Ετοιμος για ιστορικό άλμα

panionios celeb

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΑΛΑΒΑΝΗ

Πρώτον κρατούμενο: Δυο, μόλις, χρόνια μετά το λίαν εκδικητικό «αντίο» του Λιανού στον Πανιώνιο και την χρονιά της «βύθισης» στην Β’ Εθνική κατηγορία από τον… εκκαθαριστή, Σταμούλη, ο Πανιώνιος προσέλκυσε επενδυτή. Tον εφοπλιστή  Ίωνα Βαρουξάκη και βάζει πλώρη για την πορεία πρωταθλητισμού που στοχεύει να κάνει στην Α2 κατηγορία.

Δεύτερον κρατούμενο: Στην ίδια χρονική φάση που γίνονται πωλήσεις θέσεων στην Α2 κατηγορία (Λειβαδιά-Χολαργός), διαπραγματεύσεις για συγχωνεύσεις ομάδων που έχουν μεγάλη ή μικρή ιστορία στον χώρο, αναμένομενες ανακατατάξεις ακόμα και για θέσεις στην Α1 κατηγορία, ο  «ιστορικός» διατηρεί το «brand name» του και έχει κάθε δικαίωμα, λόγω της παρουσίας Βαρουξάκη, να κάνει ορθολογιστικό σχεδιασμό ανόδου, σύμφωνα με τις δυνατότητες του επενδυτή και ανάλογως με το μέτρο της κατηγορίας.

Μπορεί να χρειαστεί και οικονομική υπέρβαση για την οποία ο μικρασιάτης πρόεδρος υποστηρίζει στους συνεργάτες του, ότι είναι έτοιμος να ανταποκριθεί. Ήδη μίλησε με τα Τρίκαλα, προσφέροντας 250 χιλιάδες ευρώ, αλλά του ζητήθηκαν 400 χιλ., ενώ η περίπτωση της Κηφησιάς, υπάρχουν χαμηλότερες απαιτήσεις, αλλά δεν έχει καλυφθεί μια απόσταση 100 χιλιάδων ευρώ, περίπου. Στην χρονική συγκυρία που βρίσκεται το τμήμα μπάσκετ του Πανιωνίου, αλλά και με παράδειγματα πολλών άλλων ομάδων σε παρόμοια φάση συγκροτημένης και σταδιακής  επιστροφής, ύστερα από διπλό υποβιβασμό, οι υπερβολές είναι αχρείαστες, εφόσον δημιουργούν «μαύρες τρύπες» για τα επόμενα χρόνια.

Ο Πανιώνιος χρειάζεται σταθερό και σίγουρο βήμα επιστροφής, μόλις, σε δυο χρόνια από την διπλή πτώση του. Θα ήταν «ονειρικό»-για παράδειγμα- ένα...άλμα στην Α1, με εξαγορά θέσης, όπως ακούστηκε στην μπασκετική πιάτσα ότι επιχείρησε να κάνει ο Ιωνας Βαρουξάκης, με ομάδες που δυσκολεύονται να δηλώσουν συμμετοχή, αλλά τα οικονομικά μεγέθη είναι διαφορετικά και τέτοιες κινήσεις εμπεριέχουν το ρίσκο να μετατραπεί το άλμα σε πισωγύρισμα.

Τρίτο κρατούμενο: Ο Πανιώνιος δεν είναι...Ιωνικός. Ιστορικές και προσφυγικότατες ομάδες και οι δυο, αλλά στο μπάσκετ, οι μεν «κυανέρυθροι» μεσουράνησαν για 35 χρόνια, οι δε Νικαιώτες δεν κατάφεραν, μετά την φυγή του Γιαννάκη, να συμμετέχουν στην Α1 κατηγορία. Φανατικοί οπαδοί, αλλά αγωνιστικά έλειψε το όραμα. Ακόμα κι αν αποφευχθούν τα μαθήματα ιστορίας, οι διαφορές είναι τεράστιες, με συγκρίσεις του σήμερα. Στον πρώην επενδυτή του Ιωνικού και νυν πρόεδρο της ομάδας μπάσκετ του Πανιωνίου, ουδέποτε παραχωρήθηκαν από τον Δήμο Νικαίας, δυο-τρία γήπεδα για τις ακαδημίες του Ιωνικού.

