ΚΑΙ Παναθηναϊκός ΚΑΙ Ολυμπιακός στην Αδριατική!

Λίγο μετά την απόφαση του αθλητικού δικαστή να κατακυρώσει τον προημιτελικό της 9ης Οκτωβρίου στον Ολυμπιακό, ο ισχυρός άνδρας του Παναθηναϊκού άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αγωνιστεί η ομάδα του στην Αδριατική Λίγκα, αποχωρώντας από το πρωτάθλημα της Basket League.

«Δεν αποκλείω διερευνητική επαφή με την Αδριατική Λίγκα κι αν διαπιστώσουμε ότι εκεί υπάρχει σεβασμός για τον Παναθηναϊκό, τότε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να λάβουμε μέρος. Το σίγουρο είναι ότι όλες οι αποφάσεις θα ληφθούν με γνώμονα το συμφέρον της ομάδας» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, θέλοντας να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για τα όσα συμβαίνουν εντός των συνόρων.

Τον περασμένο Μάιο είχα γράψει ένα άρθρο με τίτλο «Μια κλειστή λίγκα θα μας σώσει...» στην οποία ανέφερα κάποιες σκόρπιες σκέψεις για τους «αιώνιους». Δηλαδή να αποχωρήσουν δια παντός από το εγχώριο πρωτάθλημα και να πάρουν μέρος σε μια κλειστή ευρωπαϊκή λίγκα (αν και εφόσον είναι εφικτό να δημιουργηθεί), τόσο για να αποκτήσουν μεγαλύτερο κίνητρο οι δύο ομάδες, όσο και για να αποκτήσει  ενδιαφέρον η Α1! Για φανταστείτε ένα πρωτάθλημα χωρίς Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό... Πόσο μεγαλύτερο θα ήταν το κίνητρο για όλες τις άλλες ομάδες να φτάσουν μέχρι την κατάκτηση του τίτλου; Θα ήταν -κατά τη προσωπική μου άποψη- το ιδανικό σενάριο.

Επανέρχομαι στην αρχική μου αναφορά και υπενθυμίζω ότι οι άνθρωποι της Αδριατικής Λίγκας ετοιμάζονται να στρώσουν κόκκινο χαλί στον Παναθηναϊκό προκειμένου να τον υποδεχθούν. Θεωρώ ότι αν οι «πράσινοι» βρεθούν μόνοι τους στη συγκεκριμένη λίγκα, με το ελληνικό πρωτάθλημα δεν θα ασχολείται κανείς. Και αυτό διότι θα χαθεί τελείως  το -όποιο- ενδιαφέρον που έχει απομείνει για τους τελικούς των πλέι οφς. Κακά τα ψέμματα. Όσο βελτιωμένος και αν είναι ο ΠΑΟΚ, όσες κινήσεις και αν κάνει η ΑΕΚ, όσο δυναμική και ανέχει το όνομα του Άρη, το τρόπαιο θα πηγαίνει στον Ολυμπιακό.

Γι' αυτό λοιπόν ίσως να ήταν καλύτερο να σκεφτούν και οι δύο «αιώνιοι» την προοπτική της Αδριατικής Λίγκας. Καταρχάς θα ανέβουν -εκ των πραγμάτων- επίπεδο, αφού εκεί ΔΕΝ θα υπάρχουν «εύκολοι αγώνες» αφού μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν ομάδες όπως ο Ερυθρός Αστέρας, η Παρτίζαν, η Τσιμπόνα, η Τσεντεβίτα, η Μπουντούτσνοστ, η Ολίμπια Λιουμπλιάνας, η Ζαντάρ, η ΚΡΚΑ και άλλες έξι ομάδες οι οποίες είναι χαμηλότερης δυναμικότητας, αλλά με... δύσκολα ταξίδια.  

Και το κυριότερο; Εκεί δεν υπάρχουν ούτε αθλητικοί δικαστές του ΕΣΑΚΕ, ούτε αθλητικοί δικαστές της ΕΟΚ, ούτε ΑΣΕΑΔ, ούτε ΕΦΙΠ, ούτε πινγκ-πονγκ στις αποφάσεις, ούτε Έλληνες διαιτητές, ούτε τίποτα. Άλλωστε και οι δύο «αιώνιοι» ισονομία δεν ζητούν; Ε, εκεί μπορούν να την αποκτήσουν...