Τέλος καλό...

bourousloukas

H Εθνική συνάντησε κάποιες δυσκολίες από τους κοντοπίθαρους Φιλιππινέζους και τον Μπλάτσε, αλλά με κορυφαίο τον Πρίντεζη, νίκησε με 82-70 και συνεχίζει απρόσκοπτα την πορεία της. Τη Δευτέρα με Π. Ρίκο (21.00).

Η Εθνική κατάφερε να πάρει από νωρίς το προβάδισμα, αλλά δεν κατάφερε να ξεφύγει. Οι Φιλιππινέζοι παίζουν ένα περίεργο παιχνίδι, με συνεχή κίνηση στην περιφέρεια και αρκετό ξύλο στην άμυνα, που ακριβώς λόγω του χαμηλού ύψους των παικτών της, είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί, με τους όρους τουλάχιστον που διδάσκουν τα βιβλία του μπάσκετ. Έτσι ο Φώτης Κατσικάρης αναγκάστηκε πολλές φορές να καταφύγει σε διάφορα τρικ (όπως για παράδειγμα το σχήμα με τον Πρίντεζη "5" και τον Παπανικολάου "4", που χρησιμοποίησε στο τελευταίο δίλεπτο του ημιχρόνου) για να αντεπεξέλθει.

Ο Πρίντεζης ήταν ο καλύτερος παίκτης της Εθνικής στο πρώτο μέρος, καθώς έπαιξε πολύ καλή άμυνα πάνω στον Μπλατς, ενώ έδωσε αρκετές λύσεις και στο σκοράρισμα. Ο Ζήσης ξεκίνησε επίσης πολύ καλά, ενώ και ο Αντετοκούνμπο ήταν για μία ακόμα φορά θετικός. Η ελληνική ομάδα προηγήθηκε με διψήφια διαφορά πριν τελειώσει το πρώτο δεκάλεπτο (18-7 στο 9'), αλλά δεν κατάφερε να ξεφύγει περισσότερο, διότι δεν έπαιζε και πολύ καλά στην επίθεση.

Τα περιφερειακά σουτ δεν ήταν εύστοχα, η μπάλα έμπαινε με δυσκολία μέσα στη ρακέτα σε καταστάσεις σετ παιχνιδιού και μόνο όταν μπόρεσε να τρέξει κάπως, έβρισκε λύσεις. Το καλό πάντως ήταν πως η άμυνα πάνω στον Μπλατς ήταν πολύ καλή, ενώ και τα ριμπάουντ ελέγχθηκαν σε μεγάλο βαθμό, πράγμα σημαντικό, καθώς οι Φιλιππινέζοι ήταν άστοχοι στα τρίποντα που επιχείρησαν στο πρώτο μέρος. Οι Φιλιππίνες μείωσαν 32-25 στο 18', αλλά ένα γκολ φάουλ του Σλούκα αμέσως μετά επανέφερε τη διαφορά στους 10 πόντους και το ημίχρονο έληξε με την Εθνική μας προηγούμενη με 37-27.

Η Εθνική ξεκίνησε εκρηκτικά το τρίτο δεκάλεπτο και προηγήθηκε με 46-29 στο 22', αλλά οι Φιλιππίνες δεν παρέδιδαν τα όπλα. Το κοντό σχήμα τους ανάγκαζε τον Κατσικάρη να δοκιμάζει αδόκιμα πολλές φορές σχήματα για να προσαρμοστεί πάνω τους (όπως αυτό με Πρίντεζη και Καϊμακόγλου στην πεντάδα), πράγμα το οποίο δεν επέτρεπε στην Εθνική να βρει ρυθμό. Συν τοις αλλοις ο Μπλατς βρήκε το χέρι του και άρχισε να σκοράρει με μεγαλύτερη ευχέρεια. Έτσι η διαφορά συνέχισε να κυμαίνεται στους δέκα πόντους ή λίγο πάνω, με αποτέλεσμα η Εθνική να διατηρεί μεν τον έλεγχο, αλλά να μην μπορεί και να ησυχάσει.

Στην αρχή της τελευταίας περιόδου οι Φιλιππίνες μείωσαν 58-48, αλλά η Εθνική βρήκε τις λύσεις στην επίθεση, κυρίως από τον εξαιρετικό Πρίντεζη, που έκανε ρεκόρ καριέρας στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, και αντεπεξήλθε. Με τον Μπουρούση να κυριαρχεί στα ριμπάουντ, τον Παπανικολάου να προσφέρει επίσης σημαντική βοήθεια και στις δύο πλευρές του παρκέ και τον Βασιλειάδη να πετυχαίνει ένα από τα... σπάνια ελληνικά τρίποντα, η Εθνική προηγήθηκε με 71-54 στο 35' και παρότι στο τέλος έδωσε το δικαίωμα στους Φιλιππινέζους να μειώσουν, εντούτοις πήρε τη νίκη (82-70), που ήταν το ζητούμενο, και συνεχίζει.

Επόμενος αντίπαλος τη Δευτέρα το Πουέρτο Ρίκο (21.00-ΑΝΤ1, ΟΤΕ TV)

Δεκέλεπτα: 10-20, 27-37, 45-58, 70-82

Φιλιππίνες: Άλαπαγκ 3, Τενόριο 3, Τσαν 3, Γουίλιαμ 5, Ντέιβιντ 2, Ντε Οκάμπο 2, Νόργουντ 5, Μπλατς 21, Φαχάρδο 7, Νταλιστάν 5, Αγκουιλάρ 2, Πίνγκρις 7  

Ελλάδα: Μάντζαρης, Μπουρούσης 12, Ζήσης 8, Βασιλειάδης 6, Καλάθης 9, Παπανικολάου 9, Σλούκας 3, Καϊμακόγλου 5, Αντετοκούνμπο 3, Βουγιούκας 2, Πρίντεζης 25