• ΑΕΚ
  • Posted

"Ξέρω μέσα μου τι θέλω..."

sako alexiou

Ο Ντράγκαν Σάκοτα επέστρεψε στην ΑΕΚ και μαζί του έφερε λίγη από την αίγλη του ένδοξου παρελθόντος. Χαλαρός, ευδιάθετος, απέφυγε τα μεγάλα λόγια, "ανακοίνωσε" την επιστροφή και του Κορωνιού και άφησε αδιόρατες υποσχέσεις για κάτι πραγματικά καλό...

Ο πρόεδρος της ΚΑΕ ΑΕΚ, Αλέξης Αλεξιου καλωσόρισε τον Ντράγκαν Σάκοτα στην οικογένεια της «Βασίλισσας» : «Δεν χρειάζονται συστάσεις. Ο κύριος Σάκοτα είναι γνωστός σε όλο το πανελλήνιο, πόσο μάλλον στον κόσμο της ΑΕΚ. Έρχεται και αναλαμβάνει την ομάδα σε μία δύσκολη καμπή. Η ιστορία του είναι δεδομένη, η πορεία του στο άθλημα είναι γνωστή σε όλους, το όνομά του είναι συνδεδεμένο με τον τελευταίο τίτλο της ομάδας. Εύχομαι αυτό να αποτελέσει σημείο αναφοράς για θετικά αποτελέσματα και επανάκτηση τίτλων. Καλωσορίζουμε σήμερα και επίσημα τον Ντράγκαν στην οικογένεια της ΑΕΚ. Δεν είχε βγει ποτέ από αυτή, απλά απουσίαζε».

Ο Ντράγκαν Σάκοτα από την πλευρά του τόνισε: «Τα τελευταία χρόνια το μπάσκετ στην Ελλάδα περνάει δύσκολες στιγμές. Πιστεύω ότι όλοι θέλουμε να επανέλθει εκεί που ήταν πριν από πολλά χρόνια. Για μένα η επιστροφή στο ελληνικό μπάσκετ σημαίνει πολλά. Πάντα είχα μία ευχή να ξαναγυρίσω. Υπάρχουν σημάδια ότι βελτιώνεται το Πρωτάθλημα. Συνήθως λέμε ότι ένα Πρωτάθλημα είναι τόσο δυνατό όσο δυνατή είναι η τελευταία ομάδα στην κατηγορία. Ελπίζω να δούμε καινούρια πρόσωπα αυτές τις μέρες. Όταν γύρισε και ο Ντούσαν Ίβκοβιτς, χάρηκα πολύ. Και εγώ έχω ακόμη να δώσω και να προσφέρω.

Όταν μιλάμε για την ΑΕΚ, μιλάμε για τις μεγάλες ομάδες. Εμείς είμαστε «μικροί» μπροστά στο πόσο μεγάλη ομάδα είναι η ΑΕΚ. Είμαι υπερήφανος που είμαι κομμάτι της ιστορίας του συλλόγου, και εγώ και ο Ντούσαν ο οποίος κατέκτησε τίτλο με το εφηβικό τμήμα της ΑΕΚ. Γνωρίζετε πολύ καλά όσοι παρακολουθείτε ευρωπαϊκό μπάσκετ ότι Παίκτες όπως ο Ζήσης, ο Μπουρούσης, ο Κακιούζης, ο Χατζής ακόμα παίζουν μπάσκετ. Είναι ίδιος ο στόχος, οι συνθήκες έχουν αλλάξει, τα οικονομικά στενεύουν εδώ και χρόνια. Τα ταλέντα πάντα υπάρχουν, αρκεί να μην φεύγουν. Αν δείτε πόσοι Έλληνες παίκτες πάνε στο εξωτερικό, αν αυτοί έμεναν εδώ θα είχαμε ένα πολύ δυνατό Πρωτάθλημα. Έχουμε διαλέξει ένα πρόγραμμα ώστε σε λίγα χρόνια να επιστρέψουμε στα μεγάλα σαλόνια της Ευρώπης».

