Ζητείται μέταλλο

ellas-tourkia-timeout

Παντός καιρού χαρακτήρισε αυτή την Εθνική που φτιάχνει από τις 20 Ιουλίου ο Φώτης Κατσικάρης και δεν είχε άδικο. Επειδή, λέει, παίζει καλά είτε το σκορ είναι ψηλά είτε είναι χαμηλά κι επειδή μοιάζει να αντιδρά σωστά σε διαφορετικές αγωνιστικές καταστάσεις.

Κι επειδή, θα πρόσθετε κανείς, μπορεί να παίξει διαφορετικά είδη μπάσκετ με την ίδια επιτυχία. Πιο «σεταρισμένη» και ορθολογική με παίκτες όπως ο Ζήσης, ο Μπουρούσης, ο Παπανικολάου στην πεντάδα της. Πιο γρήγορη, απελευθερωμένη, θεαματική, ευχάριστη για τα μάτια όταν περνούν μέσα ο Καλάθης και ο Αντετοκούνμπο.

Ο Καλάθης έδειξε στο παιχνίδι με την Τουρκία αυτό που όλοι-και πρώτοι απ’ όλους ο Φώτης Κατσικάρης με τους συνεργάτες του-περιμέναμε. Έδωσε φρεσκάδα, ενέργεια, ταχύτητα στην οργάνωση και μια ευχέρεια στο σκοράρισμα μάλλον ασυνήθιστη γι’ αυτόν, η οποία όμως αν αποδειχθεί… συνηθισμένη, τότε θα αποτελέσει ένα ακόμα μεγάλο όπλο για την ομάδα μας. Ο Κατσικάρης θέλησε να αποφύγει τις μεγαλοστομίες και τις υπερβολές, εκτίμησε-και σωστά-πως ακόμα ο Νικ προσαρμόζεται, αλλά με βάση αυτό που είδαμε την Τετάρτη το βράδυ, η Εθνική Ελλάδας με τον Καλάθη στη σύνθεσή της είναι μια άλλη ομάδα. Ισχυρότερη και πιο ελκυστική.

Αν μάλιστα ο Βουγιούκας συνεχίσει την ανοδική του πορεία και βελτιώσει ακόμα περισσότερο τις αμυντικές επιδόσεις του, ο δε Καϊμακόγλου ξυπνήσει από τον λήθαργο και βρει τον εαυτό του, η Εθνική θα είναι και πλήρης.

Τι λείπει πλέον; Να δούμε αν η ομάδα έχει μέταλλο. Αν μπορεί να λειτουργήσει σωστά και να διαχειριστεί τις δυσκολίες που θα της βάλει η πίεση για το αποτέλεσμα. Μια πίεση που στα φιλικά δεν υπάρχει.

Έμπειρες μονάδες αυτή η Εθνική έχει πολλές. Από τις «παλιοσειρές» Ζήση, Μπουρούση και Πρίντεζη, μέχρι την πιο νέα φουρνιά των Παπανικολάου, Σλούκα, Μάντζαρη, Καλάθη, οι περισσότεροι παίκτες έχουν παίξει πολλά παιχνίδια στο κορυφαίο μπασκετικό επίπεδο, έχουν διαδραματίσει βασικό ρόλο σε αυτά και ξέρουν καλά τι σημαίνει το «πρέπει» της νίκης.

Η ομάδα όμως είναι καινούρια. Το προπονητικό επιτελείο είναι καινούριο, η φιλοσοφία του φρέσκια, η διαδικασία μετατροπής των έμπειρων μονάδων σε ενιαίο και συμπαγές σύνολο ξεκίνησε από την αρχή και βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν ξέρουμε λοιπόν αν μπορεί να σηκώσει το βάρος των αποτελεσμάτων, το οποίο όσο διευρύνεται η χρονική απόσταση από την τελευταία επιτυχία της Εθνικής ομάδας, τόσο πιο μεγάλο γίνεται.

Θα το μάθουμε στην Ισπανία. Πιο νωρίς, δεν γίνεται…