Ο Ντούντα κρατούσε το κλειδί

efes osfp

Ο Ίβκοβιτς εξουδετέρωσε πλήρως τον Σπανούλη και μετά όλα έγιναν εύκολα για την Εφές, που νίκησε με 84-70 υποχρεώνοντας τον πολύ κακό στο δεύτερο ημίχρονο Ολυμπιακό στην πρώτη ήττα του στο Top 16.

Μέγα ντέρμπι έγινε στο πρώτο ημίχρονο, πράγμα που δεν μαρτυρά μόνο το 40-37 υπέρ του Ολυμπιακού, αλλά και οι συνεχείς εναλλαγές στο σκορ και το ότι καμία ομάδα δεν μπορούσε να πάρει μια στοιχειωδώς καλή διαφορά υπέρ της. Η ελληνική ομάδα είχε στην πρώτη περίοδο ένα μικρό προβάδισμα εκμεταλλευόμενη κυρίως το καλό περιφερειακό σουτ του Μάντζαρη, που σημείωσε 8 πόντους σε αυτό το διάστημα με 2/2 τρίποντα και έδωσε πολύτιμες λύσεις στα προβλήματα που έβαλε ο Ντούντα με την εξαιρετικά στημένη άμυνα πάνω στον Σπανούλη. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού δεν βρήκε χώρο να δράσει, έκανε τρία σουτ, όλα άστοχα, στα 14 λεπτά που αγωνίστηκε στο πρώτο μέρος, αλλά ευτυχώς για τον Ολυμπιακό, πέραν του Μάντζαρη, οι Σλούκας και Λαφαγέτ έκαναν καλή δουλειά αντ' αυτού.

Καλή δουλειά έκανε και η άμυνα των "ερυθρολεύκων" με εξαίρεση ένα διάστημα στη δεύτερη περίοδο, οπότε οι Μπιέλιτσα και Κρστιτς παίζοντας καλά το πικ εν ρολ με τον Ερτέλ προκάλεσαν σημαντικά προβλήματα μέσα στη ρακέτα και επέτρεψαν στην Εφές να πάρει κεφάλι με βραχεία κεφαλή. Ο Ολυμπιακός ωστόσο έμεινε όρθιος κυρίως χάρη στο καλό περιφερειακό του σουτ (ο Μάντζαρης είχε 11 πόντους και όλη η ομάδα 6/10 τρίποντα), αλλά και τα επιθετικά ριμπάουντ που μάζεψε. Σε αυτό τον τομέα ο Χάντερ διέπρεψε, ενώ γενικά η βοήθειά του ήταν σημαντική. Το τρίποντο του Λαφαγέτ στην εκπνοή του ημιχρόνου έδωσε στον Ολυμπιακό το προβάδισμα με 40-37.

Στην τρίτη περίοδο ο Ολυμπιακός έπαθε επιθετικό μπλακ άουτ, που έδωσε τη δυνατότητα στην Εφές να πάρει ένα προβάδισμα έως και 7 πόντων. Ο Σπανούλης εξακολουθούσε να ασφυκτιά, εκτός αυτού όμως οι "ερυθρόλευκοι" έχασαν την ευστοχία τους από την περιφέρεια και έδειχναν να μην έχουν λύσεις απέναντι στην άμυνα της Εφές, που δυνάμωνε διαρκώς. Στα πρώτα 5,5 λεπτά ο Ολυμπιακός είχε βάλει μόνο ένα τρίποντο με τον Ντάρντεν κι αυτό που τον κρατούσε όρθιο ήταν η άμυνά του. Κι αυτή όμως στο τέλος της τρίτης περιόδου αντιμετώπισε προβλήματα, ειδικά μετά την είσοδο του εκρηκτικού Μπαλμπάι, κι αυτό έφερε την Εφές μπροστά με 57-50 λίγο πριν λήξει η περίοδος.

Τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα για τον Ολυμπιακό με την έναρξη του τελευταίου δεκαλέπτου. Η επίθεση ήταν φανερό πως αντιμετώπιζε πρόβλημα, όμως και η άμυνα είχε γίνει πολύ ευάλωττη, ειδικά μέσα στο καλάθι, όπου οι αντίπαλοι έφταναν με μεγάλη ευκολία. Ένα ξέσπασμα του Ντρέιπερ με 8 σερί πόντους έφερε την Εφές μπροστά με 67-54 στο 33' και της έδωσε μια πολύ σημαντική ένεση ηθικού. Ο Ολυμπιακός προσπάθησε με κοντό σχήμα, με τρεις γκαρντ, να ανατρέψει την καταστάση, όμως ο Σπανούλης ήταν εκτός κλίματος κι αυτό δεν βοηθούσε την κατάσταση.

Η Εφές με ενισχυμένη αυτοπεποίθηση κυριαρχούσε και με δύο ακόμα τρίποντα από τους Ερτέλ και Τζάνινγκ ενέβασε τη διαφορά στους 18 πόντους (73-55) στο 35' "καθαρίζοντας" στην ουσία το παιχνίδι. Ο Ολυμπιακός συγκράτησε κάπως την ορμή της τουρκικής ομάδας, αλλά δεν μπόρεσε να ρίξει σημαντικά τη διαφορά κι αυτό είναι ένα πρόβλημα σε περίπτωση ισοβαθμίας στο τέλος. Η Εφές νίκησε με 84-70, υποχρεώνοντας τον Ολυμπιακό στην πρώτη ήττα του στο Top 16, αλλά υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα και το αποτέλεσμα απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί καθοριστικό.

Τα δεκάλεπτα: 17-18, 37-40, 57-52, 84-70.

Εφές: Μπαλμπάι 4, Οσμάν 2, Περπέρογλου 8(1), Σάριτς 4, Ντρέιπερ 14(4), Κρστιτς 13, Λάσμε 12, Κορκμάζ, Τζάνινγκ 8(2), Ερτέλ 9(1), Μπιέλιτσα 10(1).

Ολυμπιακός: Πετγουέι, Χάντερ 12, Ντάνστον 6, Σπανούλης 2, Σλούκας 8, Πρίντεζης 6, Μάντζαρης 11(3), Λαφαγέτ 11(3), Ντάρντεν 7(1), Λοτζέσκι 7(2)