Στο «Ανδρέας Βαρίκας», ο Ιων Βαρουξάκης μπορεί να χρειασθεί και...ωτασπίδες από τις μπάλες που χτυπούν στο παρκέ, περισσότερα από 500 παιδιά. Και υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη προοπτική αύξησης των παιδιών- με τις ανάλογες παροχές προπόνησης- όπως αντιλήφθηκε άμεσα και ο ίδιος, στην αιφνιδιαστική επίσκεψη που έκανε στις ακαδημίες του Πανιωνίου, πριν ακόμα αναλάβει. Συνεπώς, ο ερασιτεχνικός Πανιώνιος, παρά το «μπρός-πίσω» που έκανε μειοψηφικά στο διοικητικό συμβούλιο του για την οριστική έναρξη της συνεργασίας με τον Ίωνα Βαρουξάκη, έπραξε σωστά στην παραχώρηση για ακόμα μεγαλύτερη αξιοποίηση των ακαδημιών μπάσκετ. Γιατί, είναι θεμιτό από την πλευρά του επενδυτή να έχει μια πηγή εσόδων από την ίδια την «πηγή» του τμήματος μπάσκετ, στην οικονομική επένδυση που θα κάνει για την ανδρική ομάδα.

Δεν θα ισοσκελίσει όσα χρήματα βάλει ως φυσικό πρόσωπο, αλλά πλέον του δόθηκε και το «καρπούζι», ενώ είχε το «μαχαίρι». Πεδίον δόξης λαμπρόν για να επενδύσει ρεαλιστικά σε μια «φάμπρικα» του μπάσκετ, όπως είναι ο «ιστορικός» και από τις ελάχιστες στην Ελλάδα.Τέταρτον κρατούμενο: Η λογική και η ηθική υπαγόρευε ότι ο Βαγγέλης Ζιάγκος θα συνέχιζε στον πάγκο του Πανιωνίου, στην Α2 κατηγορία. Ισόποσο βάρος λογικής και ηθικής, όμως, έχει και η επιλογή του νέου επενδυτή να συνεργαστεί με άλλον προπονητή που είναι της αποκλειστικής εμπιστοσύνης του, όπως είχε συμβεί με την συνεργασία Βαρουξάκη-Οικονόμου στον Ιωνικό. Απλά πράγματα.

Όποιος βάζει τα χρήματα, έχει την ευθύνη των επιλογών και αυτές οι επιλογές-με την σειρά τους- τον δικαιώνουν ή όχι. Ο Νίκος Οικονόμου θα κάνει τον σχεδιασμό. Ο Νίκος Οικονόμου θα κρατήσει το τιμόνι της πορείας προς την Α1. Αναμφισβήτητα, ο Πανιώνιος αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση και ευκαιρία της προπονητικής σταδιοδρομίας του Οικονόμου, μέχρι τώρα. Αναμφισβήτητα, ο Νικόλας ζεί το «όνειρο» του και μαζί του, όλοι οι Πανιώνιοι. Υπάρχει ένα σημαντικό θετικό πρόσημο για τον Οικονόμου που πρέπει να αξιοποιήσει με την δική του δουλειά και τα αποτελέσματα της ομάδας.

Υπάρχει σύμπνοια, ενότητα και σίγαση κάθε γκρίνιας. Κάποτε στον παλιό «Αδωνι» και σε όλη την πλατεία, σε εποχές ευημερίας του συλλόγου, όσα ήταν τα ποτήρια του φραπέ (μετέπειτα φρέντο καπουτσίνο όπως λέει και ο Πεδουλάκης), ήταν και οι διαφορετικές απόψεις για τον εκάστοτε προπονητή της ομάδας και περί παντός επιστητού θέματος...Τώρα που ο Πανιώνιος είναι στα... «χαμηλά», η όποια τάση... «αντιπολίτευσης» και εσωστρέφειας είναι, σχεδόν, εξαφανισμένες. Μπορεί να εμφανιστεί στην Α1, αλλά πρώτα θα έρθει η επιστροφή στην γνώριμη θέση του «ιστορικού».Στον...αντίλογο του προαναφερθέντος, ουδείς μπορεί να ξεγελάσει τον μπασκετικό φίλαθλο του Πανιωνίου με τα όσα έχουν δει τα μάτια του, τις 3 τελευταίες δεκαετίες, αλλά για να ανοίξει το στόμα του και να κριτικάρει την ομάδα, πρέπει να γίνουν πολλά «στραβά». Και στο σημείο που είναι η ομάδα, μπορεί να μην μιλήσει, αλλά να δείξει την διαφωνία του με την απουσία από το γήπεδο και την αδιαφορία του.

Αντί επιλόγου: Η συμφωνία του Πανιωνίου με τον νέο επενδυτή έχει ονοματεπώνυμο, εκατέρωθεν. Βαρουξάκης, ο νέος πρόεδρος, Παππάς ο δημιουργός της συμφωνίας. Με λίαν σπάνια ονόματα και οι δυο. Ιων και Ιναχος. Και στην μέση... «ροδοπέταλα».Για να αποδίδονται, όμως, τα «του καίσαρος, τω καίσαρι», ο Παππάς άρχισε και ολοκλήρωσε την συμφωνία, χωρίς να παραγνωρίζεται η συμβολή του Ν. Μιγόπουλου από την ΠΑΕ, καθώς και της διοικούσας επιτροπής των Βουζουνεράκη, Στρογγυλάκη, Χριστόπουλου και Συρίγου.