- Για το πρόγραμμά του τις πρώτες εκατό μέρες: «Δεν είναι ευχάριστες στιγμές να μπεις μέσα στο πρωτάθλημα. Όμως θυμάστε ότι τις πρώτες μέρες η ομάδα μαζεύτηκε αργά, το ενδιαφέρον ανέβηκε πολύ γρήγορα. Κάποια αποτελέσματα δεν βοήθησαν ώστε να βγει η πραγματική εικόνα. Είδα πολύ στεναχώρια. Επειδή ξέρω τι σημαίνει για έναν προπονητή να φεύγει. Όταν μιλάμε για στόχους, είναι δύσκολο να δίνεις υποσχέσεις. Η ΑΕΚ είναι μεγάλη ομάδα, και θα βρει τον δρόμο της. Θέλουμε να παίζουμε ένα σοβαρό και άξιο μπάσκετ και να βγάλουμε το 100% από καθένα. Όταν ήρθα το 2001 στην πρώτη συνέντευξη Τύπου υπήρχε μία ερώτηση για το αν η ΑΕΚ θα παραμείνει στην πρώτη κατηγορία.

Δεν μπορούσα να απαντήσω, αλλά είχα μία ευχή να πάρουμε το πρωτάθλημα. Και τώρα δεν μπορώ να δίνω υποσχέσεις, αλλά ξέρω μέσα μου τι θέλω. Πιστεύω ότι σε ένα διάστημα περίπου ενός μήνα σίγουρα θα ξαναμιλήσουμε για το που βρισκόμαστε και τι κάνουμε».

Για το τι θεωρείται επιτυχία, τι αποτυχία και τι αξιοπρέπεια, ο Αλέξης Αλεξίου επισήμανε: «Η απάντηση από πλευράς διοίκησης δεν δίνεται μόνο σε σχέση με το αγωνιστικό. Αποτυχία στο σύνολο της θα είναι η αποτυχία η αγωνιστική, δηλαδή να μην πετύχει η ομάδα τους στόχους της σε συνδυασμό με την κακή λειτουργία της εταιρίας.

Αξιοπρεπής πρέπει να είσαι πάντα, είτε προσωπικά, είτε εταιρικά. Αγωνιστικά αξιοπρεπής είναι να μην παλεύεις να σωθείς. Η επιτυχία τουλάχιστον για φέτος είναι να βελτιώνεται η ομάδα αγώνα με αγώνα, να παίζει καλό μπάσκετ και σίγουρα θα έρθουν και τα αποτελέσματα. Σταδιακά θα αναβαίνει και η θέση της στην βαθμολογία. Όσο ψηλότερα τόσο καλύτερα. Όλα θα φανούν στο παρκέ».

Από την πλευρά του ο Ντράγκαν Σάκοτα υπογράμμισε: «Πολλά πράγματα έχουν γίνει που δεν βοηθάνε αυτή τη στιγμή. Στόχος είναι να ξεπεράσουμε όλα τα προβλήματα. Θέλω να ξέρω και εγώ τι μπορεί να κάνει η ομάδα, κάτι που δεν μπορώ να καταλάβω από μία προπόνηση. Πιο πολύ μπορεί να μιλήσω για το τι θέλω στο τέλος. Αυτή τη στιγμή σκέφτομαι την επόμενη μέρα, κάθε παίκτης να βρει το ρόλο του και να παίζει όπως θέλω. Αυτό που θεωρώ επιτυχία είναι ο κόσμος τη ΑΕΚ.

Όταν πήγα στο πρώτο ματς στη Γλυφάδα είδα ένα γεμάτο γήπεδο, κάτι σε καμία περίπτωση δεν περίμενα. Ότι υπάρχει κόσμος υπάρχει. Αισθανόμουν ωραία όταν άκουγα τον κόσμο. Μεγαλύτερη αρχή μου ήταν ότι δεν θα φύγω από την Ελλάδα χωρίς τίτλο. Αυτός ο κόσμος μου άρεσε πάρα πολύ. Χωρίς κόσμο πως θα παίξουμε μπάσκετ; Αυτό ήταν κάτι πολύ θετικό που είδα. Δίνω συγχαρητήρια στον κόσμο. Αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να δούμε που είμαστε. Σε ένα μήνα από τώρα θα μπορούμε να πούμε περισσότερα».

