Ευρωπαϊκοί... τίτλοι τέλους

Batis CSKA 15

Το βράδυ της Δευτέρας ο Παναθηναϊκός είχε κάνει την υπέρβαση με τη νίκη του απέναντι στην ΤΣΣΚΑ ενώ στο τέταρτο παιχνίδι της σειράς «μίλησε» το φαβορί. Οι Ρώσοι επικράτησαν των «πρασίνων» στο κατάμεστο ΟΑΚΑ με 74-55, έκαναν το 3-1 στη σειρά και «τσέκαραν» το εισιτήριο για το φάιναλ φορ!

Αντίθετα ο Παναθηναϊκός έμεινε εκτός τελικής φάσης για 3η συνεχόμενη χρονιά, κάτι που είχε να συμβεί από τα μέσα (προς τέλη) της δεκαετίας του '90. Παρόλα αυτά οι 17.000 φίλοι της ομάδας χειροκρότησαν θερμά την προσπάθεια των παικτών, αναγνωρίζοντας το «ταβάνι» της για τη φετινή -τουλάχιστον- σεζόν.

Βέβαια το τελικό σκορ ίσως και να μην αντικατοπτρίζει πλήρως την εικόνα του χθεσινού αγώνα. Μέχρι το 27' ο Παναθηναϊκός ήταν για τα καλά στην υπόθεση της πρόκρισης, όταν ο Παππάς μείωνε σε 41-45. Έκτοτε ακολούθησε πραγματική... καθίζηση! Με ένα 13-0 η ΤΣΣΚΑ έστειλε τη διαφορά στους 17 πόντους (41-58 στο 29') και έγραψε -με συνοπτικές διαδικασίες- τους ευρωπαϊκούς τίτλους τέλους για την ομάδα του Ντούσκο Ιβάνοβιτς.

Λίγο η αστοχία στα τρίποντα (4/21 ήτοι 19%) και λίγο η έλλειψη συγκέντρωσης σε άμυνα και επίθεση στάθηκαν αρκετά για την ΤΣΣΚΑ να τα εκμεταλλευτεί και να φτάσει στην εύκολη -όπως αποδείχθηκε- επικράτηση. Ουσιαστικά το συγκεκριμένο δίλεπτο αποτέλεσε και το κομβικό σημείο του αγώνα. Έκτοτε το ματς μετατράπηκε σε παράσταση για έναν ρόλο, με τον Ιβάνοβιτς να πετάει -όπως ήταν και το λογικό-  λευκή πετσέτα στο ματς.

Πάντως στο πρώτο ημίχρονο επιβεβαιώθηκαν στο... απόλυτο οι εκτιμήσεις των ανθρώπων του Παναθηναϊκού μία μέρα πριν από το ματς. Οτι δεν γίνεται να κερδίσουν για δεύτερο σερί ματς με τα τρίποντα και ούτε θα υπήρχε το ποσοστό του τρίτου προημιτελικού. Αν και οι «πράσινοι» επιδίωξαν στο ξεκίνημα του αγώνα το τρίποντο, τα ποσοστά ήταν... αντιστρόφως ανάλογα με αυτά του προηγούμενου αγώνα. Με 0/7 σουτ έξω από τα 6.75μ., οι παίκτες της ΤΣΣΚΑ είχαν το εύκολο ριμπάουντ και τις λύσεις στην επίθεση δια χειρός των Κιριλένκο και Ντε Κολό.

Αποτέλεσμα; Να πάρουν και διαφορά 12 πόντων (13-25) στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου. Όμως όταν «έσπασε» ο Διαμαντίδης την κατάρα (άσχετα αν το ημίχρονο τελείωσε με 1/11 τρίποντα για τον Παναθηναϊκό), ήρθε και η ψυχολογία για την επιστροφή των «πρασίνων» στο ματς. Με τον Ιβάνοβιτς να χρησιμοποιεί ψηλό σχήμα προκειμένου να αντεπεξέλθει στα κορμιά των Ρώσων (με Γκιστ στο «3», Μαυροκεφαλίδη στο «4» και Μπατίστα στο «5») μπόρεσε να βάλει τη μπάλα στο καλάθι και με ένα σερί 9-0 να μειώσει στο... τρίποντο (22-25). Έκτοτε ο Παναθηναϊκός παρέμεινε κοντά στο σκορ, αφού η ΤΣΣΚΑ τα περίμενε όλα από τους Ντε Κολό και Κιριλένκο οι οποίοι είχαν σημειώσει τους 23 από τους 37 πόντους της ΤΣΣΚΑ στο πρώτο ημίχρονο.

Τα δεκάλεπτα: 11-21, 32-37, 44-60, 55-74

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ιβάνοβιτς): Χαραλαμπόπουλος, Μποχωρίδης, Γιάνκοβιτς 2, Φώτσης 6(2), Νέλσον, Παππάς 11(1/8τρ.), Μαυροκεφαλίδης 10, Διαμαντίδης 9(1/5τρ.), Γκιστ 10, Μπατίστα 7, Μπλουμς.

ΤΣΣΚΑ Μ. (Ιτούδης): Ντε Κολό 18(4), Τεόντοσιτς 5(1), Νίκολς 5(1), Τζάκσον 4, Μαρκοϊσβίλι, Κορόμπκοφ, Ουίμς 11(1), Βορόντσεβιτς 2, Κάουν 2, Χριάπα, Χάινς 12, Κιριλένκο 12(1/3τρ., 10ρ.)