Στα χνάρια του '97 ο Απόλλων Π.

Για δεύτερη φορά στην ιστορία του ο Απόλλων Πατρών θα βρεθεί στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας και η πρόκρισή του σε βάρος της Κηφισιάς (75-73) στο Ζηρίνειο, είναι μεγάλη επιτυχία για την ομάδα του Νίκου Βετούλα.

Το μόνο που δεν γνωρίζουν οι νικητές είναι τον αντίπαλό τους στον τελικό, μετά το μπάχαλο που επικρατεί στο χώρο Θα είναι ο ΠΑΟΚ, θα είναι ο Παναθηναϊκός ή ο Ολυμπιακός; Κανείς δεν ξέρει. Μήπως πρέπει να αναρωτιόμαστε αν θα γίνει και ο τελικός της διοργάνωσης με τις ενστάσεις και τις καθυστερήσεις των αποφάσεων.

Οι Πατρινοί πάντως έχουν κάθε δικαίωμα να πανηγυρίζουν προς το παρόν.Στο ίδιο γήπεδο είχαν χάσει για το πρωτάθλημα (4η αγωνιστική) και τώρα πήραν παλληκαρήσια νίκη με τον Τόρλιν Φιτζπάτρικ αυτή τη φορά να πραγματοπιεί σούπερ εμφάνιση. Πέτυχε 28 πόντους με 6/8 τρίποντα και πήρε τη σκυτάλη από τον Ελ-Αμιν, που είχε σημειώσει 22 πόντους πριν από 50 μέρες.
Η Κηφισιά έπαιξε χωρίς τον Μαυροειδή και η απουσία του φάνηκε αισθητά, ενώ ο Μιχάλης Κακιούζης δεν ήταν σε καλή μέρα. Ωστόσο, με την εμπειρία του θα μπορούσε να βοηθήσει στο τέλος που το παιχνίδι πήρε φωτιά, αλλά ο Ηλ. Παπαθεοδώρου προτίμησε να τον αφήσει στον πάγκο.
Οι γηπεδούχοι όσο είχαν φρεσκάδα είχαν τον έλεγχο του παιχνιδιού και ειδικά στο α΄ δεκάλεπτο πήραν και μία διαφορά 11 πόντων (19-8). Ο Απόλλων στη συνέχεια ισορρόπησε την κατάσταση και ο αγώνα πήρε την μορφή ντέρμπι με τους φιλοξενούμενους σε απόσταση αναπνοής (34-30 το ημίχρονο).
Η ομάδα του Νίκου Βετούλα ανέβασε στροφές στο β΄ ημίχρονο, διέθετε περισσότερη ενέργεια, πήρε περισσότερα επιθετικά ριμπάουντ και ανέβασε τα ποσοστά της. Στο 25΄πέρασε για πρώτη φορά μπροστά στο σκορ (43-42) κι έφτασε τη διαφορά στους εννιά πόντους (59-50). Η Κηγφισιά όμως δεν είχε πει την τελευταία λέξη και μείωσε (59-57) με τον Ντούβνιακ σε πρώτο ρόλο. Η ευστοχία όμως του Φριτζπάτρικ έξω από τα 6.75  έδωσε πάλι ένα προβάδισμα οκτώ πόντων (71-63) δύο λεπτά πριν από τη λήξη. Τα λάθη όμως του Απόλλωνα που πίστεψε ότι το παιχνίδι είχε κριθεί, τα εκμεταλλεύτηκε η Κηφισιά και μείωσε στα 47 δευτερόλεπτα στους δύο πόντους (75-73). Μάλιστα της δόθηκε η ευκαιρία να πάει στην παράταση τον αγώνα, όταν στην τελευταία επίθεση ό Τσαλδάρης, μετά από λάθος του Ελ – Αμιν, έχασε το λέι απ και ο πάγκος των γηπεδούχων διαμαρτυρήθηκε για φάουλ. Όμως δεν υπήρχε τέτοια περίπτωση και οι αντιδράσεις το Ηλία Παπαθεοδώρου προς τους διαιτητές αναφέρθηκαν στο φύλο αγώνα.
Δεκάλεπτα: 19-11, 34-30, 50-56, 73-75
Ν. ΚΗΦΙΣΙΑ (Παπαθεοδώρου): Καυκής, Γιούιν, Λιακόπουλος 10 (6ασ), Τσαλδάρης 5 (1), Πεσάκοβιτς, Ντούβνιακ 17 (2), Ντέιβις 10 (2), Ψαθάς 2, Μελισσαράτος 13, Μπάρλος 16 (2), Κακιούζης.
ΑΠΟΛΛΩΝ Π. (Βετούλας): Σκορδίλης 8 (1), Αργυρόπουλος 10 (2), Γκάλογουεϊ 8, Γεωργαλλής 2, Πεν 11, Φιτζπάτρικ 25 (6), Αντωνάκης, Ελ Αμίν 9 (1), Μολφέτας 2.
Πριν από 17 χρόνια, ο Απόλλων είχε αποκλείσει στο ΟΑΚΑ τον Παναθηναϊκού του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς κι έπαιξε στον τελικό με τον Ολυμπιακό. Προπονητής τότε ήταν ο Βαγγέλης Αλεξανδρής και παίκτες του ο Σημερινός κόουτς Νίκος Βετούλας και ο Νίκος Αργυρόπουλος.
Για την Κηφισιά ήταν η τέταρτη ήττα στους τελευταίους πέντε αγώνες της φετινής περιόδου.