Χάνεται το Γαλάτσι!

galatsi kleisto

Οι συζητήσεις με το ΤΑΙΠΕΔ έχουν “παγώσει” και ο κίνδυνος να ματαιωθεί οριστικά το project της στέγασης της μπασκετικής ΑΕΚ στο κλειστό του Γαλατσίου είναι κάτι παραπάνω από ορατός, δημιουργώντας αμφιβολίες ακόμα και για τη συνέχιση της παρουσίας του Μάκη Αγγελόπουλου στην ΚΑΕ!

Πυκνά σύννεφα έχουν μαζευτεί πάνω από τον ουρανό του Γαλατσίου, καθώς η προσπάθεια της ΑΕΚ να αποκτήσει με μακροχρόνια μίσθωση τη χρήση του Ολυμπιακού Αθλητικού κέντρου της πόλης οδηγείται, σύμφωνα με τις ως τώρα ενδείξεις, σε αποτυχία.

Οι συζητήσεις της ΚΑΕ με το ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο ανήκει κατά κυριότητα το κλειστό του Γαλατσίου, έχουν “παγώσει”, παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, μέχρι και πριν από λίγους μήνες δινόταν στους ανθρώπους της ΑΕΚ η διαβεβαίωση ότι μέσα στον Ιανουάριο το ταμείο θα προχωρούσε στην προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού. Ο Ιανουάριος όμως πέρασε, το ίδιο και ο μισός Φεβρουάριος, οι επαφές των δύο πλευρών σταμάτησαν, ενώ όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Basketnews από καλά πληροφορημένες πηγές, το ταμείο δεν σκοπεύει να δρομολογήσει κάποια στιγμή στο άμεσο και ορατό μέλλον τις διαδιακασίες για τη διενέργεια διαγωνισμού για τη συγκεκριμένη εγκατάσταση.

Τι δεν έχει πάει καλά, όμως, και η αρχική αισιοδοξία, την οποία είχε τροφοδοτήσει και η συμφωνία της ΚΑΕ με τους τοπικούς φορείς του Γαλατσίου για την παροχή συναίνεσης, έχει μετατραπεί σε προβληματισμό και απογοήτευση μπροστά στο κάτι παραπάνω από ορατό ενδεχόμενο να ματαιωθεί οριστικά το φιλόδοξο project της διοίκησης του Μάκη Αγγελόπουλου;

Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ από την πλευρά του θέτει δύο αδιαπραγμάτευτες προϋποθέσεις ώστε να προωθηθεί η διευθέτηση του ζητήματος. Η πρώτη προϋπόθεση αφορά τη διενέργεια διαγωνισμού. Η σχετική νομοθεσία υποχρεώνει το ταμείο (όπως και κάθε άλλο δημόσιο φορέα) να προχωρά στην αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του μόνο μέσω πλειοδοτικών διαγωνισμών. Η απ’ ευθείας ανάθεση αποκλείεται. Αλλά για να γίνει διαγωνισμός, πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον δύο ενδιαφερόμενοι, διότι διαφορετικά κινδυνεύει να χαρακτηριστεί φωτογραφικός. Στην προκειμένη περίπτωση άλλος ενδιαφερόμενος πλην της ΑΕΚ δεν υπάρχει.

Η δεύτερη προϋπόθεση αφορά την εκδήλωση ενδιαφέροντος μέσω της κατάθεσης πλήρους φακέλου με όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται οι εγγυήσεις για την καταβολή των μισθωμάτων, ο τρόπος και οι πηγές χρηματοδότησης των εργασιών ανακαίνισης, αλλά και όλες οι άδειες που απαιτούνται για να γίνει η ανακαίνιση αυτή.

Η ΑΕΚ από τη δική της πλευρά, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προσπαθεί όλο αυτό το διάστημα, γνωρίζοντας πως άλλος ενδιαφερόμενος δεν υπάρχει, να παρακάμψει τα νομικά κωλύματα και να αποκτήσει τη χρήση του κλειστού του Γαλατσίου μέσω απ’ ευθείας ανάθεσης. Φάκελο, φυσικά, δεν έχει συγκροτήσει, ενώ επιπλέον προβάλλει και τη (λογική κατά τα φαινόμενα) ένσταση ότι δεν είναι δυνατό να υποχρεώνεται σε μια πολύ μεγάλη δαπάνη για την έκδοση όλων των αδειών από τις αρμόδιες υπηρεσίες (και είναι πολλές αυτές οι άδειες, αλλά και χρονοβόρα η έκδοσή τους…) χωρίς να έχει την παραμικρή εγγύηση ότι θα αποκτήσει τη χρήση του κλειστού.

Το ΤΑΙΠΕΔ, ωστόσο, είναι ανυποχώρητο. Και σαφής ένδειξη ότι δεν έχει καμία πρεμούρα να ικανοποιήσει τις επιθυμίες της ΑΕΚ, αλλά και ότι πράγματι δεν βρίσκεται μέσα στις άμεσες προτεραιότητές του να προχωρήσει στη διενέργεια διαγωνισμού για τη μακροχρόνια παραχώρηση της χρήσης του, αποτελεί η απόφασή του να εκμισθώσει το κλειστό του Γαλατσίου για τους επόμενους λίγους μήνες, με σύμβαση βραχυχρόνιας μίσθωσης, στον ΣΚΑΪ για τα γυρίσματα του τηλεοπτικού σόου X-Factor! 

Στην ΑΕΚ έχουν αρχίσει να απογοητεύονται, καθώς εκτός όλων των παραπάνω, όπως αναφέρουν άλλες πληροφορίες, αισθάνονται επίσης ότι η προσπάθειά τους να μισθώσουν και να αξιοποιήσουν το κλειστό του Γαλατσίου, που εδώ και σχεδόν μια δεκαετία ρημάζει, τορπιλίζεται και από παράγοντες του κυβερνώντος ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι απαιτούν η εγκατάσταση να δοθεί οπωσδήποτε προς χρήση στην τοπική κοινωνία και πιέζουν παντοιοτρόπως προς αυτή την κατεύθυνση. Αξίζει, βεβαίως, να σημειώσουμε πως η ΚΑΕ ΑΕΚ, εδώ και περίπου ένα χρόνο, έχει συμφωνήσει με το Δήμο Γαλατσίου και τους λοιπούς φορείς να χρησιμοποιείται το κλειστό τις πρωινές ώρες από ομάδες της πόλης και από το μεσημέρι και μετά να περιέρχεται σε χρήση της Ενωσης.

Σε κάθε περίπτωση, η ουσία είναι πως η υλοποίηση του σχεδίου στέγασης της μπασκετικής ΑΕΚ στο κλειστό του Γαλατσίου συναντά εμπόδια, τα οποία τείνουν να γίνουν ανυπέρβλητα. Και το ενδεχόμενο οριστικής ματαίωσης του project (που δεν αφορά βέβαια μόνο την πρώτη ομάδα, αλλά κυρίως τα τμήματα υποδομής και τις δυνατότητες ανάπτυξης που αυτά μαζί με όλη την ΚΑΕ θα αποκτήσουν με τη στέγασή τους σε ένα χώρο) απειλεί ακόμα και τη συνέχιση της παρουσίας του Μάκη Αγγελόπουλου στην ΚΑΕ. Οι λόγοι είναι προφανείς για όσους αντιλαμβάνονται ότι ο Αγγελόπουλος πέρα από ΑΕΚτσής είναι και επιχειρηματίας…