Χρειάζεται μια υπέρβαση...

rudy osfp

Αυτό που είπε o Γιώργος Μπαρτζώκας για τον Ρούντι, ότι δηλαδή δεν έκανε στο παιχνίδι της Μεγ. Τρίτης κάτι μη αναμενόμενο, ισχύει για όλη τη Ρεάλ. Δεν έκανε τίποτα που δεν περίμενε κανείς, παρ' όλα αυτά κέρδισε με άνεση και μεγάλη διαφορά. Κι αυτό είναι το πιο μεγάλο πρόβλημα του Ολυμπιακού ενόψει του δεύτερου αγώνα.

 

Μια ματιά στους αριθμούς δείχνει κάτι πολύ ενδιαφέρον. Στους προηγούμενους 24 αγώνες της στην Ευρωλίγκα η Ρεάλ σκόραρε κατά μέσο όρο 87 πόντους και δεχόταν 71. Παρά έναν πόντο, δηλαδή, όσο ακριβώς ήταν το σκορ του αγώνα της Μεγ. Τρίτης (88-71)! Άρα η Ρεάλ δεν έκανε τίποτα περισσότερο από μια τυπική φετινή εμφάνισή της. Πράγμα που φάνηκε και στο παρκέ. Ο Ρούντι ήταν ο Ρούντι, ο Μίροτιτς ήταν ο Μίροτιτς, ο Ροντρίγκεθ έκανε το κουμάντο, οι ψηλοί στάθηκαν στο ύψος τους, ο ρυθμός ήταν γρήγορος, καμία έκπληξη.

Αυτό ακριβώς προβληματίζει περισσότερο τον Ολυμπιακό. Αν πήγε στη Μαδρίτη προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει αυτό που αντιμετώπισε, αλλά δεν κατάφερε να το αναχαιτίσει, γιατί να περιμένει κανείς ότι θα το αναχαιτίσει στη συνέχεια; Πολύ περισσότερο όταν και οι αριθμοί, με τη λογική που χρησιμοποιήθηκε παραπάνω, δεν του αφήνουν πολλά περιθώρια.

Δηλαδή ο Ολυμπιακός σκόραρε στη Μαδρίτη σχεδόν όσους πόντους σκοράρει φέτος σε κάθε αγώνα στην Ευρωλίγκα. 73 βάζει κατά μέσο όρο, 71 έβαλε στη Μαδρίτη και με αρκετά καλά ποσοστά, πάνω από 50% στα σουτ εντός παιδιάς. Οπότε δεν μπορεί να περιμένει μεγαλη βελτίωση στην επίθεση.

Μόνο στην άμυνα μπορεί να ελπίζει. Τη Μεγ. Τρίτη δέχθηκε 88 πόντους, ενώ συνήθως δέχεται 78, πράγμα που σημαίνει ότι εκεί κυρίως πρέπει να εστιάσει. Και για έναν ακόμα λόγο. Παίκτες όπως ο Λοτζέσκι, που έδειχναν να φοβούνται ακόμα και τον ίσκιο τους και δεν έπαιρναν επιθετικές πρωτοβουλίες, στην άμυνα είναι πιο εύκολο να αποδώσουν.

Για να παίξει καλή άμυνα, όμως, ο Ολυμπιακός θα πρέπει πρώτα να χαμηλώσει το ρυθμό, να πάει σε λιγότερες επιθέσεις και να εμποδίσει τη Ρεάλ να τρέξει στο ανοικτό γήπεδο. Κι έπειτα να κλείσει το πικ εν ρολ της Ρεάλ και τους διαδρόμους μέσα στο καλάθι, ελέγχοντας παράλληλα και τα ριμπάουντ, τα οποία έχασε τη Μεγ. Τρίτη.

Μπορεί να τα κάνει όλα αυτά απέναντι σε μια ομάδα με την ποιότητα της Ρεάλ; Δύσκολα. Ο Ολυμπιακός χρειάζεται μια υπέρβαση για να μη γυρίσει με 0-2 στην Αθήνα και πολύ περισσότερο για να προκριθεί στο φάιναλ φορ. Αλλά είναι ο μόνος τρόπος...