάλλιο πριν από την έναρξη του τουρνουά. Ίσως να πληρώσει τις επιλογές για τη στελέχωση της 12άδας, συμπεριλαμβάνοντας πρωτοκλασάτους παίκτες με εμπειρίες, τρόπαια, Ευρωλίγκες οι οποίοι έμεναν για μεγάλο χρονικό διάστημα στον πάγκο.

Το εύλογο ερώτημα για την επόμενη μέρα είναι το εξής: «Ποιος θα μπορούσε να είναι ο επόμενος ομοσπονδιακός προπονητής;» Σίγουρα όχι κάποιος ξένος ο οποίος θα έρθει για τα... χρήματα χωρίς να «καίγεται» για το τελικό αποτέλεσμα. Σίγουρα όχι κάποιος ο οποίος θα έχει στην πλάτη του και κάποιον σύλλογο με αποτέλεσμα να μοιράζει το ενδιαφέρον του κατά τη διάρκεια της σεζόν και δεν θα μπορεί να προετοιμάσει κατάλληλα την Εθνική ενόψει του Προολυμπιακού. Σίγουρα όχι κάποιος ο οποίος δεν γνωρίζει τι εστί «Εθνική ομάδα» για τους Έλληνες. Σίγουρα κάποιος που αγαπάει και πονάει αυτήν την ομάδα όσο λίγοι...

Ναι, μόνο ένας μπορεί να ανατρέψει το κλίμα, να δημιουργήσει βάσιμες προσδοκίες και να «χτίσει» την Εθνική από το μηδέν. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης είναι ο πλέον κατάλληλος για αυτήν την θέση. Σαν να λέμε «κομμένη και ραμμένη» για εκείνον. Ένας άνθρωπος ο οποίος ξέρει καλύτερα από κάθε άλλον να δίνει κίνητρο στους παίκτες, να τους γεμίζει με ψυχολογία και να τους κάνει να γουστάρουν να παίξουν γι' αυτήν.

Στην τελική τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους! Επιτυχίες και μόνο επιτυχίες! Σε όσες διοργανώσεις και αν έλαβε μέρος, δεν έπεσε ΠΟΤΕ κάτω από την 5η θέση. Και  5η θέση σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Και μάλιστα δύο φορές. Ένας άνθρωπος ο οποίος έχει οδηγήσει την Εθνική σε κατάκτηση Ευρωμπάσκετ και στη 2η θέση του κόσμου! Ένας άνθρωπος ο οποίος έριξε στα βαθιά της Εθνικής τους Βασίλη Σπανούλη και Νίκο Ζήση και τους καθιέρωσε σε αυτήν. Ένας άνθρωπος τον οποίο σέβονται σε ολόκληρη τη μπασκετική Υφήλιο...

Αν όχι αυτός, τότε... ποιος;