Το λάθος και το πάθος

bourou kats

Ο Γιάννης Μπουρούσης παραδέχθηκε ένα λάθος που έκανε στον αγώνα με το Πουέρτο Ρίκο, ο Νικ Καλάθης έδειξε το πάθος του για την Εθνική και ο Φώτης Κατσικάρης ήταν ικανοποιημένος για πολλούς λόγους.

Μόλις ο Γιάννης Μπουρούσης έκανε δύο γρήγορα φάουλ στην αρχή του αγώνα με το Πουέρτο Ρίκο, ο Φώτης Κατσικάρης τον αντικατέστησε αμέσως για να τον προφυλάξει. Αυτό δεν άρεσε στον σέντερ της Ρεάλ και δυστρόπησε πηγαίνοντας προς τον πάγκο.

Λίγοι το πρόσεξαν. Όμως ο Μπουρούσης το είχε βάρος στη συνείδησή του και θέλησε να το μοιραστεί με τον κόσμο. Όχι τίποτα άλλο, αλλά για να μη δημιουργηθεί και κανένα θέμα εκ του μη όντος. Είπε λοιπόν:

"Πριν από οτιδήποτε άλλο, θα ήθελα να πω κάτι. Χθες χρεώθηκα γρήγορα με δύο φάουλ και βγήκα έξω. Ήθελα πολύ να αγωνιστώ από την αρχή. Βγήκα έξω, έκανα μια κίνηση λάθος μέσα στα νεύρα μου στον πάγκο και δεν ντρέπομαι να το πω. Ήταν λάθος αντίδραση".

Ο Μπουρούσης έδωσε τη σκυτάλη στο αγωνιστικό: "Προχωράμε και είμαστε ευτυχισμένοι που έχουμε ήδη εξασφαλίσει την πρόκριση στην επόμενη φάση. Θέλουμε να πάμε καλά στα δύο τελευταία παιχνίδια και να διεκδικήσουμε την πρώτη θέση, που είναι και ο στόχος. Θέλουμε να παίξουμε πιο γρήγορα, αλλά μετρά πάνω από όλα το αποτέλεσμα. Η Εθνική είχε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια σε άλλο ρυθμό, αλλά προσπαθούμε να τρέξουμε κι από τη στιγμή που φέρνει αποτέλεσμα γιατί να μην το κάνουμε;».

Όταν ρωτήθηκε αν φοβάται κάτι για τη συνέχεια, τόνισε: "Να μην πέσουμε στο πρώτο χιαστί με την Ισπανία. Από εκεί και πέρα δεν έχουμε κάτι να φοβηθούμε. Από εκεί και πέρα, υγεία να έχουμε και όλα τα άλλα είναι στο χέρι μας».

Ο Μπουρούσης απάντησε και για την ανανέωση της Εθνικής Ανδρών: "Η αλήθεια είναι ότι μετά το 2009 δεν ήρθαν τα επιθυμητά αποτελέσματα με βάση το ταλέντο μας. Σίγουρα κάποιοι θα φύγουν, θα έρθουν νέες γενιές κι ελπίζω η αλλαγή να είναι προς το θετικό για να χαιρόμαστε να βλέπουμε την Εθνική".

Στην αναφορά του ονόματος του Γιάννη Αντετοκούνμπο και για το γεγονός ότι δείχνει να τον... προσέχει στο παρκέ, ο Έλληνας σέντερ δήλωσε: "Δεν έχει να κάνει μόνο με το συγκεκριμένο παιδί, προσπαθώ να το κάνω με όλους τους παίκτες. Όλοι ξέρουμε το ταλέντο του Γιάννη και προσπαθώ να τον βοηθήσω. Όπως κι εμένα με βοηθούν οι συμπαίκτες μου όταν το χρειάζομαι".

Σχετικά με την αντιμετώπιση του Τόμιτς με τον οποίο έχουν παίξει αντίπαλοι στην ισπανική λίγκα είπε: «Δεν το βλέπω προσωπικά. Σίγουρα είναι από τους καλύτερους σέντερ στην Ευρώπη, αλλά όλη η ομάδα θα δουλέψει για την αντιμετώπιση των Κροατών. Πρέπει με ομαδική δουλειά να αντιμετωπίσουμε και τον Τόμιτς, αλλά και τους άλλους παίκτες της Κροατίας».

Ο Μπουρούσης δεν κρύφτηκε ούτε όταν κατέθεσε την άποψή του για τον προπονητή της ομάδας, με αφορμή την δήλωση του Νικ Καλάθη, ότι καλό θα ήταν να μείνει ο ίδιος προπονητής για πολλά χρόνια στην ομάδα: "Είμαι εννιά χρόνια στην ομάδα και έχουμε συζητήσει μεταξύ μας πως είναι καλό να υπάρχει ένα πλάνο για τα επόμενα χρόνια κι αν έρθει μια αποτυχία που σίγουρα δεν θέλουμε. Πρέπει να δοθεί η ευκαιρία σε έναν προπονητή να μείνει περισσότερο καιρό για να δείξει έργο και να μην αλλάζουμε συνέχεια φιλοσοφία. Είναι καλό να μείνει. Δεν είμαι μάνατζέρ του κόουτς, του Φώτη Κατσικάρη (γέλια). Απλά είναι το σωστό και η αλήθεια".

