Μήνυμα εστάλη

borous senegali

Μια Εθνική χάρμα ιδέσθαι, ειδικά στο καταπληκτικό πρώτο ημίχρονο, έκανε φύλλο και φτερό τη Σενεγάλη (87-64) και με το καλημέρα στο Μουντομπάσκετ έστειλε σαφές μήνυμα πως δεν πρέπει κανείς να την υποτιμήσει. Επόμενος αντίπαλος την Κυριακή οι Φιλιππίνες.

Ένα μοναδικό μπασκετικό σόου πρόσφερε η Εθνική μας ομάδα στο πρώτο ημίχρονο κυριαρχώντας πλήρως και στις δύο πλευρές του παρκέ. Η Σενεγάλη βεβαίως δεν ήταν κανένα θηρίο, αλλά με δεδομένο ότι οι πρεμιέρες των μεγάλων διοργανώσεων κρύβουν πάντα παγίδες και οι ομάδες που θεωρούνται φαβορί πολλές φορές αντιμετωπίζουν προβλήματα, είναι γεγονός ότι η ελληνική ομάδα τα κατάφερε μια χαρά.

Αφετηρία της ήταν η πολύ καλή άμυνα, με την οποία εμπόδισε τους Σενεγαλέζους να μπουν μέσα στη ρακέτα της και τους ανάγκασε να σουτάρουν από μακριά, απ' όπου ήταν τραγικά άστοχοι. Από τη στιγμή δε, που κατάφερε να ελέγξει τα ριμπάουντ, όλα τα άλλα πήραν το δρόμο τους. Στην επίθεση στην πρώτη περίοδο ο Μπουρούσης ήταν η κολώνα και η πιο αξιόπιστη λύση, μαζί με τον Βασιλειάδη στην περιφέρεια, που είχε "ζεστό" χέρι. Παρ' όλα αυτά υπήρχαν κάποια προβληματάκια, κυρίως από τα μακριά χέρια των Σενεγαλέζων, οι οποίοι στο πρώτο δεκάλεπτο προστάστεψαν καλά το καλάθι τους μοιράζοντας κάποιες τάπες στους ανυποψίαστους Έλληνες.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο όμως η Εθνική κυκλοφόρησε καλύτερα την μπάλα και στο πρόσωπο του Καϊμακόγλου βρήκε ένα δεινό εκτελεστή. Ο φόργουορντ της Ούνιξ είχε 4/4 τρίποντα σε αυτό το διάστημα κάνοντας σμπαράλια την άμυνα των Αφρικανών και βοηθώντας την Εθνική, που εξακολουθούσε να παίζει σούπερ άμυνα και να ελέγχει τα ριμπάουντ, να... εξαφανιστεί. Στο 16' το σκορ ήταν 39-13 με τον Αντετοκούνμπο να προσφέρει πλούσιο θέαμα, ενώ το ημίχρονο έληξε με 45-17, καθώς το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα δέχεθηκε μονοψήφιο αριθμό πόντων σε καθένα απο τα πρώτα δύο δεκάλεπτα (9 στο πρώτο, 8 στο δεύτερο). Ο Φώτης Κατσικάρης εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι η διαφορά πήρε διαστάσεις νωρίς και έκανε ροτέισον, χρησιμοποιώντας δέκα παίκτες στο πρώτο ημίχρονο, μοιράζοντας το χρόνο και κρατώντας τους πάντες φρέσκους.

Στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου η διαφορά ανέβηκε στους 33 πόντους (50-17), αλλά στη συνέχεια η ζώνη της Σενεγάλης προκάλεσε προβλήματα στην ελληνική ομάδα, που εγκλωβίστηκε επιθετικά κάνοντας απανωτά λάθη. Δύο τρίποντα του Ν'Ντιαγέ ενίσχυσαν τον ενθουσιασμό των Αφρικανών, που κατάφεραν με σερί 13-0 να μειώσει 50-30 στο 25'. Μέχρι εκεί όμως. Δύο απανωτά τρίποντα από τους Καϊμακόγλου και Βασιλειάδη αποκατέστησαν την τάξη και επανέφεραν την ηρεμία στην Εθνική μας, που βελτίωσε και την άμυνά της κι έτσι στο τέλος της τρίτης περιόδου προηγήθηκε με 64-36.

Στην τελευταία περίοδο ο πολύ καλός Γκοργκί Ντιενγκ προσπαθούσε σχεδόν μόνος του να διασώσει την αξιοπρέπεια της Σενεγάλης, αλλά η ελληνική ομάδα, παρότι δεν έπαιζε την καλή άμυνα του πρώτου ημιχρόνου, πυροβολούσε κατά ριπάς από την περιφέρεια. Η αφρικανική ζώνη έσπασε από τα 6.75μ., από όπου ο Μάντζαρης και ο Σλούκας έκαναν θραύση, έτσι στο 35' το σκορ ήταν 81-50. Και το παιχνίδι εξελίχθηκε κάπως έτσι μέχρι το τέλος, αφού η διαφορά δυναμικότητας μεταξύ των δύο ομάδων ήταν μεγάλη και δεν υπήρχε τρόπος να αλλάξει εικόνα.

Η Εθνική μας ξεκίνησε με το δεξί το Μουντομπάσκετ όχι μόνο νικώντας (87-64), αλλά νικώντας και άνετα και με πειστική εμφάνιση και την Κυριακή συνεχίζει την προσπάθειά της αντιμετωπίζοντας τις Φιλιππίνες (21.00-ΑΝΤ1, ΟΤΕ TV).

Τα δεκάλεπτα: 18-9, 45-17, 64-36, 87-64.

Ελλάδα: Μάντζαρης 8(2), Μπουρούσης 7, Ζήσης, Βασιλειάδης 13(3), Καλάθης 4, Γλυνιαδάκης 4, Παπανικολάου 5(1), Σλούκας 7(1), Καϊμακόγλου 20(6), Αντετοκούνμπο 11, Βουγιούκας 3, Πρίντεζης 5.

Σενεγάλη: Νιανγκ, Ντ'Αλμέιντα, Τόμας, Ν'Ντόι, Ντιοπ 6(1), Ν'Ντόι 11(2), Φαγέ 2, Ντουρ 4(1), Ν'Ντιαγέ 6, Ντιενγκ 21, Μπατζί 14.