Τα λάθη πληρώνονται

vasilako trinkeri

Η υπόθεση Τρινκέρι δεν είναι ούτε της πλάκας, αλλά ούτε και για… θάνατο. Αναδεικνύει, ωστόσο, το λάθος που έκανε σε αυτή την ιστορία ο Γιώργος Βασιλακόπουλος. Λάθος που θα πληρώσει η ΕΟΚ ακριβότερα από όσο θα έπρεπε.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε στις πρόσφατες δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο ο νομικός εκπρόσωπος του Τρινκέρι, Αλέξανδρος Βαγιάτας, το διαιτητικό δικαστήριο της FIBA επιδίκασε στον Ιταλό προπονητή ένα ποσό 110.000 Ευρώ πλέον των 50.000 Ευρώ που είχε ήδη λάβει ως προκαταβολή για τη συνεργασία του με την ελληνική ομοσπονδία. Αυτό το ποσό υποχρεούται πλέον η ΕΟΚ να το πληρώσει, διότι δεσμεύεται από τη δικαστική απόφαση.

Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε διαπραγμάτευση όσον αφορά τον τρόπο καταβολής των χρημάτων και είτε θα συμφωνήσουν είτε θα διαφωνήσουν. Στην πρώτη περίπτωση ο Τρινκέρι θα πάρει τα λεφτά του. Στη δεύτερη θα έχει δικαίωμα να προσφύγει εκ νέου στη FIBA και να ζητήσει την τιμωρία της ΕΟΚ, η οποία θα είναι πιθανότατα ένα χρηματικό πρόστιμο. Κι αυτό το είπε ο ίδιος ο δικηγόρος του Ιταλού. Άρα το καταστροφικό σενάριο της… διάλυσης του ελληνικού μπάσκετ σε περίπτωση ρήξης στις σχέσεις μεταξύ ΕΟΚ και Τρινκέρι, μάλλον δεν πρόκειται να επιβεβαιωθεί.

Τίποτα απ’ όλα αυτά, πάντως, δεν θα είχε συμβεί και δεν θα ασχολούμαστε ακόμα, ενάμισι χρόνο μετά το Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας, με τον Τρινκέρι, αν ο Γιώργος Βασιλακόπουλος είχε φερθεί τότε πιο έξυπνα βάζοντας κατά μέρος τον παροιμιώδη εγωισμό του.

Με την επιστροφή της αποστολής της Εθνικής ομάδας από τη Λουμπλιάνα τον Σεπτέμβρη του 2013 ο Ιταλός προπονητής ήταν στριμωγμένος στα σχοινιά και δεχόταν βολές πανταχόθεν για την αποτυχία. Από την ομοσπονδία, από τον Τύπο, από συνεργάτες του, ακόμα και από κάποιους διεθνείς, έστω και συγκεκαλυμμένα. Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος είχε ήδη πάρει την απόφασή του να τον αντικαταστήσει και το μόνο που είχε να κάνει ήταν να τον καλέσει στο γραφείο του την επομένη της άφιξης της αποστολής και να του ζητήσει τη λύση της μεταξύ τους συνεργασίας. Ο Ιταλός ήταν σε τόσο αδύναμη θέση τότε, ώστε το πιο πιθανό ήταν πως θα έπαιρνε ό,τι του έδινε ο πρόεδρος της ΕΟΚ και θα έλεγε και «ευχαριστώ». Σίγουρα πάντως δεν θα διεκδικούσε τον δεύτερο χρόνο του συμβολαίου του και με την καταβολή των δεδουλευμένων (δηλαδή 60.000 Ευρώ πλέον των 50.000, που είχε πάρει ως προκαταβολή) οι δύο άνδρες θα έδιναν τα χέρια και θα χώριζαν σαν φίλοι.

Όμως, αντί να κάνει αυτό το πολύ απλό και λογικό, ο Γιώργος Βασιλακόπουλος προέταξε τον εγωισμό του. Κράτησε μούτρα στον Ιταλό χρεώνοντάς του αποκλειστικά την αποτυχία, αρνήθηκε πεισματικά να τον συναντήσει, παρότι αυτός έμεινε τότε 3-4 μέρες στην Αθήνα ζητώντας απεγνωσμένα ένα ραντεβού μαζί του, και όχι μόνο δεν έδωσε άμεση λύση στο θέμα, αλλά το άφησε να χρονίσει και να κακοφορμίσει. Στο μεταξύ ο Τρινκέρι άρχισε να κάνει τη μία νίκη μετά την άλλη με την Ούνιξ Καζάν, τόνωσε την αυτοπεποίθησή του κι όταν η ΕΟΚ αποφάσισε να επικοινωνήσει μαζί του και να του προτείνει να λύσει το συμβόλαιό του παίρνοντας μόνο τα δεδουλευμένα, ήταν πια αργά. Ο Ιταλός είχε πάρει την απόφαση να εκδικηθεί και «κάθησε» πάνω στο διετές συμβόλαιό του, ζητώντας το όλο.

Έτσι, φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Και καθώς το δικαστήριο απεφάνθη, η ΕΟΚ θα πληρώσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο 50 χιλιάρικα περισσότερα (50.000 της προκαταβολής + 110.000 που επιδικάστηκαν) από όσα θα μπορούσε να είχε καταβάλει αν ο πρόεδρός της είχε χειριστεί το θέμα πιο έξυπνα και συνετά. Διότι τα λάθη πληρώνονται…