Και στην ούγια να γράφει ...Βλάντο

Με τρίποντο του Βλάντο Γιάνκοβιτς στην εκπνοή του αγώνα, ο Παναθηναϊκός νίκησε στην Πυλαία τον ΠΑΟΚ με 71-68 (33-27) και προκρίθηκε στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας με αντίπαλο τον Απόλλωνα Πατρών.

Συγκλονιστικό ήταν το φινάλε στην κατάμεστη Πυλαία και τίποτα δεν προδίκαζε ότι ο ΠΑΟΚ θα έφτανε στο σημείο να διεκδικήσει τη νίκη, όταν ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με 12 πόντους.

Ο Μαργαρίτης με το επιθετικό ριμπάουντ στην άστοχη βολή του Όντουμ ισοφάρισε και όλα έδειχναν ότι ο περιβόητος ημιτελικός θα κρινόταν στην παράταση, αλλά ο Γιάνκοβιτς έβαλε την υπογραφή του με το buzzet beater που πέτυχε και οι "πράσινοϊ" γιόρτασαν στη Θεσσαλονίκη τα κούλουμα με τον καλύτερο τρόπο.

Οι άμυνες ήγταν αυτές που κυριάρχησαν σ'  ένα πολύ σκληρό παιχνίδι και τόσο ο Σούλης Μαρκόπουλος, όσο και ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς είχαν προσαρμόσει τα σχέδιαά τους πάνω στον Φιαμαντίδη και τον Κάρτερ, αντίστοιχα. Ο Αμερικάνος του ΠΑΟΚ όμως με εξαίρεση ένα τρίποντο που πέτυχε στο τρίτο δεκάλεπτο ήταν απογοητευτικός και έλειπαν οι πόντοι του από τον "Δικέφαλο". Από την άλλη, ο Σαλούστρος τα πήγε πολύ καλά απέναντι στον Διαμαντίδη, αλλά ο αρχηγός ΄μίλησε την ώρα που έπρεπε.

Ο Παναθηναϊκός με άξονα την άμυνά του, προσπάθησε να φέρει το παιχνίδι στο δικό του τέμπο, κάτι που το πέτυχε. Οδήγησε σε λάθη τον ΠΑΟΚ που κυριεύτηκε από νευρικότητα και επιθετικά ήταν εκνευριστικά άστοχος.

Οι «πράσινοι» αξιοποίησαν την παρουσία του Μπατίστα κοντά στο καλάθι και με μία διαφορά από 5-8 πόντους στο α΄ ημίχρονο, έδειχναν να ελέγχουν το ρυθμό του παιχνιδιού.

Το χαρακτηριστικό των δύο πρώτων δεκαλέπτων ήταν τα χαμένα τρίποντα (0/11 ο ΠΑΟΚ 1/11 Ο Παναθηναϊκός) και το γεγονός ότι πριν από την ολοκλήρωση του ημιχρόνου οι Καρτερ, Δέδας και Διαμαντίδης είχαν χρεωθεί με τρία φάουλ.

Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού ήταν υποχρεωμένος να παραμείνει στον αγώνα και όταν η διαφορά έφτασε τους 11 πόντους (27-38), ο ΠΑΟΚ έσπασε το ρόδι έξω από τα 6.75 με τους Κάρτερ, Μαργαρίτη. Η διαφορά έπεσε στους 5 πόντους 33-38), αλλά οι πρωταθλητές είχαν περισσότερες λύσεις για να την διατηρούν σε επίπεδα ασφαλείας. Μέχρι το 28΄όμως γιατί ο Μαργαρίτης και ο Τσόχλας την έριξαν στους τρεις πόντους και ανταπέδωσε ο Φώτσης (30΄ 44-50). Όσο άστοχες ήταν οι ομάδες στα τρίποντα στο α΄ ημίχρονο, ανέβασαν θεαματικά τα ποσοστά τους στο δεκάλεπτο αυτό. Με 4/6 ο ΠΑΟΚ και 3/6 ο Παναθηναϊκός..

Ο Λάνγκφορντ με δύο καλάθια μείωσε σε 48-50 και ο Οντουμ αστόχησε σε τρίποντο για να δώσει το προβάδισμα. Ο Διαμαντίδης που ήταν χωρίς πόντο μέχρι το 35΄ με ένα τρίποντο και ένα γκολ – φάουλ, έδωσε βαθιά ανάσα (52-62) και ο Γκιστ αύξησε τη διαφορά στους 12 πόντους (52-64). Όμως ο ΠΑΟΚ αντέδρασε και κατάφερε στα 55΄΄ πριν από το τέλος να πλησιάσει (60-64) και ο Κάρτερ στα 30΄΄ αστόχησε σε λέι απ.

 Στα 7΄΄΄ κι ενώ το σκορ ήταν 65-67, ο Παππάς ευστόχησε σε μία βολή και στα 5΄΄ ο Διαμαντίδης αναγκάστηκε να κάνει το πέμπτο φάουλ στον Οντουμ. Ο τελευταίος ευστόχησε στην πρώτη βολή, αστόχησε στη δεύτερη και ο Μαργαρίτης που κέρδισε το επιθετικό ριμπάουντ ισοφάρισε (68-68). Κι ενώ όλα έδειχναν ‘ότι το ντέρμπι θα κρινόταν στην παράταση, ο Γιάνκοβιτς με την εκπνοή του χρόνου ευστόχησε σε τρίποντο (68-71).

O ΠΑΟΚ είχε: 19/33δίπ., 4/22τρίπ., 18/22β., 26-9ρ., 16ασ., 5κλ., 3κοψ., 10λ. και ο Παναθηναϊκός: 17/33δίπ., 6/24τρίπ., 24-8ρ., 15ασ., 6κλ., 1κοψ., 8λ.

Τα δεκάλεπτα: 12-17, 27-33, 44-50, 68-71