Η χρησιμότητα του Στράτου και τα “mind games”.

Ο Ολυμπιακός στη δεύτερη αναμέτρηση με τη Ρεάλ διόρθωσε πολλά από τα κακώς κείμενα του πρώτου αγώνα, αλλά και πάλι δεν κατάφερε να πάρει τη νίκη που θα του έδινε ψυχολογικό πλεονέκτημα μιας και η πρόκριση θα μπορούσε να κριθεί υπέρ του μόνο στο ΣΕΦ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τη μεγάλη ζημιά σε κρίσιμα σημεία την κάνει ο Ρούντι Φερνάντεζ, ο οποίος στον πρώτο αγώνα πέτυχε 20 πόντους και στον δεύτερο 15.

Ο Ισπανός φόργουορντ αρέσκεται στο να κάνει πολλά κλεψίματα (1,46 ανά παιχνίδι φέτος), είτε πιέζοντας περιφερειακά είτε επιλέγοντας να αφήσει τον παίκτη του στην αδύνατη πλευρά και να κλέψει την μπάλα όταν αυτή πάει στον ψηλό μετά το pick n’ roll. Η “επιθετική” άμυνα του Φερνάντεζ όμως οφείλεται αρκετά και στο γεγονός ότι μαρκάρει τους Παπαπέτρου και Λοτζέσκι, οι οποίοι μέχρι τώρα μετρούν 0/7 τρίποντα στα δύο πρώτα παιχνίδια και δικαιώνουν τον Ισπανό για την επιλογή του να δίνει πολλές βοήθειες στο ζωγραφιστό.  Επιπλέον, τα δύο τριάρια του Ολυμπιακού δεν έχουν παιχνίδι με πλάτη με αποτέλεσμα να ζητάνε την μπάλα περιφερειακά. Αυτό επιτρέπει στον Ρούντι να πεταχτεί γρήγορα στην τροχιά της πάσας και να κλέψει την μπάλα, δίνοντας εύκολους πόντους στον αιφνιδιασμό. Αν ο Περπέρογλου στα επόμενα παιχνίδια δώσει πόντους από τη γραμμή του τριπόντου και παράλληλα ζητήσει την μπάλα χαμηλά, τότε ο Ρούντι θα αναγκαστεί να αλλάξει τακτική με συνέπεια τα κλεψίματά του να μειωθούν (έχει κάνει 6 ως τώρα στα δύο πρώτα παιχνίδια).

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Μπαρτζώκας και ο Σπανούλης σε ένα τάιμ άουτ στη δεύτερη περίοδο του χτεσινού αγώνα φώναζαν ότι οι ερυθρόλευκοι πρέπει να χαμηλώσουν το τέμπο αν θέλουν να διεκδικήσουν το παιχνίδι. Το τέμπο όμως δεν το ελέγχει μόνο η μία ομάδα, αλλά το ελέγχει και η άλλη. Ο Ολυμπιακός πέρα από τις δικές του αργές επιθέσεις, πρέπει να οδηγήσει και τη Ρεάλ σε μια πιο παθητική προσέγγιση τιμωρώντας την όταν ρισκάρει να κλέψει.
Η Ρεάλ είναι η πιο ταλαντούχα ομάδα της διοργάνωσης, όμως όταν το παιχνίδι δεν της πάει καλά αρχίζει να κάνει πολλές λανθασμένες επιλογές.
Ο υγιής Περπέρογλου θα είναι παίκτης-κλειδί, αφού τα τρίποντά του και το low-post παιχνίδι του θα φθείρουν και θα εκνευρίσουν τον επιρρεπή σε μουρμούρες, Ρούντι, που είναι η κύρια απειλή του Ολυμπιακού όποτε πλησιάζει κοντά στο σκορ. Ο Ισπανός, μέχρι τώρα, αντιμετωπίζει, λόγω της επιθετικής του άμυνας, πρόβλημα με τα φάουλ (3 στον πρώτο αγώνα και 4 στον δεύτερο) και είναι σίγουρο πως ο Περπέρογλου μπορεί να τον φθείρει πολύ γρηγορότερα και να τον στείλει στον πάγκο για περισσότερα λεπτά. Αν ο Ρούντι πάει στον πάγκο, τότε η Ρεάλ, ελλείψει δέυτερου καλού τριαριού, έχει πολλά προβλήματα σε άμυνα, επίθεση και ριμπάουντ και ο Ολυμπιακός μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτό το κενό.

Τέλος, η επιστροφή του Περπέρογλου μπορεί να δώσει και καλύτερες άμυνες στον Ολυμπιακό, ακόμα και αν ο Έλληνας φόργουορντ δεν φημίζεται για τις αμυντικές του αρετές. Εντούτοις, οι Λοτζέσκι και Παπαπέτρου είναι πολύ πιο άπειροι από τον 30χρονο φόργουρντ και αφήνουν κενά στην άμυνα (ο μικρός όχι τόσο εμφανή) τα οποία μια ομάδα σαν τη Ρεάλ εκμεταλλεύεται στο έπακρο.

Ο Ολυμπιακός πρέπει να αντιμετωπίσει τα ατού της Ρεάλ, όπως ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει τα δικά του στους μεταξύ τους αγώνες και να υιοθετήσει τα “mind games” των “πρασίνων”, αν θέλει να κερδίσει μια πιο επιθετική ομάδα από αυτόν.