Ένα... μπουμπούκι στην Ελευσίνα!

reev nelson

Αν αυτός ο Ριβς Νέλσον καταφέρει να βγάλει τη χρονιά στην Ελευσίνα, θα πρόκειται περί θαύματος! Ο άνθρωπος είναι σκέτη... ωρολογιακή βόμβα. Κι όμως, στο ξεκίνημα της καριέρας του τον συνέκριναν με τον Κέβιν Λαβ!

Η σύγκριση αυτή έγινε κυρίως επειδή ο Ριβς Νέλσον πήγε να παίξει υπό τις οδηγίες του ίδιου προπονητή στο ίδιο κολέγιο με αυτό που μεγαλούργησε ο Λαβ πριν ανοίξει τα φτερά του για το ΝΒΑ: το φημισμένο UCLA του Μπεν Χάουλαντ. Ήταν όμως και καλός παίκτης και είχε προοπτικές, μεγάλες μάλιστα. Τον έφαγε, όμως, το ξερό του το κεφάλι. Τη συμπεριφορά του περιγράφει με γλαφυρό τρόπο ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Sports Illustrated το χειμώνα του 2012, που είχε προκαλέσει μεγάλη αίσθηση τότε στις ΗΠΑ. Αναφερόταν συνολικά στην κατάντια της ομάδας του UCLA, ωστόσο τα ράμματα για τη γούνα του Ριβς Νέλσον ήταν πολλά και εντυπωσιακά. Ιδού τι έγραφε τότε το φημισμένο περιοδικό για τον καινούριο Αμερικανό του Πανελευσινιακού:

"Ο Νέλσον ήταν ο αρχηγός όλων των πρωτοετών. Εξαιτίας της σκληράδας του, το ESPN τον είχε αποκαλέσει "ο ιδανικός παίκτης για τον Μπεν Χάουλαντ", αλλά οι συμπαίκτες του αποκόμισαν διαφορετική εντύπωση μετά από λίγες μόλις προπονήσεις. Ο Νέλσον μπορούσε να είναι καλό παιδί, αλλά είχε και μια τρελή πλευρά, όπως την είχε περιγράψει ένας παίκτης.

Ο Νέλσον συχνά αντιδρούσε στα σκληρά φάουλ ή τα σφυρίγματα στη διάρκεια της προπόνησης ενεργώντας βίαια εναντίον των συμπαικτών του. Δεν αρνήθηκε μιλώντας στο Sports Illustrated ότι δεν δίσταζε να παρατήσει το παιχνίδι, να τρέξει από τη μια μεριά του γηπέδου στην άλλη και να χτυπήσει κάποιον!

Κάποτε ο Νέλσον μπλέχτηκε με τον φόργουορντ Τζέιμς Κίφι την ώρα που διεκδικούσαν ένα ριμπάουντ. Ο Κίφι προερχόταν από εγχείριση στον αριστερό ώμο και ο Νέλσον του τράβηξε απότομα το αριστερό χέρι. Αυτό προκάλεσε υποτροπή στον τραυματισμό του Κίφι και τον ανάγκασε να μείνει για αρκετές εβδομάδες εκτός δράσης. Αργότερα στη σεζόν ο Νέλσον έβαλε τρικλοποδιά απο πίσω στον Άλεξ Σρεμπφ, γιο του Ντέτλεφ Σρεμπφ, ρίχνοντάς τον στο έδαφος. Ο τραυματισμός του Σρεμπφ στη μέση τον κράτησε έξω για μήνες. Σε άλλη προπόνηση ο Νέλσον έριξε αγκωνιά στον Λέιν και του έσπασε μερικά πλευρά!