Για τη συνύπαρξη με τον γιο του, Ντούσαν: «Δεν είναι πρωτόγνωρο. Και ο Σούλης συνεργάστηκε με τον Χάρη και αρκετά πετυχημένα. Ο Ντούσαν στεναχωρήθηκε πάρα πολύ για τον Βαγγέλη. Είχαν πάρα πολύ καλή σχέση. Και εγώ στεναχωρήθηκα για τον Βαγγέλη που ήταν μέλος της ΑΕΚ όταν ο Ντούσαν πήρε το πρωτάθλημα. Δεν θα ήθελα να φύγει μακριά από την οικογένεια της ΑΕΚ. Ο Ντούσαν προσπαθεί να είναι πιο ομαδικός από ότι χρειάζεται. Ο Ντούσαν είναι αρκετά έξυπνος και καταλαβαίνει και νομίζω ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα ως προς τη συνεργασία μας».

Για το πού πονάει αγωνιστικά η ΑΕΚ: «Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να έχουμε τέτοιους παίκτες ούτε να είμαστε στο ίδιο επίπεδο με παλαιότερα. Υπάρχουν σημεία στην ομάδα που θα ήθελα να είναι καλύτερα όπως στην θέση του πλέι μέικερ. Αλλά όλοι ξέρετε ότι δεν έχουμε δικαίωμα αλλαγών, τουλάχιστον προς το παρόν. Οπότε πάμε έτσι όπως είμαστε. Θα προσπαθήσω να βρω τους ρόλους, ίσως με κάποιους ανορθόδοξους τρόπους.

Ο Τόμας Ντελινινκάιτις είναι καλός παίκτης, δεν είναι ο κατάλληλος πλέι μέικερ αλλά θα προσπαθήσει να παίξει αυτό το ρόλο. Υπάρχουν και άλλα παιδιά που θα προσπαθήσουν να παίξουν αυτό το ρόλο. Επίσης η ομάδα δεν είχε κάποιο ξένο παίκτη στην θέση «5» ενώ αν δείτε οι υπόλοιπες ομάδες έχουν τέτοιο παίκτη. Ο λόγος είναι ότι αυτοί οι παίκτες κάνουν ορισμένα πράγματα κοντά στο καλάθι που βοηθάνε την ομάδα. Θα προσπαθήσουμε να έχουμε μία τέτοια λύση».

Για το αν συμφώνησε ο Τζάκσον: «Όλα έγιναν απότομα. Ο παίκτης είναι εδώ. Δεν γνωρίζω αν έχει υπογράψει. Ο παίκτης είχε συμφωνήσει. Ούτε έψαξα, ούτε προσπάθησα να δω περισσότερα πράγματα. Ο παίκτης έρχεται, θα τον δούμε και θα τον κρίνουμε».

Για την πίεση που υπάρχει στην ΑΕΚ: «Φαντάζομαι τι πίεση υπάρχει, αλλά εγώ δεν έχω. Είμαι από τους προπονητές που βλέπω το τέλος, προσπαθώ να δω το τέλος. Επίσης υπάρχει μία εμπειρία που βοηθάει στο να δεις κάποια πράγματα. Θα προσπαθήσω να βοηθήσω τα παιδιά. Στον αθλητισμό Υπάρχουν νίκες και ήττες. Στο ποδόσφαιρο υπάρχει και «χ», εδώ δεν υπάρχει. Ένας παίκτης μπορεί να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί μόνο όταν είναι χαλαρός.

Αυτά τα απίστευτα που βλέπετε στο NBA είναι επειδή οι παίκτες είναι χαλαροί. Η πίεση δημιουργείται από τον κόσμο, από την διοίκηση και από τους δημοσιογράφους. Σε αυτό θέλω να βοηθήσει και η διοίκηση. Όλοι ξέρετε ότι οι διαφορές μεταξύ των ομάδων δεν είναι μεγάλες. Αυτή τη στιγμή θέλω η ομάδα να μπει σε ένα ρυθμό να κερδίζει. Εντάξει, δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου αν χάσουμε την Κυριακή. Νιώθω ότι υπάρχει πίεση σε όλους. Χθες είδα και παίκτες που ήθελαν να αποδείξουν πράγματα και αγχώθηκαν».