Κατσικάρης: "Μπορούμε και καλύτερα"

Ο Φώτης Κατσικάρης δεν αναφέρθηκε καθόλου στο λάθος του Μπουρούση, αλλά εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εικόνα της ομάδας ως τώρα.

"Ερχόμενοι στη Σεβίλλη το ζητούμενο ήταν η νίκη σε κάθε παιχνίδι και να δούμε όσα είχαμε δουλέψει και στο παρκέ, ώστε να είμαστε έτοιμοι και να μην πέσουμε θύμα έκπληξης. Νομίζω πως και στα τρία παιχνίδια κάναμε πολύ καλή δουλειά στο κομμάτι της προετοιμασίας, στην άμυνα και στην επίθεση όπου έχουμε περιθώρια βελτίωσης και για να παίξουμε καλύτερο μπάσκετ, αλλά και μαζί με αυτό να παίρνουμε τα αποτελέσματα. Έχουμε καταφέρει όταν τελειώνει ένα παιχνίδι να αλλάζουμε το τσιπ και να σκεφτόμαστε τον επόμενο αντίπαλο, κάτι που είναι πολύ σημαντικό σε μια τέτοια διοργάνωση, είτε κάνουμε μια μεγάλη νίκη είτε δεν παίζουμε καλά ή όταν θα έρθουν κάποιες ήττες. Η διαχείριση τέτοιων καταστάσεων είναι από τα κλειδιά για να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι καλό».

Ο Κατσικάρης είχε μόνο θετικά να πει και να καταθέσει για τους παίκτες του και την αφομοίωση της νέας φιλοσοφίας: «Δεν μπορούμε να φτάσουμε στο 100% που θέλω, ακόμη και μέχρι το τέλος του τουρνουά. Μια διαφορετική φιλοσοφία θέλει χρόνο. Η αφομοίωση από τα παιδιά ήταν εκπληκτική, γιατί όσο και να θέλει ο προπονητής να βάλει κάτι, αν δεν το καταλάβουν και δεν το εφαρμόσουν οι παίκτες δεν γίνεται τίποτα. Η ομάδα έχει αφομοιώσει σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αυτό που ζητάμε. Είμαι απαιτητικός γιατί ξέρω πως μπορούμε ακόμη καλύτερα. Είμαι πολύ ικανοποιημένος».

Η Κροατία είναι ο επόμενος αντίπαλος, ένας αντίπαλος με τον οποίο η Εθνική Ελλάδας αναμετρήθηκε στο τουρνουά του Πο στη Γαλλία: "Αυτό το παιχνίδι έγινε με διαφορετικές συνθήκες. Είναι γνωστή η φιλοσοφία του προπονητή, έχουν μια πολύ γεμάτη ομάδα και είναι από τις πιο ταλαντούχες ομάδες στη διοργάνωση. Έχουν ψηλά γκαρντ με δυνατότητα να πάνε στο χαμηλό ποστ, έχουν δυνατή φροντ λάιν σε ύψος και ταλέντο. Το ματς στο Πο θα μας βοηθήσει σαν εμπειρία. Κι εμείς ήμασταν διαφορετικοί τότε, αλλά και αυτοί. Θα είναι μια διαφορετική κατάσταση την Τετάρτη. Εμείς αφοσιωνόμαστε στο κομμάτι του σκάουτινγκ, θα επικεντρωθούμε στα όπλα της Κροατίας και είμαι πολύ χαρούμενος που οι παίκτες μου είναι πάρα πολύ συγκεντρωμένοι και είναι πολύ καλοί δέκτες. Θα προετοιμαστούμε καλά στην άμυνα, αλλά και στην επίθεση εστιάζοντας στις αδυναμίες που έχουν οι Κροάτες».

