Δεν πρόκειται να τα βάψει και... μαύρα!


Ένα τηλεφώνημα για βόμβα στάθηκε αρκετό για να… ολοκληρώσει το «χορταστικό» -αν μη τι άλλο- μενού της ημέρας! Μετά το μπάχαλο αναφορικά με τη τύχη του προημιτελικού κυπέλλου, έπρεπε να εκκενωθεί –για πρώτη φορά στα χρονικά της Ευρωλίγκας- και ένα γήπεδο μπάσκετ!

Αιτία αποτέλεσε ένα τηλεφώνημα για τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στο κλειστό του ΟΑΚΑ, με αποτέλεσμα να αδειάσει το γήπεδο στην ανάπαυλα του αγώνα Παναθηναϊκός-Μπαρτσελόνα! Το παιχνίδι διακόπηκε για 40 λεπτά, ενώ υπήρχε το σενάριο να διακοπεί… οριστικά! Κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ και ύστερα από 40 λεπτά εξονυχιστικού ελέγχου από τα σκυλιά της αστυνομίας, αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για φάρσα.Βέβαια μετά την επιστροφή των ομάδων στο παρκέ, η εικόνα στις εξέδρες ήταν τελείως διαφορετική, αφού οι 15.000 του πρώτου ημιχρόνου είχαν μειωθεί στους 6.000 (περίπου) με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να μην είναι τόσο ζεστή, όσο στο πρώτο μισό του αγώνα.

Ωστόσο, τίποτε δεν άλλαξε στο παρκέ. Η Μπαρτσελόνα ήταν η απόλυτη κυρίαρχος του αγώνα υποχρεώνοντας τον Παναθηναϊκό στην πρώτη του εντός έδρας ήττα στη φετινή Ευρωλίγκα. Το τελικό 80-67 αποτυπώνει στο έπακρο την εικόνα της αναμέτρησης, αφού είχε το πάνω χέρι από το ξεκίνημα του ματς μέχρι και το τέλος. Ουσιαστικά το παιχνίδι τελείωσε από το… ημίχρονο, όταν οι Καταλανοί είχαν εκτοξεύσει τον δείκτη του σκορ στο +17 (23-40)!

Παρόλα αυτά ο Παναθηναϊκός ήταν –σε πρώτη φάση- ο… ευνοούμενος της διακοπής αφού μπόρεσε να «μαζέψει» το σκορ του ημιχρόνου και να μειώσει σε 47-53. Μέχρι εκεί όμως. Έκτοτε η Μπαρτσελόνα συνέχισε να κυριαρχεί στο ΟΑΚΑ, οι «πράσινοι» τα είχαν… σπάσει (7/28 σουτ στο πρώτο μισό του αγώνα και 7/13 βολές) και δεν υπήρχε ο παίκτης που θα έφερνε ηρεμία και… δημιουργία στο παιχνίδι. Οι Διαμαντίδης και Μποχωρίδης ήταν εκτός 12άδας, ενώ ο (θετικός σε γενικές γραμμές) Ντεμάρκους Νέλσον –που πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με τη φανέλα του Παναθηναϊκού- φάνηκε ότι υπολείπεται αγωνιστικού ρυθμού.  Βέβαια η ήττα δεν είχε καμία ουσία για τον Παναθηναϊκό και ούτε θα τα… βάψει μαύρα (όπως ήταν οι εμφανίσεις που φορούσαν οι παίκτες), αφού στόχος είναι μια καλή παρουσία στο ΤΟΡ-16 όπου θα συναντήσει εκ νέου τη Μπαρτσελόνα, μαζί με Ρεάλ, Μακάμπι, Γαλατασαράι, Ερυθρό Αστέρα, Ζαλγκίρις και Αλμπα. Βέβαια τα πάντα είχαν κριθεί από το πρώτο δεκάλεπτο.

Η έλλειψη καθαρού πόιντ γκαρντ ήταν κάτι παραπάνω από ευδιάκριτη, αφού χρέη οργανωτή είχε αναλάβει ο Βλάντο Γιάνκοβιτς. Και πάλι. Δεν είναι εκείνος που έχει την εμπειρία της συγκεκριμένης θέσης με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην οργάνωση και στον τρόπο με τον οποίο θα αναχαιτιζόταν η  «γεμάτη» φροντ λάιν της Μπαρτσελόνα. Κι όχι μόνο. Από τη στιγμή που ο Διαμαντίδης ήταν εκτός 12άδας, ο Παναθηναϊκός αντιμετώπιζε και πάλι έλλειψη συγκέντρωσης, καθαρού μυαλού και σωστών επιλογών. Η ισπανική ομάδα δεν είναι… πρωτάρα και φρόντισε να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις αδυναμίες των «πρασίνων». Με ένα 13-0 σερί μετέτρεψε το 6-4 σε 6-17 (!) ενώ έδωσε και συνέχεια με ένα επιμέρους 17-2. Αποτέλεσμα; Να στείλει τη διαφορά στο +13 (21-8) λίγο πριν από το τέλος της περιόδου και να πάρει θέση οδηγού απέναντι σε έναν Παναθηναϊκό που στερούνταν δημιουργίας και φαντασίας στην επίθεση. Σε αυτό έπαιξε ρόλο και η εξαιρετική άμυνα της Μπαρτσελόνα που δεν άφηνε τους παίκτες του Ιβάνοβιτς να πάρουν… ανάσα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο ημίχρονο τα ποσοστά του Παναθηναϊκού ήταν άθλια σε όλους τους τομείς, αφού είχε 5/22 δίποντα (22%), 2/6 τρίποντα (33%) και έξι χαμένες βολές (7/13). Και όλα αυτά τη στιγμή που η Μπαρτσελόνα είχε πάρει 20 πόντους από το «ζωγραφιστό» με αποτέλεσμα να εκτοξεύσει τη διαφορά με τη λήξη του πρώτου μισού του αγώνα. Τα δεκάλεπτα: 10-21, 23-40, 47-60, 67-80

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ιβάνοβιτς): Χαραλαμπόπουλος 1, Σλότερ 5(1), Γιάνκοβιτς 9(3/10σ.), Φώτσης 14(2), Νέλσον 4 (5ασ.), Παππάς 8, Μαυροκεφαλίδης 10, Γκιστ 9(1), Μπατίστα 3 (1/5β.), Κόνιαρης, Μπλουμς 3(1), Ράιτ.

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (Πασκουάλ): Ντόελμαν 8, Χάκανσον, Χεζόνια 9(1), Χουέρτας 17(1), Ναβάρο 1, Σατοράνσκι 5(1), Πλάις 4, Σουλεϊμάνοβιτς, Τόμας 15(1), Λάμπε 10, Νάχμπαρ 7, Τόμιτς 4.