Για την απόφαση πολλών ομάδων να εμπιστεύονται νέους σε ηλικία προπονητές και τι καινούριο έχει να προσφέρει: «Εγώ πιστεύω ότι η απόφαση πολλών σωματείων να πάνε με νέους προπονητές είναι λύση ανάγκης. Κάποιοι παίκτες σταμάτησαν με τη μία το μπάσκετ και άρχισαν προπονητική χωρίς να πάνε σε κάποιο σχολείο ή να πάρουν τα κατάλληλα εφόδια. Σίγουρα υπάρχουν ταλέντα. Όσο μπαίνω σε μία ηλικία διαβάζω πιο εύκολα. Εννοείται πως χρειάζομαι συνεργάτες.

Πάντα ήθελα να έχω δίπλα μου νέα παιδιά. Θα ήθελα να έχω έναν προπονητή με προοπτικές. Τα σχέδια της ΑΕΚ είναι μεγάλα. Θα χρειαστούμε πολλά άτομα. Αυτή τη στιγμή θεωρώ ότι κορυφαίος προπονητής είναι ο Μαρκόπουλος που είναι μεγαλύτερος από μένα. Θα ήθελα να προσφέρω και να βοηθήσω. Εννοείται ότι υπάρχουν καινούρια πράγματα που μπορεί να δώσω. Υπάρχει βέβαια και το επίπεδο που δεν μπορεί να ακολουθήσει. Όσο αντέχω και βλέπω 5-10 παιχνίδια την ημέρα, «διψάω» με τα καινούρια πράγματα και θέλω να τα βάλω».

Για το πλάνο που έχει κατά νου στο μέλλον για την «Βασίλισσα»: «Από τη μέρα που έφυγα από την ΑΕΚ σκεφτόμουν ότι κάποια στιγμή θα γυρίσω. Ήρθα στην Ελλάδα πριν από 24 χρόνια (1990) και ευτυχώς αμέσως είχαμε μία επιτυχία που μου έδωσε την ευκαιρία να προσφέρω. Σε γενικές γραμμές, δεν χάρηκα τόσο πολύ το μπάσκετ. Αυτή η πίεση για το αποτέλεσμα, να έχεις δουλειά και του χρόνου, είναι κάτι το απίστευτο. Πράγματι, είναι πολύ δύσκολο να είσαι 13 χρόνια στον πάγκο μίας μεγάλης ομάδας όπως ο Παναθηναϊκός.

Σκεφτόμουν συνέχεια να μπω σε μία ομάδα και να δουλεύουμε σε συνθήκες που θέλουμε εμείς. Χωρίς χρήματα, με ταλέντα. Σκεφτόμουν πως είναι μία ομάδα όπως η ΑΕΚ να ξεκινήσει από κάποιο χαμηλό επίπεδο και να φτάσει στο σημείο να πρωταγωνιστεί. Υπήρχε ενδιαφέρον να υπάρχει μία συνέχεια και βελτίωση. Δουλειά μου είναι να κάνω καλύτερη την φετινή ομάδα. Σιγά σιγά σκεφτόμαστε το μέλλον της ΑΕΚ. Είδα διάθεση να υπάρχει συνέχεια. Θέλω να κάνω μία ομάδα να ξεκινήσει από το μηδέν και να πρωταγωνιστήσει ξανά. Αυτό είναι το όνειρό μου».

Για το τι θέλει να δει στη νέα ΑΕΚ από την ομάδα του 2002: «Σε εκείνη την ομάδα είχε φύγει ο Ίβκοβιτς και ξεκίνησε η διοίκηση να μειώνει το μπάτζετ. Οι συνθήκες δεν ήταν οι κατάλληλες. Φέραμε λίγους παίκτες, όπως ο Χόλντεν, δεν μπορούσαμε να μιλήσουμε για στόχους. Βγάλαμε όλους τους παίκτες συν ένα Υπουργό, τον Κικίλια (σ.σ. γελιά). Αυτή τη στιγμή δεν συγκρίνουμε αυτά τα πράγματα. Θα περάσουν εβδομάδες για να κρίνουμε. Είδα φοβερή διάθεση, τα παιδιά θέλουν να κάνουν πράγματα».

