Έπαιξαν σαν Έλληνες

(Από Fiba.com)

Όσο κι αν αλλάζει το μπάσκετ, νόμος απαράβατος παραμένει η άμυνα. Αυτή φέρνει στα δύσκολα τις σημαντικές νίκες και τις διακρίσεις.

Συγχρόνως, αυτή δείχνει τις αρχές, τη δουλειά και τις προοπτικές που έχει μία ομάδα. Όλα τάλλα είναι «νάχαμε να λέγαμε». Και η Γαλλία που πέτυχε χθες την μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία της, προκαλώντας παγκόσμια αίσθηση, επιβεβαίωσε τον κανόνα.

Το απέδειξε μάλιστα δύο φορές. Πέρυσι και φέτος, απέναντι σε δύο μπασκετικά μοντέλα που βασίζονται στην ταχύτητα και τα ψηλά σκορ. Στον τελικό του Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας δέχτηκε 62 πόντους από τη Λιθουανία και στέφθηκε πρωταθλήτρια. Χθες κράτησε την Ισπανία στους 52 πόντους, προκρίθηκε στον ημιτελικό του Μουντομπάσκετ και ο αποκλεισμός των διοργανωτών αποτυπώνεται στο πρωτοσέλιδο της  «MARCA» σαν «η πιο θλιβερή βραδιά για το Ισπανικό μπάσκετ».
Με σημαντικές ελλείψεις και απέναντι σε πλήρη αντίπαλο, ο τρόπος προσέγγισης του παιχνιδιού από τους Γάλλους, θύμιζε Ελλάδα των καλών εποχών. Διαβασμένοι, συγκεντρωμένοι, ψύχραιμοι και χωρίς ίχνος πανικού, έφεραν το παιχνίδι στα μέτρα τους και ανάγκασαν τους Ισπανούς να μπουν στη διαδικασία αντίδρασης σε καταστάσεις που δεν έχουν συνηθίσει. Κι όταν στο α΄ημίχρονο η ομάδα του Ορένγκα, με όλο αυτό τον εξαιρετικό θίασο, σημείωσε μόνο 28 πόντους, κάπου εκεί άρχισε ο προβληματισμός, η ανησυχία, που μετατράπηκαν σε ανυπομονησία και νευρικότητα. Απομακρύνθηκε από τα γνωστά της στάνταρ και το μυαλό της θόλωσε, καταφεύγοντας σε προσπάθειες απελπισίας.
Η άμυνα λοιπόν ήταν το κυρίαρχο στοιχείο με το σκορ να μένει σε χαμηλά επίπεδα, αλλά να προσφέρει αγωνία, ένταση και ενδιαφέρον.
Να το πάμε και πιο πέρα; Δεν είναι μόνο η Εθνική Ισπανίας που φάνταζε αδιαφιλονίκητο φαβορί για συμμετοχή στον τελικό και ικανή να κερδίσει ακόμη και τους Αμερικάνους. Είναι και η Ρεάλ που έμοιαζε ανίκητη, έφτασε σαν φαβορί σε δύο φάιναλ φορ της ευρωλίγκα και απέναντι σε αντιπάλους με πολύ χαμηλότερο μπάτζεντ από το δικό της Ολυμπιακός, Μακάμπι), αλλά και χωρίς τη δική της πληρότητα από πλευράς υλικού, έχασε στους τελικούς. Και η Μακάμπι που δημιούργησε την μεγάλη έκπληξη φέτος, στήριξε την επιτυχία της στην άμυνα. Αυτή ήταν το κλειδί για να ανακόψει τον ισπανικό ρυθμό.

Τα τελευταία παθήματα ίσως οδηγήσουν τους Ίβηρες να διδαχτούν και να εμπλουτίσουν και με άλλα στοιχεία το μοντέλο τους, μιας και δεν μοιάζει πλέον ανίκητο.

(Από Fiba.com)