Να μην πέσουμε στην παγίδα

1305734

Αν γινόταν δημοψήφισμα εδώ στη Λιλ για τον νικητή του αυριανού προημιτελικού Ελλάδας - Ισπανίας, το αποτέλεσμα θα ξεπερνούσε το ποσοστό του «Όχι» στη χώρα μας.

Η πλειοψηφία των ουδετέρων (προπονητών, παλαιών παικτών, δημοσιογράφων, φιλάθλων), δίνει συντριπτικό προβάδισμα στην ελληνική ομάδα. Βλέπετε, οι εντυπώσεις από τους μέχρι τώρα αγώνες των δύο ομάδων, κλείνουν υπέρ της «επίσημης αγαπημένης». Εκτιμούν ότι η Ελλάδα διαθέτει πιο γεμάτη ομάδα με περισσότερες λύσεις. Κι έτσι είναι. Τις προηγούμενες χρονιές η Ισπανία ήταν αυτή που διέθετε το πιο γεμάτο ρόστερ και δημιούργησε την παράδοση του «κακού δαίμονα».

Σαν αύριο συμπληρώνονται ακριβώς οκτώ χρόνια από την ήττα στον ημιτελικό της Μαδρίτης (77-82). Η εθνική ομάδα είχε πραγματοποιήσει ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της, αλλά οι Ισπανοί κατάφεραν με τους «θεατρινισμούς» να παρασύρουν τους διαιτητές και να πάρουν σφυρίγματα που εκριναν τον αγώνα. Την επόμενη στον τελικό έχασαν από τη Ρωσία και μέσα στο σκοτάδι έφευγε στα κλεφτά το ανοιχτό λεωφορείο που ήταν παρκαρισμένο έξω από το γήπεδο. Ήταν τόσο σίγουροι οι Ισπανοί ότι θα κέρδιζαν το «χρυσό» που είχαν ετοιμάσει πανηγυρική αποχώρηση.

Από εκείνο τον αγώνα, παρόντες θα είναι αύριο οι τρεις «σωματοφύλακες» (Ζήσης, Σπανούλης, Μπουρούσης).

Ένα ακόμη στοιχείο που συνδέει τις δύο ομάδες είναι ότι στο παρκέ θα βρίσκονται 11 παίκτες που αγωνίστηκαν στον τελικό της ευρωλίγκας το 2013 με νικητή τον Ολυμπιακό. Κι αν προστεθεί και ο Γιάννης Μπουρούςης, που έπαιζε τα δυό τελευταία χρόνια στη Ρεάλ, φτάνουμε τους 12.

Η Εθνική ομάδα έχει την πιό δύσκολη αποστολή μέχρι τώρα στο Ευρωμπάσκετ και είναι σε θέση να δικαιώσει τα προγνωστικά και να προκριθεί στον ημιτελικό της Πέμπτης, όπου εκτός απροόπτου θα την περιμένει η Γαλλία. Τελευταία φορά που έμεινε έξω από την τετράδα η Ισπανία ήταν το 1997 στη Βαρκελόνη. Η Ελλάδα είχε τερματίσει τότε τέταρτη.

Σ' ένα αγώνα νοκ άουτ η παρελθοντολογία δεν παίζει κανένα ρόλο. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει ένα προβάδισμα, αλλά και η Ισπανία που λίγο έλειψε ν' αποκλειστεί από τους «16» και να γυρίσει σπίτι της έχει το δικαίωμα να ελπίζει ακόμη και σε μετάλλιο.

Μέσα από τους αγώνες η ελληνική ομάδα έδειξε σημεία βελτίωσης, ενώ αντίθετα οι Ισπανοί δείχνουν να μην έχουν τις δυνατότητες να αλλάξουν πολλά πράγματα και κυρίως να δώσουν περισσότερη έμφαση στην άμυνά τους. Όλο το βάρος πέφτει στην επίθεση και στον Πάου Γκασόλ. Να δούμε κατά πόσο μπορεί η καλύτερη άμυνα να κατεβάσει ττην παραγωγικότητά της. Ο Κώστας Κουφός γνωρίζει τον Γκασόλ, όπως και ο Φώτης Κατσικάρης τους ξέρει καλά τους Ισπανούς. Δε θα ξαφνιαστεί αν επιστρατεύουν διάφορα τρικ για να καλύψουν τις αδυναμίες τους και να χαλάσουν το μυαλό των Ελλήνων παικτών. Οι διεθνείς σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα τω αντιπάλων τους και να εκνευριστούν. Χρειάζεται πρωτίστως ηρεμία και συγκέντρωση.