Ο ομοσπονδιακός προπονητής ρωτήθηκε για τη φιλοσοφία της ομάδας σε ότι αφορά το ρυθμό και την προσπάθειά της να τρέξει: «Δεν είναι εύκολο όταν πας να βάλεις στη φιλοσοφία μιας ομάδας την ταχύτητα να λειτουργήσει άψογα γρήγορα. Σίγουρα υπάρχουν στιγμές που υπάρχουν προβλήματα στις συνεργασίες, αλλά επιμένουμε πολύ σε αυτό το κομμάτι. Ο στόχος να παίξει η ομάδα γρήγορα γίνεται για να το ευχαριστηθούμε κι εμείς, άσχετα αν υπάρχει η πίεση του αποτελέσματος και οι απαιτήσεις είναι μεγάλες. Θέλω τα παιδιά να απολαμβάνουν αυτό που κάνουν. Η ευθύνη είναι μεγάλη, αντιπροσωπεύουμε τη χώρα μας, αλλά θέλουμε να παίξουμε κι ωραίο μπάσκετ, για μας και για τον κόσμο. Υπάρχουν όμως και φάσεις στο παιχνίδι που παίζουμε καλά απέναντι σε οργανωμένη άμυνα. Μας ενδιαφέρει η ταχύτητα, αλλά δεν θα τρέχουμε απερίσκεπτα. Είμαστε ομάδα παντός καιρού. Θα βρεθούν ομάδες που δεν θα μας αφήσουν να τρέξουμε και θα πρέπει να πάμε σε λιγότερες κατοχές. Δεν σημαίνει ότι επειδή θέλουμε να τρέξουμε αν δεν τα καταφέρουμε θα είμαστε χαμένοι».

Καλάθης: "Στην Εθνική για πολλά χρόνια"

Ο Νικ Καλάθης άφησε το... καλύτερο για το τέλος. Όταν ξεκαθάρισε πως η πρόθεσή του, όσο είναι υγιής είναι να βρίσκεται στην Εθνική Ομάδα. Και έδωσε και την... ψήφο εμπιστοσύνης του στον Φώτη Κατσικάρη. Η αρχή όμως έγινε από το τι έχει καταφέρει η Εθνική Ομάδα μέχρι τώρα στο Παγκόσμιο Κύπελλο στην Ισπανία.

"Στα τρία παιχνίδια που έχουμε δώσει είχαμε καλή απόδοση. Το πιο καλό στοιχείο μας είναι η συνέπεια που έχουμε, ο καθένας μας μπορεί να τραβήξει την ομάδα στο σκορ και ο αντίπαλος δεν μπορεί να εστιάσει σε έναν παίκτη μας. Έχουμε δύο ακόμη ματς μπροστά μας. Θα είναι δύσκολα, αλλά έχουμε κάνει καλή δουλειά και πιστεύω πως θα συνεχίσουμε να βελτιωνόμαστε".

Ο ρυθμός που θέλει να δώσει η Εθνική Ομάδα στο παιχνίδι της, είναι κάτι που αρέσει στον Καλάθη, φροντίζοντας όμως να βάλει και ένα "αλλά": "Έχουμε παίκτες που μπορούν να κάνουν αυτό το παιχνίδι. Έχουμε ταχείς γκαρντ, φόργουορντ και ακόμη και ψηλούς, που μπορούν να ανταποκριθούν. Έτσι μπορούμε να πάρουμε κάποιους εύκολους πόντους αντί να πάμε στο πέντε εναντίον πέντε. Η άμυνα είναι αυτή που θα μας επιτρέψει να τρέξουμε, έχοντας όμως στο μυαλό μας ότι κάποιες φορές θα πρέπει να πάμε και σε ένα πιο ελεγχόμενο ρυθμό".

Η συνέχεια ανήκει στην παρουσία του Φώτη Κατσικάρη στον πάγκο, καθώς ο Καλάθης είχε δηλώσει ότι καλό θα ήταν να μείνει στο τιμόνι της Εθνικής για πολλά χρόνια: "Είναι καλό να έχουμε έναν προπονητή που θα είναι για πολλά χρόνια. Θα μπορέσουμε έτσι να έχουμε ένα συγκεκριμένο στυλ για πολλά χρόνια. Κατά τη γνώμη μου δεν είναι καλό να αλλάζεις προπονητή και φιλοσοφία κάθε χρόνο. Αγαπάμε τον κόουτς και αν δει κανείς όλες τις μεγάλες εθνικές ομάδες, κρατούν τον προπονητή τους για αρκετά χρόνια, χτίζοντας κάτι σαν δυναστεία".

Για να κλείσει αναφερόμενος στη δική του παρουσία στην Εθνική Ανδρών: "Ξέρω σε προσωπικό επίπεδο πως μπορώ να παίξω καλύτερα. Θέλω να λειτουργεί καλά η ομάδα, αυτό προέχει και είμαι χαρούμενος που είμαι εδώ. Δεν είναι ώρα ακόμη για να αποσυρθούν κάποιοι παίκτες, θα είναι μαζί μας, αλλά για μένα είναι πολύ καλό να βρίσκομαι εδώ. Χαίρομαι να είμαι μαζί με αυτά τα παιδιά, να παίζω κάθε χρόνο στην Εθνική Ομάδα. Το απολαμβάνω πραγματικά. Δεν με βλέπω να μην παίζω σύντομα... Σχεδιάζω, αν είμαι υγιής, να βρίσκομαι εδώ για πολλά χρόνια ακόμη".