Ο Τάιλερ Τράπανι ήταν ένα ακόμα από τα θύματα του Νέλσον. Όταν ο Τράπανι στήθηκε για επιθετικό φάουλ εμποδίζοντας τον Νέλσον να καρφώσει, ο τελευταίος άλλαξε πορεία και τον πάτησε στο στήθος. Ο Τράπανι είναι δισέγγονος του Τζον Γούντεν. (Ο Νέλσον επιβεβαίωσε όλα τα παραπάνω γεγονότα μιλώντας στο Sports Illustrated δηλώνοντας ότι μετάνιωσε: "Δεν έχω πρόβλημα να παραδεχθώ ότι έχανα τον έλεγχο των συναισθημάτων μου μερικές φορές. Αναλαμβάνω την ευθύνη των πράξεών μου. Πραγματικά προσπαθώ να μάθω από τα λάθη που έκανα σε όλα τα επίπεδα").

Μετά από καθένα από αυτά τα επεισόδια ο Χάουλαντ έκανε πως κοιτάζει αλλού. Ένα μέλος της ομάδας λέει πως όταν ρώτησε τον Χάουλαντ σε μια προπόνηση γιατί δεν τιμωρεί τον Νέλσον, του απάντησε: "Γιατί παίζει καλά".

"Αν μείνω μια χρονιά ακόμα με τον Νέλσον,
θα αυτοκτονήσω"!

Ναι, αλλά με ποιο κόστος; Ο Νέλσον δεν ήταν ο παίκτης γύρω από τον οποίο θα μπορούσε να χτιστεί μια ομάδα. Ήταν ο κλασικός τύπος νταή, που έβαζε στο στόχαστρο τους συμπαίκτες του που δεν ήταν το ίδιο αθλητικοί με αυτόν και βασάνιζε τα μέλη του σταφ. Στο τέλος της προπόνησης κλωτσούσε μπάλες ψηλά στις κερκίδες του γηπέδου και έλεγε μετά στον μάναζτερ, που ήταν και φοιτητής: "Φέρ' τες". Ο Νέλσον συχνά αντιμιλούσε στους βοηθούς προπονητές. Όταν του έλεγαν να σταματήσει, αυτός έλεγε: "Έτσι σας μιλάει ο κόουτς Χάουλαντ".

Πολλοί παίκτες λένε ότι ο Χάουλαντ υποβάθμιζε τους βοηθούς του, αλλά μόνο ο Νέλσον ένιωθε ότι αυτό του έδινε το ελεύθερο να φέρεται στους βοηθούς με ασέβεια. Ο Ντόνι Ντάνιελς, μέλος του επιτελείου του Χάουλαντ, έφυγε στο τέλος της σεζόν για να πάρει την ίδια δουλειά στο Γκόνζαγκα. Ένας παίκτης είπε ότι όταν ρώτησε τον Ντάνιελς γιατί φεύγει, αυτός απάντησε μεταξύ αστείου και σοβαρού ότι αν έπρεπε να κοουτσάρει τον Νέλσον μια σεζόν ακόμα, θα αυτοκτονούσε!

Η συμπεριφορά του Νέλσον και η ανοχή του Χάουλαντ σε αυτήν είχε ρίξει το ηθικό της ομάδας και ουσιαστικά τορπίλισε κάθε ελπίδα για κάτι καλό στη σεζόν. Το UCLA κέρδισε τέσσερα από τα πέντε παιχνίδια του απέναντι σε αδύναμους αντιπάλους στην αρχή της χρονιάς, αλλά μετά έχασε έξι στα εφτά. Μέλη της ομάδας λένε ότι αν ο Χάουλαντ είχε ακολουθήσει πιο σκληρή γραμμή απέναντι στους νέους παίκτες, οι περισσότεροι θα είχαν συνέλθει. "Αλλά με τον Ριβς η μόνη λύση ήταν να τον διώξει".

Ούρησε στα ρούχα του "προδότη"!

Την Πρωτοχρονιά του 2011 μερικοί παίκτες είχαν κανονίσει να πάρουν ένα λεωφορείο για να τους γυρίσει σε διάφορα μπαρ της πόλης, αλλά την τελευταία στιγμή ο Χάουλαντ αποφάσισε να κάνει έλεγχο στα δωμάτιά τους. Ένας βοηθός του επισκέφθηκε τα δωμάτια για να βεβαιώσει ότι κανείς δεν είχε βγει έξω.

