Υπόθεση πέντε λεπτών

xanthi koufos kalathius

Ένα εκρηκτικό πεντάλεπτο στην αρχή του δευτέρου ημιχρόνου και η επιβλητική παρουσία του Αντετοκούνμπο, που ηγήθηκε μιας πολύ αποτελεσματικής επίθεσης, επέτρεψαν στην Εθνική να νικήσει εύκολα την Ολλανδία (92-80) στην πρεμιέρα του "Ακρόπολις".

Με πεντάδα που θα μπορούσε να είναι ο προάγγελλος της αρχικής πεντάδας στο Ευρωμπάσκετ (Σπανούλης, Καλάθης στα γκαρντ, Αντετοκούνμπο "τριάρι" και όχι "4άρι", όπως έπαιζε κυρίως ως τώρα στην προετοιμασία, Πρίντεζη και κουφό στις θέσεις των ψηλών) η Εθνική άρχισε φουριόζα και προηγήθηκε με 10-2 στο ξεκίνημα και 21-9 λίγο αργότερα δείχνοντας να κυριαρχεί κατά κράτος. Με καλή άμυνα, γρήγορο ρυθμό και ευστοχία από την περιφέρεια η Εθνική εντυπωσίαζε, ωστόσο προϊόντος του χρόνου άρχισαν τα προβλήματα.

Κυρίως αμυντικά, καθώς η ρακέτα βρέθηκε αρκετές φορές εκτεθειμένη, με αποτέλεσμα όχι μόνο οι ψηλοί, αλλά και οι κοντοί της Ολλανδίας (Ουίλιαμς και ο νέος παίκτης του Ρεθύμνου, Κλουφ) να βρουν χώρο να δράσουν. Στην αλλαγή του ρυθμού συνέτειναν βεβαίως και οι αλλαγές του Κατσικάρη, που μετά το 7ο λεπτό άρχισε να αλλάζει πρόσωπα και σχήματα, καθώς αυτά τα παιχνίδια έχουν κατά κύριο λόγο χαρακτήρα δοκιμών.

Κατά συνέπεια η Ολλανδία μείωσε σταδιακά τη διαφορά (η πρώτη περίοδος έληξε 25-18, ενώ περίπου στα μισά η η διαφορά μειώθηκε στο καλάθι, 37-35) αναδεικνύοντας αρκετές αμυντικές αδυναμίες της ελληνικής ομάδας.  Ο Φώτης Κατσικάρης δεν ήταν ικανοποιημένος και μάλιστα μετά από μια πολύ κακή άμυνα, που είχε ως αποτέλεσμα ένα εντυπωσιακό κάρφωμα του Κλουφ, απέσυρε στον πάγκο άρον άρον τον Καλάθη, που τον μάρκαρε, στέλνοντας μήνυμα πως δεν ήταν διατεθειμένος να ανεχθεί χαλαρότητα.

Η επίθεση πάντως λειτουργούσε καλά. Αρχικά με τις συνεργασίες Σπανούλη-Κουφού, στη συνέχεια με την καλή παρουσία των Μπουρούση, Πρίντεζη μέσα στη ρακέτα και φυσικά με τον Αντετοκούνμπο, που χάρη στα αθλητικά προσόντα του ανέβαζε επίπεδο την επίθεση της Εθνικής. Η ελληνική ομάδα διατήρησε το προβάδισμά της και μάλιστα προς το τέλος του ημιχρόνο το διεύρυνε ξανά καταφέρνοντας να προηγηθεί με 48-40.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με τον Ζήση αντί του Σπανούλη και τον Μπουρούση αντί του Κουφού σε σχέση με το αρχικό σχήμα και με αυτή την πεντάδα η Εθνική απογειώθηκε ξανά. Με τον Ζήση επιθετικό πρωταγωνιστή και τον Μπουρούση κυρίαρχο στα καλάθια έτρεξε ένα γρήγορο 14-0 μέσα σε 3 λεπτά και προηγήθηκε με 62-40 κυριαρχώντας πλήρως. Η συνέχεια ήταν ανάλογη, καθώς πλέον με αυτή την πεντάδα η Εθνική έπαιξε καλή άμυνα αναγκάζοντας τους Ολλανδούς να μείνουν άποντοι για πέντε λεπτά. Με την είσοδο του Σπανούλη η επίθεση συνέχισε να λειτουργεί καλά και το σερί διευρύνθηκε στο 16-0 στο 25' (64-40).

Το νερό μπήκε στο αυλάκι. Βοήθησε κι ο Κατσικάρης, που έκανε με μεγαλύτερο... μέτρο τις αλλαγές κι έτσι ο ρυθμός διατηρήθηκε αναλλοίωτος. Με τρίποντο του Παπανικολάου το σκορ έγινε 74-48 στο 28', ενώ η τρίτη περίοδος έληξε με 74-55 και η Εθνική επικράτησε με επιμέρους σκορ 26-15 σε αυτό το δεκάλεπτο.

Στην τελευταία περίοδο η Εθνική πάντησε φρένο, αφού δυσκολεύτηκε κάπως από την άμυνα ζώνης των Ολλανδών, ενώ οι διεθνείς έκαναν και κάποια λάθη στο ανοικτό γήπεδο. Παρ' όλα η άμυνα εξακολουθούσε να λειτουργεί καλά κι έτσι η διαφορά δεν μειώθηκε πολύ (78-64 στο 35'). Τα σουτ μάλιστα των Περπέρογλου και Αντετοκούνμπο (έπαιξε και τεσσάρι στο δεύτερο μέρος) ανέβασαν ξανά τη διαφορά στους 19 (85-66 στο 37') και ο αγώνας έληξε με άνετη νίκη της ελληνικής ομάδας με 92-80.

ΕΛΛΑΔΑ (Κατσικάρης): Μπουρούσης 10 (8ρ), Ζήσης 10 (6 α), Σπανούλης 9 (5 α), Καλάθης 10, Περπέρογλου 6, Σλούκας 2, Αντετοκούνμπο 22 (6ρ), Καϊμακόγλου, Κουφός 8, Πρίντεζης 10, Παπανικολάου 5, Μάντζαρης.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ (Βαν Χέλφτερεν):  Φράνκε, Γουίλιαμς 8, Ντε Γιονγκ 7, Κλουφ 17, Χεράζι, Ντε Πάγκτερ, Άκερμπουμ 16, Σάφτενααρ 9, Ντε Γιονγκ Ν. 6, Σμέουλντερς 8, Νόρελ 6, Σλάγκτερ 3.

Στον άλλο αγώνα της πρεμιέρας του τουρνουά, η Τουρκία νίκησε εύκολα τη Λιθουανία με 71-53.