Ποτέ στο ΟΑΚΑ!

paoosfp batista

Οι πιτσιρικάδες γύρισαν το παιχνίδι και οι Διαμαντίδης, Μπατίστα το "καθάρισαν" χαρίζοντας στον ελλιπή Παναθηναϊκό τη μεγάλη νίκη Κυπέλλου (77-76) επί του Ολυμπιακού, που αφού δεν κέρδισε ούτε τώρα στο ΟΑΚΑ, αναρωτιέται κανείς πότε θα κερδίσει...

Παρά τις ελλείψεις του (Γκιστ, Μαυροκεφαλίδης, Νέλσον, Χαραλαμπόπουλος), ο Παναθηναϊκός μπήκε φουριόζος και προηγήθηκε με 14-4 στο 7' παίζοντας εξαιρετική άμυνα και αναγκάζοντας τον Ολυμπιακό να σουτάρει τρίποντα κατά κανόνα άστοχα. Ο Εστεμπάν Μπατίστα ήταν μία ακόμα φορά η κολώνα των "πρασίνων" μέσα και στις δύο ρακέτες και η παρουσία του ήταν καταλυτική.

Από τη στιγμή ωστόσο που ο Μπαρτζώκας αντικατέστησε τον αρνητικό στο πρώτο μέρος Σπανούλη, ο Ολυμπιακός ανέκαμψε. Με τον Σλούκα συμμάζεψε το παιχνίδι του στην επίθεση, ενώ και ο Λαφαγέτ βοήθησε πάρα πολύ, ειδικά στην άμυνα, όπου πίεσε και έκλεψε μπάλες. Ηταν ο Λοτζέσκι αυτός, πάντως, που με τα τρίποντά του "ψαλίδισε" σταδιακά τη διαφορά.

Στο τέλος της πρώτης περίοδου το σκορ ήταν 17-14, ενώ στο 14' ο Ολυμπιακός πέρασε για πρώτη φορά μπροστά με 20-19 εκμεταλλευόμενος και το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός δεν είχε λύσεις από τον πάγκο. Ο Φώτσης κουράστηκε από κάποια στιγμή και μετά, ενώ όταν βγήκε και ο Μπατίστα για να πάρει ανάσες, το κένο μέσα στη ρακέτα έγινε μεγαλύτερο και έδωσε τη δυνατότητα στους "ερυθρόλευκους" να πάρουν κάμποσα επιθετικά ριμπάουντ.

Παρ' όλα αυτά το ντέρμπι συνεχίστηκε, καθώς και οι δύο ομάδες ήταν άστοχες, ενώ δεν είχαν πάντα σωστές επιλογές στα σουτ τους. Όταν ο Σπανούλης ξαναπέρασε στο παιχνίδι, ο Παναθηναϊκός ξέφυγε πρόσκαιρα με 33-28 (με τρίποντο του Παππά), αλλά ο Ολυμπιακός επέστρεψε άμεσα και το ημίχρονο έληξε με τους "πράσινους" να προηγούνται με βραχεία κεφαλή (33-32).

Στο δεύτερο ημίχρονο ο Σπανούλης "ξύπνησε" και ο Ολυμπιακός πάτησε γκάζι. Με πολύ καλή άμυνα, ειδικά πάνω στον Μπατίστα, και καθοδηγούμενοι από τους δύο αρχηγούς, τον Σπανούλη και τον Πρίντεζη, οι "ερυθρόλευκοι" ολοκλήρωσαν στα πρώτα 4 λεπτά του τρίτου δεκαλέπτου ένα εντυπωσιακό σερί 17-0 και από το 28-33 του 19' βρέθηκαν στο 45-33 του 24! Το πιο σπουδαίο, ωστοσο, ήταν ότι είχαν πάρει για τα καλά τον έλεγχο του αγώνα.

Ο Σπανούλης πατούσε γερά στα πόδια του και οργάνωνε σωστά το παιχνίδι, με αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός να βρίσκει τρόπο να διατηρεί τη διαφορά, παρόλο που ο Παναθηναϊκός μετά το εφιαλτικό πρώτο πεντάλεπτο της περιόδου, συνήλθε. Το χαμηλό σχήμα του Ιβάνοβιτς, με τον Γιάνκοβιτς "τεσσάρι", και οι λύσεις που έδωσαν από την περιφέρεια οι Μποχωρίδης, Μπλουμς, Παππάς, επέτρεψαν στους "πράσινους" να μη χάσουν την επαφή τους με το σκορ, όχι όμως και να πλησιάσουν πολύ. Στο 29' ο Γιάνκοβιτς έκανε το 49-57, αλλά αμέσως μετά το τρίποντο του Πετγουέι έκανε το σκορ 60-49 υπέρ του Ολυμπιακού.

