Όταν άλλοι προτάσσουν το συμφέρον του μπάσκετ

Την ώρα που ο καθένας τραβάει το δρόμο του, κάνοντας επίδειξη δύναμης και κλείνει μεμονωμένα τηλεοπτικές συμφωνίες, αδιαφορώντας για το κοινό συμφέρον του μπάσκετ στη χώρα μας, έρχεται το ΝΒΑ και μας βυθίζει στην μελαγχολία.

Οι σημερινοί «New York Times» αποκαλύπτουν το νέο deal του ΝΒΑ που θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα, γύρω από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Αναφέρουν ότι επιτεύχθηκε συμφωνία μαμούθ με το ESPN και το TNT για εννιά χρόνια (2016-2025), έναντι 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων (17 δισεκ. ευρώ). Αυτό σημαίνει ότι τα έσοδα από 930 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο θα αυξηθούν σε 2.660.000.000 δολάρια.
Ο δημοσιογράφος μάλιστα παρατηρεί ότι παρά την παγκόσμια κρίση, οι προσφορές και τα δικαιώματα όχι μόνο δεν επηρεάζονται, αλλά συνεχίζουν να αυξάνουν, κάτι που φανερώνει τη δυναμική που έχουν οι «ζωντανές» αθλητικές μεταδόσεις για τα κανάλια και τα οποία φροντίζουν να πληρώνουν αδρά.
Μην αναρωτηθείτε «τι συγκρίνουμε τώρα;». Φυσικά και τα ιλιγγιώδη ποσά που αναφέρονται και προκαλούν ζαλάδα, δεν είναι το ζητούμενο, αφού είναι (όχι μόνο για την Ελλάδα) απλησίαστα. Σημασία έχει ο τρόπος με τον οποίο κινούνται οργανισμοί που θέλουν να προβάλουν και να αξιοποιήσουν το προϊόν τους. Ακολουθούν κοινή γραμμή και καμία ομάδα δεν αποστασιοποιείται. Εδώ οι «αιώνιοι» κάνουν ό, τι θέλουν και σηκώνιουν δικό τους μπαϊράκι, αδιαφορώντας για τους υπόλοιπους. Βέβαια, ανάλογη τακτική δεν διανοούνται να ακολουθήσουν στην ευρωλίγκα, γιατί ξέρουν ότι την επόμενη στιγμή θα φύγουν από τη διοργάνωση. Ούτε το Σαν Αντόνιο ή το Μαϊάμι, θα αξίωναν διαφορετική μεταχείριση από το ΝΒΑ, επικαλούμενοι τη δυναμική και την ανωτερότητά τους.
Αλήθεια, η πλειοψηφία των ομάδων της Α1 που συντάσσεται με τις κινήσεις του ΕΣΑΚΕ για τα τηλεοπτικά και τις χορηγίες, αποφασίσει για αποχή από πρωτάθλημα και αυτό αναβληθεί, ποιοι θα βγουν χαμένοι; Πάντως όχι αυτοί που παίρνουν ψίχουλα. Χαμένοι θα είναι σίγουρα οι δύο «μεγάλοι», οι οποίοι θα αναγκαστούν να ακυρώσουν και τις συμφωνίες που υπέγραψαν. Πέρα από την αγωνιστική ζημιά που θα υποστούν, ενόψει των προσδοκιών τους στην ευρωλίγκα. Αν μάλιστα μετά και την ΑΕΚ που λέγεται ότι συμφώνησε με συνδρομητικό κανάλι, ακολουθήσουν και οι Άρης - ΠΑΟΚ, φαντάζεστε τη θέση του ΕΣΑΚΕ που έχει συμφωνήσει για τα τηλεοπτικά με 13 ομάδες, που τελικά έγιναν 12 και ίσως μειωθούν και άλλο; Κι όλα αυτά γιατί δεν υπάρχει συνεργασία και κοινή χάραξη στόχου με γνώμονα το συμφέρον του μπάσκετ.