Με τα φτερά του Γιάννη

 antetokoumpo xanthi

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έδωσε στην Εθνική την ενέργεια που χρειαζόταν για να νικήσει δύσκολα την Τουρκία με 62-58. Η ελληνική ομάδα έβαλε 29 πόντους στην πρώτη περίοδο και 33 στις άλλες τρεις!

Παρασυρμένη από τον ενθουσιασμό και τον παλμό των πάνω από 10.000 φιλάθλων, που κατέκλυσαν τις κερκίδες του ΟΑΚΑ, η Εθνική ξεκίνησε τον αγώνα εντυπωσιακά τον αγώνα. Με αφετηρία την καλή άμυνα και τον έλεγχο των ριμπάουντ η ελληνική ομάδα επέβαλε ξέφρενο ρυθμό τρέχοντας στο ανοικτό γήπεδο με τον Καλάθη και τον αέρινο Αντετοκούνμπο, που είναι... άλλη κλάση, και προσφέροντας πλούσιο θέαμα. Οι συνεργασίες των Σπανούλη και Καλάθη με τον Κουφό ήταν και πάλι καλές, ο Πρίντεζης ήταν ξανά αποτελεσματικός, οι επιθέσεις εκδηλώνονταν υποδειγματικά, τα ποσοστά ήταν εξαιρετικά και η διαφορά μεγάλωνε.

Στο 5' το σκορ ήταν 18-7, στο 8' 24-10 και στο δεκάλεπτο η Εθνική είχε προλάβει να σκοράρει 29 πόντους σε ένα σπουδαίο επιθετικό ρεσιτάλ, που σκόρπισε ενθουσιασμό στον κόσμο. Το σκορ στην πρώτη περίοδο ήταν 29-19, καθώς οι Τούρκοι κατάφεραν να διατηρήσουν μια σχετική επαφή κυρίως χάρη στα τρίποντα του Ντίξον, που ήταν η μοναδική σοβαρή απειλή για την ελληνική άμυνα.

Στη δεύτερη περίοδο, ωστόσο, το σκηνικό άλλαξε. Η δεύτερη πεντάδα της Εθνικής δεν ήταν το ίδιο αποτελεσματική με την πρώτη, κυρίως στην επίθεση και ο ρυθμός φυσιολογικά έπεσε. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έπαψε να τρέχει, αντιμετώπισε δυσκολίες στο ζον πρες, που εφάρμοζε περιστασιακά ο Αταμάν, ενώ και οι επιλογές σε οργανωμένες επιθέσεις δεν ήταν πάντα καλές. Επιπλέον οι Τούρκοι βρήκαν λύσεις όχι μόνο από τα τρίποντα του Μαχμούτογλου, αλλά και από την παρουσία του Αλντεμίρ μέσα στη ρακέτα.

Έτσι η διαφορά σταδιακά ψαλιδίστηκε, ώσπου στο τέλος εκμηδενίστηκε. Η Τουρκία ισοφάρισε 35-35  στο 16' και από εκεί και μετά... εγένετο ντέρμπι. Ο Κατσικάρης επανέφερε σταδιακά την αρχική πεντάδα, βάζοντας όμως τον Αντετοκούνμπο σε θέση "4", κι έτσι η Εθνική κατάφερε να διατηρήσει το προβάδισμα, έστω και ισχνό, ως το τέλος του ημιχρόνου, που έληξε με 37-35.

Η δυστοκία συνεχίστηκε και στην τρίτη περίοδο. Η Εθνική έμοιαζε εγκλωβισμένη μέσα στην καλή τουρκική άμυνα και καθώς δεν μπορούσε να τρέξει, δυσκολευόταν πάρα πολύ να βρει λύσεις στην επίθεση. Βέβαια και η πεντάδα που ξεκίνησε τον αγώνα δεν ήταν η αρχική, έλειπε ο Αντετοκούνμπο, που δινει άλλο ρυθμό, ωστόσο η ουσία είναι ότι στα πρώτα πέντε λεπτά της περιόδου η ελληνική ομάδα σκόραρε μόλις ένα καλάθι. Έτσι οι Τούρκοι, παρόλο που κι αυτοί δυσκολεύονταν απέναντι στην ελληνική άμυνα, κατάφεραν να περάσουν για πρώτη φορά μπροστά στο σκορ στο 24' (41-39), με τον Ιλιασόβα να δίνει λύσεις.