Για το αν θα αναλάβει στο μέλλον ρόλο Διευθυντή: «Εγώ πιστεύω ότι θα αναλάβω και τους δύο ρόλους τώρα (γενικός Διευθυντής και προπονητής). Πρέπει να οργανωθούμε λίγο τώρα. Εννοείται ότι δεν μπορώ να είμαι πάντα στον πάγκο, αλλά πάντα θέλω να είμαι στο μπάσκετ. Δεν έχει σημασία σε ποια θέση θα είμαι. Και μεγάλες ομάδες δεν πετυχαίνουν πάντα. Είμαι φαν της Γιουνάιτεντ αλλά μετά τον Φέργκιουσον δεν είναι τόσο καλή ομάδα όσο ήταν παλιά. Πουθενά δεν είναι εύκολη η δουλειά. Αν πετύχουμε και φτιάξουμε μία οικογένεια τότε ό,τι και να κάνετε δεν θα μας χαλάσετε».

Για τους συνεργάτες του στο τεχνικό τιμ: «Ο Άγγελος Κορωνιός είναι ο βοηθός μας. Θα ήθελα ένα πρόσωπο να κάνει τα σκάουτινγκ. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό για μας. Αυτοί οι προπονητές ευτυχώς έχουν ευκολίες, αλλά είναι πάρα πολλές ώρες δουλειάς για να παρουσιάσεις κάτι σε 20’. Γι’ αυτό όλοι οι προπονητές θέλουν να έχουν ένα άξιο πρόσωπο σε αυτή την θέση. Και στη συνέχεια όσο βελτιώνεται το σωματείο, θα μπουν μέσα και άλλα πρόσωπα να προσφέρουν σε αυτό το πρόγραμμα. Πάντα η προπόνηση θέλει πολλά πρόσωπα».

Για το ΟΑΚΑ: «Η συμφωνία με ΤΟ ΟΑΚΑ είναι οριστική. Εμείς πρέπει να κάνουμε άλλη προσπάθεια. Το 20% του κόσμου της Ελλάδας είναι ο κόσμος της ΑΕΚ. Είναι πολύ μεγάλο νούμερο. Και ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός δεν γεμίζουν κάθε φορά το γήπεδο. Μπάσκετ παίζεται πέντε μέρες την εβδομάδα. Μπορείς να φανταστείς πόσο έχεις να δεις. Θα ψάξουμε έναν τρόπο να γεμίσουμε το ΟΑΚΑ όχι μόνο στα μεγάλα παιχνίδια. Ο κόσμος βοηθάει παίκτες που δεν έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη στον εαυτός του. Πρέπει να είμαστε λίγο ρεαλιστικοί, οι προσδοκίες του κόσμου δεν βοηθάνε. Τρώγοντας έρχεται η όρεξη».

Για τις συνομιλίες του με τον Μάκη Αγγελόπουλο: «Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω δει τόσα χρόνια έναν άνθρωπο να μπει με τη μία στον χώρο και να καταλαβαίνει τα πάντα. Πράγματα εντυπωσιάστηκα. Είχα πολλούς καλούς προέδρους στην ιστορία μου. Έχω μιλήσει με Αλέξη, με τον κύριο Μάκη και ελπίζω να γίνουν στη συνέχεια όλα αυτά που είπαμε».

Για το γήπεδο, ο Αλεξίου είπε: «Δεν τίθεται θέμα μετακόμισης από το ΟΑΚΑ φέτος. Αντίθετα σκοπός είναι να παραμείνουμε στο ΟΑΚΑ και του χρόνου. Η σύμβαση με ΟΑΚΑ είναι ισχυρή, για όλη τη φετινή σεζόν και έχει προπληρωθεί. Ήταν ένας από τους όρους που θέτει το ΟΑΚΑ. Το θέμα μίας μόνιμης έδρας για την ΑΕΚ, όπως είναι το κλειστό του Γαλατσίου είναι κάτι που υπάρχει στο μυαλό μας, αλλά οι διαδικασίες για να κινηθούν δεν εξαρτάται από μας».