Σημασία έχει ότι... ομολόγησαν

vasilakopoulos-tsagronis

Η "ανάκριση" του Βασιλακόπουλου διήρκησε έναν μήνα σχεδόν. Στο τέλος, προχθές το βράδυ, "έσπασε" και ομολόγησε.

Κλεισμένος σ' ένα δωμάτιο με κόκκινους τοίχους, ήταν συνεχώς στην “απομόνωση” και οι “ανακριτές” του, του ζητούσαν να ομολογήσει.

-- “Δεν θα βγείς από εδώ αν δεν αποδείξεις ότι έχεις ασφαλίσεις τους παίκτες της Εθνικής Νέων και της Ανδρών. Τέλος”, του έλεγαν και του ξανάλεγαν κάτω από την αναμένη λάμπα της “ανάκρισης”

-- “Τους έχω ασφαλίσει” ήταν η απάντηση του “ισχυρού”-αν και η κατάσταση του δεν πιστοποιούσε κάτι τέτοιο- άνδρα του ελληνικού μπάσκετ.

-- “Δεν σε πιστεύουμε, να μας στείλουν το ασφαλιστήριο ο Μπάουμαν, ο Ντεμιρέλ και όλοι οι πρόεδροι των ζωνών της FIBA για να δούμε τι είδους ασφάλεια τους έχεις κάνει”, ήταν η απαίτηση των “ανακριτών” που ήθελαν να πειστούν.

-- “Είναι ασφαλισμένοι οι παίκτες, όπως κάνουν όλες οι ομοσπονδίες. Αυτό κάνουμε όλα τα χρόνια στις Εθνικές ομάδες”, απαντούσε, αλλά δεν τους έπειθε.

-- “Δεν μας ενδιαφέρει τι έκανες στο παρελθόν. Για τους δικούς μας παίκτες, θέλουμε ασφάλιση δια... βίου”.

-- “Και όταν σταματήσουν να παίζουν μπάσκετ; Δεν κάνουμε ασφαλιστήριο ζωής, αλλά αποζημίωσης, αν ο μη γένοιτο τραυματιστούν”.

Η ερώτηση κρίθηκε ειρωνική από τους “ανακριτές”, που αποφάσισαν να ανακρίνουν παράλληλα και τον Τσαγκρώνη.
“Αυτός θα “σπάσει” γρηγορότερα” σκέφτηκαν και άρχισαν να του κάνουν τις ίδιες ερωτήσεις.

“Λέγε, γιατί δεν είναι καλυμμένοι ασφαλιστικά οι παίκτες της Εθνικής Νέων και της Ανδρών; Δεν καταλαβαίνεις ότι είσαι σε δυσχερή θέση; Θέλεις να διοργανώσεις και ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην Κρήτη με τους δικούς μας παίκτες που είναι ανασφάλιστοι;” ήταν οι αλεπάλληλες ερωτήσεις.

Ο Τσαγκρώνης δεν ήξερε πού να πρωτοαπαντήσει.

“Σας εχω ξαναπεί ότι ακολουθούμε το ασφαλιστήριο της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας με τα ποσά συμβολαίων που δηλώνει κάθε ομάδα για τους παίκτες της”, πρόλαβε να πεί.

-- “Αρα είναι μερικώς ασφαλισμένοι. Για να ακούσουμε αν λέει τα ίδια και ο “μεγάλος”.

Πίσω στο δωμάτιο του Βασιλακόπουλου, η κατάσταση δεν είχε αλλάξει.

--- “Νομίζεις ότι εσύ είσαι το ελληνικό μπάσκετ; Ότι σου ανήκουν οι Εθνικές ομάδες και κάνεις ό,τι νομίζεις με τους παίκτες;”

Τελικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Βασιλακόπουλος ΟΜΟΛΟΓΗΣΕ. Πού, πώς και γιατί, δεν μάθαμε. Τουλάχιστον, δεν διαβάσαμε, δεν ακούσαμε και δεν είδαμε πουθενά δήλωση ομολογίας και μεταμέλειας, όπως ήταν το χαρτί πολιτικών φρονημάτων που ζητούσαν να υπογράψουν οι κομμουνιστές μετά τον εμφύλιο και στην περίοδο της χούντας.

Και ο Τσαγκρώνης ΟΜΟΛΟΓΗΣΕ. Τι, πώς, πού και γιατί, είναι μια άλλη ιστορία. Ετσι αναφέρει, όμως, η ανακοίνωση όσων “ανέκριναν” τους δυο παράγοντες της ομοσπονδίας.

Όπως και η τελευταία ανακοίνωση της ΕΟΚ ανέφερε ότι “εξαντλήθηκε κάθε περιθώριο σοβαρού διαλόγου και θα εφαρμοσθεί ο κανονισμός”.

Παρεμπιπτόντως, σ' όλη την διάρκεια των “ανακρίσεων” τρεις παίκτες περίμεναν με αγωνία τα αποτέλεσματα της διαδικασίας που είχαν υποστεί ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της ΕΟΚ. Περίμενε και ένας προπονητής, ο Μίσσας, για να μάθει αν θα έχει τους τρεις παίκτες στο Ευρωμπάσκετ. Συνέχιζε την προετοιμασία της Εθνικής Νέων χωρίς να ξέρει αν θα υπολόγιζε ή όχι τους τρεις παίκτες.

“Για το καλό τους”, όπως λέει και το τραγούδι, είχαν ενδιαφερθεί οι “ανακριτές” και δεν τους επέτρεπαν να συμμετάσχουν για 3 εβδομάδες στην προετοιμασία, ενώ οι συγκεκριμένοι παίκτες είχαν δηλώσει ότι ήταν απόλυτα καλυμμένοι για την “κακιά ώρα” του τραυματισμού.

Τέλος καλό, όλα καλά για τους “ανακριτές” και τους “ανακρινόμενους” και μετά την σημερινή ενσωμάτωση των τριών παικτών στην Εθνική Νέων; Όχι.

Αν και η κατάληξη της ήπιας υποχώρησης των “ανακριτών” με... πηδηματάκια έχει στείλει το μήνυμα για την τακτική που θα ακολουθήσουν οι “ανακρινόμενοι”, έρχεται η σειρά της Εθνικής Ανδρών, που θα πάει στο Καρπενήσι στις 22 Ιουλίου.

Οι “ανακρίσεις” που άρχισαν με αφορμή το πού βρέθηκαν τα χρήματα για την wild card της Εθνικής στο Παγκόσμιο της Ισπανίας, ίσως να συνεχιστούν.

Για να γίνεται η εκάστοτε Εθνική ομάδα του μπάσκετ “σάκος του μπόξ” για αλλοτινές απαιτήσεις σε άλλα θεσμικά όργανα του αθλήματος. Πάντως, στο τέλος ΟΜΟΛΟΓΗΣΑΝ.