Όταν πληροφόρησε τους παίκτες για τον έλεγχο, ο Χάουλαντ είπε ότι "δεν θα γίνει πάρτι απόψε" κι αυτό οδήγησε ορισμένους στο συμπέρασμα ότι υπήρχε κάποιος πληροφοριοδότης ανάμεσά τους. Ο Νέλσον πίστεψε ότι ήταν ο Χάνικατ, ένας από τους συγκατοίκους του, ο προδότης και πήρε την εκδίκησή του. Λίγο αργότερα ο Νέλσον, αφού είχε πάει σε ένα πάρτι, μάζεψε τα ρούχα το Χάνικατ σε μια στοίβα, τα έβαλε στο κρεβάτι του, ούρησε πάνω τους και αναποδογύρισε το κρεβάτι! Όταν τον ρώτησε το Sports Illustrated σχετικά, είπε: "Θα μπορούσα να πω ότι δεν έγιναν ακριβώς έτσι τα πράγματα, αλλά καταλαβαίνω ότι ο κόσμος δεν θα με πιστέψει. Νομίζω όμως ότι θα πρέπει να ξέρετε ότι εγώ και ο Χάνικατ είμαστε ακόμα φίλοι".

Υπόθεση Καρλίνο

Από την πρώτη προπόνηση η συμπεριφορά του Νέλσον στον καινούριο συμπαίκτη του, Ματ Καρλίνο, ήταν εριστική. Ο Καρλίνο είχε πάθει διάσειση στην προετοιμασία και εξαιτίας της έχασε τα πρώτα τρία παιχνίδια της σεζόν. Ο Νέλσον τον γελοιοποιούσε σε κάθε ευκαιρία με το αιτιολογικό ότι άφησε τον τραυματισμό να τον καταβάλει. Έλεγε στον Καρλίνο ότι δεν έκανε για το UCLA και δεν άξιζε τίποτα. Του φώναζε να φύγει από τα αποδυτήρια αποκαλώντας τον "το παιδί με τη διάσειση". Όταν ο Καρλίνο επέστρεψε στις προπονήσεις, ο Νέλσον πήγαινε επίτηδες να στήσει σκριν πάνω στον Καρλίνο για να τον χτυπήσει. Τελικά, σύμφωνα με τους παίκτες, ο Καρλίνο έφτασε στο σημειο να τρέμει την προπόνηση! Και δεν εξεπλάγη κανείς όταν τον είδαν μεσούσης της σεζόν να φεύγει από το UCLA και να παίρνει μεταγραφή στο Μπρίγκαμ Γιανγκ.

Μόλις έφυγε ο Καρλίνο έγινε ένα μίτινγκ της ομάδας, στο οποίο ο Χάουλαντ είπε ότι δεν μπορούσε να σεβαστεί έναν που τα παρατάει. "Μα όλοι ξέρουν γιατί έφυγε ο Ματ", είπε ένας παίκτης. "Δεν ήθελε να κάθεται στον πάγκο, αλλά κυρίως δεν ήθελε να βρίσκεται κοντά στον Ριβς. Δεν τα παράτησε. Απλώς ήταν έξυπνος".

Η στιγμή της αποπομπής

Στις 14 Νοεμβρίου 2011 ο Χάουλαντ έδιωξε τον Νέλσον επειδή άργησε σε ένα μίτινγκ της ομάδα. Τον ξαναδέχθηκε στην ομάδα δύο μέρες αργότερα, αλλά στις 19 Νοεμβρίου ο Νέλσον έχασε το αεροπλάνο που θα πήγαινε την ομάδα στη Χαβάη. Ο Χάουλαντ τον έδιωξε ξανά στις 6 Δεκεμβρίου κι όλοι τον κατέκριναν υποστήρίζοντας πως αυτό δεν ήταν αρκετό. Τρεις μέρες αργότερα ο Χάουλαντ έδιωξε οριστικά τον Νέλσον από το UCLA.

