Τα είχε πει κάποτε ο Τομγιάνοβιτς!

Ειλικρινά δεν ξέρω αν θα περάσουν οι «αιώνιοι» στο φάιναλ φορ. Ούτε καν αν θα ισοφαρίσουν τις σειρές σε 2-2! Αυτό που ξέρω, όμως, είναι ότι τόσο ο Παναθηναϊκός, όσο και ο Ολυμπιακός θα πουλήσουν πολύ ακριβά το τομάρι τους μέχρι να κριθεί το εισιτήριο για το φάιναλ φορ του Μιλάνου.

Αν και έπαιζαν με την πλάτη στον τοίχο μετά τις δύο ήττες την περασμένη εβδομάδα, μπόρεσαν να βρουν τα ψυχικά αποθέματα και με τη βοήθεια του κόσμου να μειώσουν σε 2-1 και να ανακτήσουν τις (όποιες) ελπίδες για πρόκριση στην τελική φάση της φετινής Ευρωλίγκας. Δύσκολο. Αλλά όχι και ακατόρθωτο αν λάβουμε υπόψιν μας την εικόνα που παρουσίασαν στα παιχνίδια που έγιναν σε ΟΑΚΑ και ΣΕΦ.

Ούτε η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ούτε η Ρεάλ είναι ατρόμητες. Σε καμία περίπτωση. Και αυτό που ειπώθηκε πολλάκις μετά το τέλος των αγώνων, ότι «δεν έπαιξαν καθόλου μπάσκετ», τα ακούω τσάμπα και βερεσέ. Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός τις ανάγκασαν σε τόσο άσχημα παιχνίδια, ξεκινώντας από την καλή τους άμυνα.

Οι «ερυθρόλευκοι» κατέβασαν κατά 12 πόντους τον μέσο όρο της Ρεάλ, ενώ οι παίκτες του Φραγκίσκου Αλβέρτη έμοιαζαν με... σκυλιά του πολέμου που «κατασπάραζαν» σε κάθε άμυνα την ρωσική «αρκούδα». Και πώς να μη το κάνουν... Μπορεί οι φανέλες της ΤΣΣΚΑ Μόσχας και της Ρεάλ Μαδρίτης να έχουν (το δικό τους) ειδικό βάρος στην Ευρώπη, μπορεί ως ομάδες να διαθέτουν μεγαλύτερη ποιότητα και ποσότητα σε σχέση με τους «αιώνιους» αλλά όσο να 'ναι και οι δικές ομάδες γνωρίζουν πολύ καλά από τίτλους.

Ο μεν Παναθηναϊκός έχει κατακτήσει έξι φορές την Ευρωλίγκα, ο δε Ολυμπιακός τρεις! Και όλα αυτά σε διάστημα 18 χρόνων. Ούτε λίγο-ούτε πολύ, ανά δύο χρόνια το πρωτάθλημα Ευρώπης κατέληγε σε ελληνικά χέρια, ενώ το τρόπαιο έχει παραμείνει εντός των συνόρων την τελευταία τριετία! Τι θέλω να πω με αυτό; Όσο αουτσάιντερ και αν προβάλουν οι ομάδες μας, άλλο τόσο σεβασμό οφείλουν να έχουν. Τόσο από τους αντίπαλους, όσο και από τους ίδιους οπαδούς που μερικές φορές είναι «nonbelievers» όπως είχε πει και οΡούντι Τομγιάνοβιτς το 1995.

Ηταν η εποχή που οι πρωταθλητές στο ΝΒΑ το 1994, Χιούστον Ρόκετς, είχαν αμφισβητηθεί πολύ έντονα και ουδείς τους έδινε την παραμικρή ελπίδα για το back to back! Να όμως που στους τελικούς του '95 το Χιούστον «σκούπισε» τους ανερχόμενους Ορλάντο Μάτζικ των Πένι Χάρνταγουεί και Σακίλ Ο' Νιλ και κατέκτησε τον τίτλο με 4-0 νίκες: «We had nonbelievers all along the way, and I have one thing to say to those nonbelievers: Don't ever underestimate the heart of a champion!» είχε πει μετά το sweep ο τεχνικός των Ρόκετς. Δηλαδή «είχαμε άπιστους όλη τη χρονιά μέχρι να φτάσουμε στο τέλος. Και έχω ένα πράγμα να τους πω. Μην υποτιμάτε ποτέ την καρδιά του πρωταθλητή...»

Εσείς τι λέτε; Δεν ταιριάζει φέτος στους «αιώνιους»; Γιατί από αμφισβήτηση και κριτική άλλο τίποτα. Ειδικά στις τάξεις του Παναθηναϊκού που η απαξίωση έδινε και έπαιρνε από την πρώτη μέρα. Στον δε Ολυμπιακό τη μία επικρατούσε «ζέστη» και την άλλη «κρύο». Πιάσε το αυγό και κούρευτο! Δεν λέω ότι θα προκριθούν στο φάιναλ φορ. Και ούτε πώς έγιναν τα φαβορί μετά τη μείωση του σκορ σε 2-1. Είτε μας αρέσει, είτε δεν μας αρέσει, Ρεάλ και ΤΣΣΚΑ είναι καλύτερες ως ομάδες. Απλά αυτό που χρειάζονται οι «αιώνιοι» -εκτός από την καρδιά του πρωταθλητή που δεδομένα έχουν- είναι μια υπέρβαση 80 λεπτών! Και θέλουν, και μπορούν!

 

Το σχετικό βίντεο με τη διαχρονική ατάκα του Τομγιάνοβιτς