Λίγο αλάτι στην Α1...

aek omadiki

Αφήστε τι λέμε εμείς οι δημοσιογράφοι. Ας δούμε τι είπε ο Ούρος Ντούβνιακ, που επί 32 λεπτά την αντιμετώπισε την Κυριακή το απόγευμα στο παρκέ του ΟΑΚΑ:

«Η ΑΕΚ είναι ομάδα επιπέδου Ευρωλίγκας. Έχουμε παίξει από δυο φορές φέτος με Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό και η άμυνά μας δεν πλησίασε καν τους 97 πόντους που φάγαμε σήμερα. Οπότε, τι συζητάμε»; Ο Σέρβος δεν έχει κάποιο συναισθηματικό δέσιμο με την Ένωση και στα 29 του γνωρίζει πια πως δεν έχει ούτε και καμιά ιδιαίτερη προοπτική να παίξει στην Ευρωλίγκα. Είπε, λοιπόν, αυτό που είδε και βίωσε. Ότι η ΑΕΚ επέστρεψε για τα καλά.

Στους τρεις τελευταίους αγώνες της (με Πανελευσινιακό και Κηφισιά εντός έδρας και με Απόλλωνα εκτός) η επικράτηση της ΑΕΚ ήταν εντυπωσιακή. Πέτυχε ισάριθμες νίκες με μέση διαφορά 30 πόντων, σκόραρε κατά μέσο όρο 97 πόντους ανά αγώνα και διαχειρίστηκε με τρόπο ιδανικό τον χαρακτηρισμό του φαβορί, που είχε σίγουρα στα δύο εντός έδρας παιχνίδια, αλλά πιθανώς και σε αυτό της Πάτρας. Αυτό το τελευταίο είναι το πιο σημαντικό.

Ο Ντράγκαν Σάκοτα είπε την Κυριακή πως δεν είναι εύκολο να αλλάξεις τόσο σύντομα την ψυχολογία μιας ομάδας, που ξεκίνησε τη σεζόν με στόχο να αποφύγει τον υποβιβασμό και περίπου εν μία νυκτί μετατράπηκε σε πρωταγωνίστρια. Συνέβη όμως και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στα τρία τελευταία παιχνίδια, στα οποία η ΑΕΚ δεν νίκησε απλώς, όπως οι αναθεωρημένοι προς τα πάνω στόχοι της επέβαλλαν, αλλά κυριάρχησε κατά κράτος. Δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της υπεροχής της, έπαιξε ταυτόχρονα απολαυστικό μπάσκετ και όλο αυτό συνιστά ένα πακέτο που υπόσχεται πολλά τους μήνες που έρχονται.

Ιδιαιτέρως δε αν ο Σκότι Ουίλμπεκιν επιβεβαιώσει τα πολύ καλά λόγια που ακούγονται για το ταλέντο του. Ο απόφοιτος του Φλόριντα, ως μαθητής του Μπίλι Ντόνοβαν, είναι εξπέρ στο πικ εν ρολ, ενώ τον συνοδεύει επίσης η φήμη του εξαιρετικού αμυντικού. Αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά έψαχνε ο Σάκοτα, γι’ αυτό τον πήρε κι αν καταφέρει να τα βγάλει άμεσα στο παρκέ, χωρίς να επηρεαστεί από την απειρία και την άγνοιά του περί το ευρωπαϊκό μπάσκετ, τότε η ΑΕΚ θα παίξει ακόμα καλύτερα. Και τότε…

Η ως τώρα εικόνα της προδίδει τη δυνατότητά της να τερματίσει μέχρι και τρίτη στην κανονική περίοδο και, με πλεονέκτημα έδρας στην πρώτη φάση, να φτάσει ως τα ημιτελικά των πλέι οφ. Εκεί θα κληθεί να αντιμετωπίσει έναν εκ των Παναθηναϊκού ή Ολυμπιακού και το βέβαιο είναι πως δεν θα παραδοθεί αμαχητί.

Πιθανότατα η ΑΕΚ δεν θα προλάβει τους αμέσως επόμενους μήνες να γίνει ομάδα επιπέδου Ευρωλίγκας, όπως είπε ο Ντούβνιακ. Της Ευρωλίγκας, τουλάχιστον, που αντιπροσωπεύουν με το ρόστερ και τις παραστάσεις τους ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός. Προλαβαίνει σίγουρα, όμως, να βάλει λίγο… αλατάκι στα άνοστα πλέι οφ των περασμένων ετών. Και να γεννήσει μια υποψία αμφισβήτησης της εντός των συνόρων παντοδυναμίας των δύο «αιωνίων». Κι αυτή είναι μια πολύ ενθαρρυντική προοπτική για το παρηκμασμένο πρωτάθλημα της Α1…