Δύο τρίποντα απο τον Μπλουμς και τον Παππά και κάποιες καλές άμυνες στο ξεκίνημα του τελευταίου δεκαλέπτου έβαλαν και πάλι τον Παναθηναϊκό στο παιχνίδι, καθώς μείωσε 60-55 και αναπτέρωσε το ηθικό του. Λίγο αργότερα οι "πράσινοι" παίζοντας με πολύ νεανική πεντάδα (ο πιο έμπειρος ήταν ο Μπλουμς) και πάντα με τον Γιάνκοβιτς "τεσσάρι" μείωσαν 62-58 χάρη σε νέο τρίποντο του Παππά, αλλά η απάντηση του Ολυμπιακού ήταν άμεση. Δύο τρίποντα απο το Λαφαγέτ και τον Λοτζέσκι ανέβασαν τη διαφορά και πάλι σε διψήφια τιμή (68-58) στο 34' κι έδωσαν στους "ερυθρόλευκους" σημαντικό προβάδισμα.

Ο Παππάς, ωστόσο, δεν είχε πει την τελευταία λέξη του. Πήρε το παιχνίδι προσωπικά και με δικές του ενέργειες, αλλά και καλές άμυνες ο Παναθηναϊκός μείωσε 70-66 στο 37', ενώ στο μεταξύ ο Ιβάνοβιτς πέρασε ξανά στο παιχνίδι τους Διαμαντίδη, Μπατίστα. Δεν κέρδισε όμως κάτι από αυτό. Ο Ολυμπιακός, παρότι στην τελευταία περίοδο έπαιζε χωρίς τον Σπανούλη, διατήρησε την ψυχραιμία του και με τον Σλούκα αρχικά, αλλά κυρίως με τον Λοτζέσκι, που έβαλε ένα φαρμακερό τρίποντο, ξέφυγε ξανά με 75-68 δύο λεπτά πριν από τη λήξη.

Αλλά εκεί έπαθε μπλακ άουτ. Ο Παναθηναϊκός αποδείχθηκε εφτάψυχος και επανήλθε μία ακόμα φορά. Η άμυνα στάθηκε στο ύψος της και ο Σλότερ με συνεχόμενα καλάθια σήμανε αντεπίθεση. Αφού μείωσε 75-72, άφησε τα υπόλοιπα για τον Διαμαντίδη, που στην κρίσιμη στιγμή ήταν παρών.

Δεκαέξι δευτερόλεπτα πριν από το τέλος και μετά από επιθετικό ριμπάουντ που ακολούθησε άστοχο σουτ του Σλότερ, ο αρχηγός του Παναθηναϊκού ισοφάρισε με ένα ψυχρό τρίποντο (75-75). Στην επόμενη επίθεση ο Σλούκας κέρδισε φάουλτ 6'' πριν από το φινάλε, αλλά έβαλε μόνο τη δεύτερη βολή, πράγμα που έδωσε ελπίδες στον Παναθηναϊκό. Ελπίδες που μετουσίωσε σε... θρίαμβο ο Διαμαντίδης, ο οποίος μάζεψε όλη την άμυνα του Ολυμπιακού πάνω του και με φανταστική ασίστ έβγαλε τον Μπατίστα μόνο του με το καλάθι. Αυτός κάρφωσε μεγαλοπρεπώς και χάρισε την πολύ μεγάλη νίκη με 77-76 στον Παναθηναϊκό! Μεγάλη όσο και απίστευτη με δεδομένη την εικόνα που είχε ο αγώνας, αλλά και τις ελλείψεις του "τριφυλλιού", που γύρισε το παιχνίδι με τους πιτσιρικάδες του!

Τα δεκάλεπτα: 17-14,  33-32, 49-60, 77-76.

Παναθηναϊκός: Διαμαντάκος, Σλότερ 7, Μποχωρίδης 5 (1), Γιάνκοβιτς 11, Φώτσης 7 (1), Παππάς 19 (3), Μπλουμς 8 (2), Διαμαντίδης 8 (2), Μπατίστα 12.

Ολυμπιακός: Πέτγουεϊ 6 (2), Χάντερ 6, Ντάνστον 10, Σπανούλης 12 (2), Μάντζαρης 3 (1), Σλούκας 3, Λαφαγιέτ 7 (1), Λοτζέσκι 16 (4), Πρίντεζης 13.