Με τάσεις... «διακτινισμού» η Εθνική

ethniki imnos

Η ταχύτητα στο παιχνίδι της ανανεωμένης Εθνικής ομάδας, ενόψει της διεκδίκησης πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, δίνει την αίσθηση ότι οι παίκτες μπορεί και να «διακτινιστούν», ειδικά στο transition και την μεταφορά της μπάλας από την αποτελεσματική άμυνα στην επίθεση.

 

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΑΛΑΒΑΝΗ

Ακόμα κι αν ο εθισμός στην απόσπαση νίκης και με άσχημη εμφάνιση, είναι επιτακτικός και στα 4 παιχνίδια της Εθνικής στο προολυμπιακό, γιατί είναι «μονόδρομος» πρόκρισης, η επικράτηση της ελληνικής ομάδας επί των Τούρκων στο δεύτερο συνεχόμενο φιλικό παιχνίδι προετοιμασίας, ως αποτέλεσμα βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα. Το κέρδος είναι η σύντομη εξοικείωση των διεθνών παικτών στο γρήγορο μοτίβο της επίθεσης που εφαρμόζει ο Φώτης Κατσικάρης, ύστερα από την εφαρμογή της πάγιας αρχής για αποτελεσματική άμυνα και εξασφάλιση του ριμπάουντ.

Είτε με συνεχή και γρήγορη κίνηση σε σετ παιχνίδι (5 εναντίον 5), είτε στην εκδήλωση του αιφνιδιασμού. Υπάρχουν βέβαια και οι ανάλογοι παίκτες για την αξιοποίηση αυτού του μοντέλου, γιατί οι συνονόματοι Αντετοκούνμπο και Μπουρούσης είναι ταχύτατοι ψηλοί και έχουν όλες τις προδιαγραφές για να έχουν άψογες συνεργασίες με τους περιφερειακούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μια φάση του πρώτου δεκαλέπτου, από το εντυπωσιακό κόψιμο του Γ. Αντετοκούνμπο στον Ερντέν, το «ελάφι» είχε φτάσει κάτω από το τουρκικό καλάθι σε 4 δευτερόλεπτα, αλλά η πάσα του Ντόρσεϊ ήταν κακή.

Ο Καλάθης, όμως, ως βασικός πλέι μέικερ μπορεί να δημιουργήσει τέτοιες συνεργασίες με τους δυο ψηλούς, ενώ λείπει ακόμα ο Σλούκας που είναι επίσης «σφαίρα», αλλά θα έχει την δυνατότητα να προσφέρει στα δυο τελευταία παιχνίδια...πρόκρισης στο Τορίνο. Πάντως, ο Ντόρσεϊ έδειξε ότι έχει λάβει το μήνυμα για τον ρόλο του αντι-Σλούκα και έδειξε ότι θα είναι έτοιμος να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του οργανωτικού και εκτελεστικού ρόλου, αν ο πλέι μέικερ της Φενέρ δεν συμπεριληφθεί, λόγω πέλματος στην 12άδα του Τορίνο.

Συγκριτικά με την πολλή συζήτηση και ανάλυση που έχει γίνει τα δυο προηγούμενα χρόνια για τους κλασσικούς σούτερ ή σουτέρ ημέρας της Εθνικής ομάδας στο Παγκόσμιο του 2014 και στο Ευρωμπάσκετ του 2015, αυτή η Εθνική ομάδα δεν θα αναλωθεί στο μακρινό σουτ και ειδικά στο τρίποντο. Στο δεύτερο φιλικό με την Τουρκία, δεν εκβίασε το σουτ (55,8% εντός πεδιάς) και επιχειρήθηκαν, μόλις, 13 τρίποντα, τα πέντε εύστοχα.

Παρά τον ενίοτε γρήγορο ρυθμό της κατάφερε να περιορίσει και τα λάθη (6), γιατί δεν παίζει βιαστικά, ενώ είχε συνολικά 23 ασίστ, εκ των οποίων 7 ο Καλάθης και έξι ο Γ. Αντετοκούνμπο, ως απόλυτη πιστοποίηση των αποτελεσματικών συνεργασιών. Συνεπώς, τα τρίποντα θα περιοριστούν σημαντικά, γιατί είναι οφθαλμοφανής ο επιθετικός προσανατολισμός να «περάσει» η μπάλα στην αντίπαλη ρακέτα ή να γίνει αμαρκάριστο σουτ, ύστερα από ασίστ των... ψηλών.

Οι Τούρκοι είχαν 10/27 τρίποντα και 14/35 δίποντα, αν και η ελληνική άμυνα θα μπορούσε να μην δώσει στους αντιπάλους της, δέκα περισσότερες επιθέσεις και να μην επιτρέψει την εκδήλωση 27 τριπόντων, πέραν της αστοχίας που είχαν (10 εύστοχα). Επόμενο και τελευταίο τέστ προετοιμασίας, την Τρίτη, στο Βελιγράδι με τους Σέρβους και τον τεχνικό τους, Σάσα Τζόρτζεβιτς. Σίγουρα, θα είναι πιο δυνατό φιλικό από τα δυο με τους Τούρκους και τα συμπεράσματα θα είναι ασφαλέστερα, απέναντι σε καλύτερη ομάδα από την τουρκική.