Δεν άντεξε...

fener olympiakos

Ο Ολυμπιακός ήθελε να επαναλάβει μεγαλύτερο θρίαμβο απ΄ αυτό του 2012 στην Πόλη, αλλά η Φενερμπαχτσέ ήταν καλύτερη (80-64) και στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης, για πρώτη φορά στην  ιστορία της.

Είναι και ο πρώτος τίτλος για το Τουρκικό μπάσκετ στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Το ένατο τρόπαιο για τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς και το τρίτο ευρωπαϊκό σε πέντε τελικούς για τον Κώστα Σλούκα, ανήμερα της γιορτής του. Το χαρακτηριστικό για τη Φενέρ είναι ότι προκρίθηκε ως πέμπτη στα πλέι οφ με μειονέκτημα έδρας και κατάφερε να αποκλείσει τον Παναθηναϊκό και στον τελικό να νικήσει τον Ολυμπιακό. 

Για τους «ερυθρόλευκους» μπορεί να υπάρχει πίκρα, αλλά μόνο απογοητευμένοι δεν φεύγουν από την Κωνσταντινούπολη. Ήρθαν το πάλεψαν κι εδώ που έφθασαν, είναι αν μη τι άλλο, μεγάλο κατόρθωμα και μάλιστα χωρίς να υπάρχει στη διάθεση του Γιάννη Σφαιρόπουλου, ο Ματ Λοτζέσκι. Απέκλεισαν την ΤΣΣΚΑ, πρωταθλήτρια Ευρώπης και στον τελικό είχαν απέναντί τους μία διψασμένη και έτοιμη ομάδα, που έπαιζε σε μία πύρινη έδρα.

Μέσα σε πέντε λεπτά ξέφυγε το παιχνίδι από τον Ολυμπιακό. Όταν το 44-40 στο 23΄ με το δεύτερο τρίποντο του Μάντζαρη, μετατράπηκε σε 57-44 στο 2΄48΄΄ πριν από τη λήξη του ημιχρόνου. Αυτό το 13-4 ήταν καθοριστικό για τη συνέχεια. Μέχρι τότε, ο Ολυμπιακός ήταν μέσα στο παιχνίδι, παρότι δεν είχε πάλι καλά ποσοστά. Περίπου τα ίδια όπως εναντίον της ΤΣΣΚΑ στο πρώτο ημίχρονο. 

Από την άλλη πλευρά η Φενέρ με 5/10 τρίποντα στο α΄ δεκάλεπτο και με τον Κάλινιτς να κάνει την μεγαλύτερη ζημιά, έλεγχε σταθερά το παιχνίδι. Καταπόνησε τον Σπανούλη με τις συνεχόμενες αλλαγές πάνω του, ενώ έβγαλε εκτός παιχνιδιού τον Πρίντεζη με τον Βέσελι και με τον Ούντο φόβητρο (αναδείχθηκε MVP) να δημιουργεί προβλήματα κάτω από τα καλάθια.

Η Φενέρ εκτός από την περιφερειακή της παραγωγικότητα, φάνηκε και δυνατή κοντά στο καλάθι και όταν η διαφορά άγγιξε τους 18 πόντους με το τρίποντο του Άντιτς (68-50) στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου, ο Ολυμπιακός που ξέρει από δύσκολα, αυτή τη φορά δεν είχε τις δυνάμεις για ανατροπή. 

Τα δεκάλεπτα: 26-18, 39-34, 60-48,  80-64

ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (Ομπράντοβιτς): Ούντο 10 (9 ρ., 5 κοψ.), Μαχμούτογλου, Άντιτς 4 (1), Μπογκντάνοβιτς 17 (3), Σλούκας 3 (1 τρ., 5 ασ.), Νάναλι 2, Βέσελι 8 (8 ρ.), Κάλινιτς 17 (4 τρ., 5 ρ., 5 ασ.), Ντίξον 8 (2), Ντουβερίογλου, Ντατόμε 11 (2).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Σφαιρόπουλος): Γκριν 7 (1), Μπιρτς 14, Γιανγκ, Τολιόπουλος 3 (1), Σπανούλης 9 (2 τρ., 8 ασ.), Ουότερς 2, Αγραβάνης, Μιλουτίνοφ 10, Πρίντεζης 7 (1), Παπανικολάου 3 (1), Μάντζαρης 9 (3)