Ομάδα πρωταθλητών!

andres2015

Η 12άδα της Εθνικής μας, που θα παίξει στο Ευρωμπάσκετ, σημειώνει ένα μοναδικό στα ευρωπαϊκά χρονικά ρεκόρ. Διαθέτει δέκα πρωταθλητές Ευρώπης!

Ένδειξη της πολύ μεγάλης αγωνιστικής αξίας της Εθνικής μας ομάδας αποτελούν, πέρα από τη δεδομένη ποιότητα και κλάση των παικτών της, και οι τίτλοι που ο καθένας από αυτούς έχει κερδίσει στην καριέρα του. Και σε αυτό το κομμάτι οι Έλληνες διεθνείς έχουν να επιδείξουν σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους του Ευρωμπάσκετ μια ιδιαίτερη πρωτιά, που χαρίζει στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ένα μοναδικό στα ευρωπαϊκά (ίσως και παγκόσμια) χρονικά ρεκόρ.

Συνολικά δέκα (10) από τους 12 παίκτες της Εθνικής μας ομάδας έχουν κερδίσει έστω και μία φορά στην καριέρα τους το κορυφαίο ευρωπαϊκό τρόπαιο σε επίπεδο συλλόγων, την Ευρωλίγκα! 

Οι Βασίλης Σπανούλης και Στράτος Περπέρογλου την έχουν κερδίσει και με τον Παναθηναϊκό και με τον Ολυμπιακό, οι Κώστας Σλούκας, Βαγγέλης Μάντζαρης, Κώστας Παπανικολάου, Γιώργος Πρίντεζης την έχουν κερδίσει μόνο με τον Ολυμπιακό, οι Νικ Καλάθης και Κώστας Καϊμακόγλου την έχουν κερδίσει μόνο με τον Παναθηναϊκό, ο Νίκος Ζήσης με την ΤΣΣΚΑ και ο Γιάννης Μπουρούσης με τη Ρεάλ.

Αλλά και οι δύο παίκτες που δεν την έχουν κερδίσει, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και ο Κώστας Κουφός, δεν τα έχουν καταφέρει, διότι δεν έχουν παίξει ποτέ σε αυτήν. Παίζουν όμως στο ΝΒΑ, όπου μάλιστα έχουν σημαντικούς ρόλους στις ομάδες τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις υπόλοιπες 23 ομάδες του Ευρωμπάσκετ, μόνο οι 6 διαθέτουν παίκτες που έχουν κερδίσει την Ευρωλίγκα. Αλλά κι αυτές, με εξαίρεση την Ισπανία, διαθέτουν έναν ή το πολύ δύο στο ρόστερ τους.

Η Ισπανία έχει τους περισσότερους, αλλά ούτε αυτή πλησιάζει την Ελλάδα. Τέσσερις Ισπανοί της 12άδας έχουν κερδίσει την Ευρωλίγκα (Ρούντι Φερνάντεθ, Σέρχιο Ροντρίγκεθ, Σέρχιο Γιουλ, Φελίπε Ρέγες, όλοι τους με τη Ρεάλ), ενώ άλλοι τρεις παίζουν (Πάου Γκασόλ, Νίκολα Μίροτις) ή προσπάθησαν να παίξουν (Βίκτορ Κλαβέρ) στο ΝΒΑ.

Δύο κατόχους Ευρωλίγκας έχει στο ρόστερ της η Λιθουανία (Γιόνας Μασιούλις με τη Ρεάλ και Ρομπέρτας Γιαβτόκας με τον Παναθηναϊκό, ενώ ο Γιόνας Βαλανσιούνας παίζει στο ΝΒΑ) και οι Ρωσία (Αντρέι Βοροντσέβιτς με την ΤΣΣΚΑ), Γεωργία (Γκιόργκι Σερμαντίνι με τον Παναθηναϊκό), Ισραήλ (Γιογκέβ Οχαγιόν με τη Μακάμπι) και Τσεχία (Λούμπος Μπάρτον με την Μπαρτσελόνα) έχουν από έναν.