Η μητέρα του Νέλσον, Σίλα, είπε στους Λος Άντζελες Τάιμς ότι θα ευχόταν ο Μπεν Χάουλαντ να ήταν αυστηρότερος με το γιο της νωρίτερα στην καριέρα του. "Νομίζω ότι η μαμά μου εννούσε πως ήμουν μόλις 17 ετών όταν πήγα στο κολέγιο", δήλωσε ο Νέλσον στο Sports Illustrarted. "Δεν προσπαθώ να δικαιολογηθώ για ό,τι έκανα, αλλά προσπάθησαν να με βάλουν σε κάποια παράξενα μοντέλα συμπεριφοράς και νομίζω ότι η μαμά μου εννοούσε πως θα ήταν καλύτερα να μου έβαζαν πολλές μικρές τιμωρίες νωρίτερα, παρά μία μεγάλη στο τέλος". Τον Δεκέμβριο σε συνέντευξή του στους Λος Άντζελες Τάιμς ο Xάουλαντ παραδέχθηκε ότι έκανε λάθη με τον Νέλσον".

Στα δικαστήρια

Το δημοσίευμα αυτό του Sports Illustrated έκανε μεγάλο ντόρο στις ΗΠΑ και έθιξε τον Ριβς Νέλσον, ο οποίος έκανε αγωγή στο περιοδικό ζητώντας αποζημίωση 10 εκ. δολαρίων για συκοφαντική δυσφήμιση και άλλα τόσα για ηθική βλάβη. Δεν πήρε ούτε σεντ! Το δικαστήριο δικαίωσε πανηγυρικά το Sports Illustrated και απέρριψε την αγωγή υποστηρίζοντας ότι το δημοσίευμα ήταν πλήρως τεκμηριωμένο και υπερασπιζόμενο την ελευθερία του λόγου.

"Πολύ δύσκολο παιδί"

Φεύγοντας από το UCLA τον Δεκέμβρη του 2011 και για να μην πάει χαμένη η χρονιά, καθώς το καλοκαίρι του 2012 ήθελε να δοκιμάσει την τύχη του στο ντραφτ του ΝΒΑ, ο Ριβς Νέλσον βρήκε δουλειά στη Λιθουανία. Η Ζαλγκίρις Κάουνας πίστεψε ότι βρήκε κελεπούρι και του έδωσε ένα συμβόλαιο. Μετά από ένα μήνα και μόλις έξι παιχνίδια, έφυγε!

Ο Σίτιγκας Καβαλιάουσκας ήταν γυμναστής τότε στη Ζαλγκίρις και το Basketnews επικοινώνησε μαζί του για να μάθει τι πήγε στραβά. "Τον θυμάμαι, αλλά δεν μπορώ να πω πολλά γι' αυτόν, γιατί δεν έμεινε πολύ στη Ζαλγκίρις", είπε. "Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι δεν ταίριαξε με την ομάδα. Καθόταν όλη την ώρα μόνος του και δεν έκανε καν προσπάθεια να γνωριστεί με τους συμπαίκτες του και να ταιριάξει μαζί τους. Ήταν δύσκολο παιδί να το κοουτσάρεις, γιατί ο χαρακτήρας του ήταν προβληματικός. Ίσως όμως να έφταιγε και το ότι έφευγε για πρώτη φορά μακριά από την πατρίδα του. Πάντως σωματικά ήταν πολύ δυνατός".

Η μετέπειτα πορεία της καριέρας του επειβεβαίωσε το ότι ο Ριβς Νέλσον είναι προβληματικός χαρακτήρας. Δεν επελέγη στο ντραφτ το 2012, δοκίμασε στους Λέικερς, αλλά γρήγορα κόπηκε, τα επόμενα δύο χρόνια περιπλανήθηκε στο NBDL και από τον περασμένο Απρίλιο μέχρι σήμερα πέρασε διαδοχικά απο ομάδες του Μεξικού, του Βελγίου και του Ισραήλ. Μάξιμουμ χρόνος παραμονής σε καθεμιά από αυτές οι δύο μήνες. Να δούμε στον Πανελευσινιακό πόσο θα αντέξει...