Χρειαζόταν ένα διάλειμμα


Επειδή τα τελευταία χρόνια ζούσαμε μέσα σε μία νιρβάνα με το κατεστημένο που δημιούργησαν ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός στην ευρωλίγκα,  ίσως  ν’ αποδειχθεί σε καλό μελλοντικά η απουσία ενός χρόνου από το φάιναλ φορ. Είναι καιρός για περισυλλογή και ανασύνταξη.

Άλλωστε τι να πουν και οι άλλοι τεράστιοι οργανισμοί που ξεκινούσαν κάθε χρόνο με φιλοδοξίες και στο τέλος έβλεπαν την πλάτη των ελληνικών ομάδων.
Είναι γεγονός ότι μας καλόμαθαν οι «αιώνιοι», με αποτέλεσμα να θεωρείται αποτυχία που το «back to back» του Ολυμπιακού δεν μετατράπηκε σε «three peat». Γιατί κι αυτό ακόμη να γινόταν, πάλι του χρόνου «μουρμούρα» θα ακουγόταν αν δεν θα έφτανε σε «καρέ» των τίτλων.
 Όπως και για τον Παναθηναϊκό, είναι θεμιτό να ονειρεύεται το έβδομο αστέρι και να μιλάει από το ξεκίνημα της χρονιάς για «triple crown». Όμως έχουν παρασυρθεί από την ευδαιμονία που χάρισαν οι συνεχείς διακρίσεις και πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι δεν παίζουν μόνοι τους. Υπάρχουν κι άλλες μεγάλες δυνάμεις που (εξ αιτίας του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού) δούλεψαν και επένδυσαν περισσότερο αυτά τα χρόνια για να τους ξεπεράσουν κάποια στιγμή. Ομάδες, με παγκόσμιας εμβέλειας «brand name», ιστορία, αστέρια, λάβαρα και με πολύ περισσότερο χρήμα από τις δικές μας.  
Μαζί με το βόλεϊ, το μπάσκετ είναι το πιο δίκαιο ομαδικό άθλημα. Ο καλύτερος θα επικρατήσει. Πόσω δε μάλλον σε μία σειρά πέντε αγώνων, κατά την οποία εξαλείφεται και ο παράγοντας της τύχης. Συνεπώς οι ομάδες που πήραν το εισιτήριο για το Μιλάνο το άξιζαν. Και δεν περνάει απαρατήρητο ότι από τον επονομαζόμενο «όμιλο της κόλασης» πέρασε μόνο μία ομάδα (Μπαρτσελόνα) και από τον «όμιλο της πλάκας», προκρίθηκαν οι άλλες τρεις και με την Μακάμπι, να έχει μειονέκτημα έδρας.
Μάλιστα τόσο η Ρεάλ (κυρίως), όσο και  η ΤΣΣΚΑ απέναντι στους κακούς δαίμονές τους, έκαναν το καλύτερο φροντιστήριο. Πάνε στο Μιλάνο πιο έτοιμες και περισσότερο υποψιασμένες για ν’ απαντήσουν σε τεστ παρόμοια μ’  αυτά που τους έβαλαν οι «αιώνιοι» και τους φάνηκαν δισεπίλυτα. Οι πέντε αγώνες των πλέι οφ για την κάθε μια, τις βοήθησαν αφάνταστα, για να παρουσιαστούν πιο έτοιμες στο φάιναλ φορ. 
Η Ρεάλ, για παράδειγμα, έμαθε απέναντι στον Ολυμπιακό να παίζει καλά και όταν δεν μπορεί να φτάσει η επιθετική της παραγωγικότητα στα ύψη που είχε συνηθίσει όλη τη χρονιά. Οι «ερυθρόλευκοι» της ανέδειξαν αδυναμίες και την ανάγκασαν να δώσει έμφαση και στην άμυνα, πέρα από την αδιαμφισβήτητη ικανότητα που έχουν οι παίκτες της στο επιθετικό κομμάτι.
Η ΤΣΣΚΑ από την άλλη, έμαθε περισσότερα από τον τρόπο που την αντιμετώπισε αμυντικά ο Παναθηναϊκός. Σίγουρα οι αγώνες αυτοί των πλέι οφ θα είναι οδηγός για τον Λάσο και τον Μεσίνα ν’ αποφύγουν κακοτοπιές στο Μιλάνο, στην περίπτωση που οι αντίπαλοί τους υιοθετήσουν και εφαρμόσουν στοιχεία από τα «τρικ» του Μπαρτζώκα και του Αλβέρτη.