Η επιστροφή του Αντετοκούνμπο στην πεντάδα έδωσε στην Εθνική την ενέργεια που χρειαζόταν όχι μόνο για να ξαναπεράσει μπροστά (44-41), αλλά και να κλείσει το δεκάλεπτο προηγούμενη με 48-44.

Με τους Μπουρούση, Αντετοκούνμπο να σκεπάζουν το ελληνικό καλάθι και τον Νικο Ζήση να αναλαμβάνει ρόλο εκτελεστή η Εθνική έδειξε διάθεση να "καθαρίσει" το παιχνίδι στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου. Προηγήθηκε αρχικά με 51-44 και μόλις οι Τούρκοι πλησίασαν, ο Ζήσης... απασφάλισε και με 7 συνεχόμενους πόντους έβαλε μπροστά την ελληνική ομάδα με 58-49 στο 34'. Όμως και πάλι κόλλησε.

Για τα επόμενα 4,5 λεπτά δεν μπόρεσε να πετύχει ούτε πόντο στην επίθεση, όπου είχε αργό ρυθμό και κακές επιλογές, ευτυχώς όμως λειτούργησε και πάλι καλά η άμυνα. Οι Τούρκοι δεν κατάφεραν να αξιοποιήσουν το επιθετικό μπλακ άουτ της ομάδας μας, πέτυχαν μόλις πέντε πόντους σε αυτο το διάστημα και ένα κλέψιμο και ασίστ του Αντετοκούμπο στον Πρίντεζη έκανε 1,5 λεπτό πριν απο το τέλος το 60-54 για την Εθνική, που φάνηκε να "καθαρίζει".

Ειδικά μετά την καλή άμυνα του Σπανούλη, που 30'' πριν από τη λήξη πήρε την κατοχή για την ελληνική ομάδα, αλλά αμέσως μετά την έχασε από απροεσξία και έδωσαν τη δυνατότητα στον Γκιουλέρ να μειώσει 60-58 18'' πριν από τη λήξη και στους Τούρκους να ελπίζουν. Παραδόξως, όμως, μετά το τάιμ άουτ οι ίδιοι οι Τούρκοι τις πέταξαν στα σκουπίδια, καθώς άφησαν τους διεθνείς μας να κυκλοφορούν την μπάλα χωρίς να κάνουν φάουλ, παρά μόνο όταν έμειναν 5'' για τη λήξη! Μέσα σε 4'' έκαναν τα τέσσερα φάουλ που έπρεπε να κάνουν για να στείλουν τους Έλληνες παίκτες στις βολές κι εκεί ο Σπανούλης δε λάθεψε. Έβαλε και τις δύο και η Εθνική εν τέλει νικησε με 62-58 την Τουρκία στη 2η μέρα του Ακρόπολις, βάζοντας πάντως στα τρία τελευταία δεκάλεπτα όσους πόντους έβαλε στο πρώτο!

Ελλάδα: Μπουρούσης 8, Ζήσης 11(1), Σπανούλης 9, Καλάθης 3(1), Περπέρογλου, Σλούκας, Αντετοκουνμπο 10, Καϊμακόγλου, Κουφός 10, Πρίντεζης 11(1), Παπανικολάου.

Τουρκία: Μπαλμπάι, Γκιουλέρ 6(1), Ερσέκ 4, Ιλιασόβα 12(2), Ερντέν 6, Μαχμούτογλου 12(2), Μπατούκ, Ντίξον 9(3), Αλντεμίρ 4, Κοκσάλ 3, Κορκμάζ 2.