Έχει το μέταλλο του πρωταθλητή

olympiacos efes osman spanouliw

Από τη στιγμή που ο Ολυμπιακός επανέκτησε το πλεονέκτημα της έδρας, δεν θα άφηνε την ευκαιρία να του ξεφύγει και να σφραγίσει  μία σπουδαία χρονιά, με τον ιδανικότερο τρόπο.

Να βρεθεί για 10η φορά στην ιστορία του σε φάιναλ φορ και για 5η φορά τα τελευταία εννιά χρόνια. Γι’  αυτόν τον στόχο πάλευε και επιστρέφει μετά από πέντε χρόνια στην Κωνσταντινούπολη, εκεί όπου το 2012 κατέκτησε τον δεύτερο ευρωπαϊκό τίτλο, στον αξέχαστο τελικό με την ΤΣΣΚΑ . Αυτή πάλι θα βρει απέναντί του στις 19 Μαΐου στον ημιτελικό.

Η παράδοση που ήθελε να κερδίζουν οι νικητές όταν οι σειρές έφταναν στον πέμπτο αγώνα, επιβεβαιώθηκε και σήμερα στο ΣΕΦ. Ο Ολυμπιακός όταν αποφάσισε να επιστρατεύσει την καλή του άμυνα στο β΄ ημίχρονο, έφερε το παιχνίδι εκεί που ήθελε και έσβησε τα όνειρα της Εφές (87-78). Βέβαια ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που επέτρεψε στην ομάδα του Περάσοβιτς να ελπίζει στο «θαύμα». Και η διαφορά σε σχέση με τις τέσσερις προηγούμενες συναντήσεις  ήταν το ανεβασμένο ποσοστό στα τρίποντα που είχε η Εφές. Τελείωσε με 35% (6/17) και το άσχημο για τους «ερυθρόλευκους» ήταν οι 41 πόντοι που δέχθηκαν στο α΄ ημίχρονο, αλλά και η πενιχρή παραγωγικότητα στο β΄ δεκάλεπτο (12 πόντοι).

Όταν απέκτησε τη σκληράδα, το πάθος και την αποφασιστικότητα, η εικόνα άλλα ξε και το αρχικό 9-0 στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου ήταν σημείο αναφοράς για την αντεπίθεση.Ακόμη και τη στιγμή που ο Πολ με δύο συνεχόμενα τρίποντα διαμόρφωσε το σκορ από 54-47 σε 54-53, ο Ολυμπιακός απάντησε με τον ίδιο τρόπο με δράστη τον Παπαπέτρου και η διαφορά εκτοξεύθηκε στους εννιά πόντους (60-53).

Η ενέργεια των Παπανικολάου, Παπαπέτρου, η κυριαρχία του Μπιρτς κάτω από τα καλάθια, η εμπειρία του Πρίντεζη  και η εξουδετέρωση για μία ακόμη φορά του Ντάντσον, ανέβασαν θεματικά την παραγωγικότητα στο β΄ ημίχρονο, φθάνοντας τους 50 πόντους. 

Αφήσαμε τελευταίο τον μεγάλο ηγέτη, τον Βασίλη Σπανούλη, που και μόνο για την τεράστια προσφορά του σ’  αυτή τη σειρά με την Εφές, ο Ολυμπιακός άξιζε να είναι παρών στο φάιναλ φορ. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού, είχε ένα εκπληκτικό πρώτο δεκάλεπτο, σημειώνοντας 13 πόντους  και ήταν αυτός που με τη μαχητικότητά του στο β΄ ημίχρονο, παρέσυρε και τους συμπαίκτες του να δώσουν τον καλύτερο εαυτό του.

Τα δεκάλεπτα: 25-21, 37-41, 63-58, 87-78.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Σφαιρόπουλος): Γκριν 10 (1), Μπιρτς 9 (11 ριμπ.), Γιανγκ 3, Παπαπέτρου 8 (2), Σπανούλης 22 (2 τρίπ., 6 ασ.), Ουότερς, Αγραβάνης 1, Μιλουτίνοβ 8, Πρίντεζης 14 (1), Παπανικολάου 8 (5 ριμπ.), Μάντζαρης 4.

ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ (Περάσοβιτς): Τόμας 10 (2), Χάνεϊκατ 10 (2 τρίπ., 10 ριμπ.), Μπαλμπάι, Μπράουν 10, Οσμάν 11 (1), Γκρέιντζερ 10, Ερτέλ 10 (4 ασιστ), Πολ 9 (3), Ντάνστον 4, Κερκ 4 (7 ριμπ.).