Είναι ΟΜΑΔΑ και αξίζει για φάιναλ φορ

olympiakos efew miloutinof
Ένας εκθαμβωτικός Ολυμπιακός έκανε σκόνη και θρύψαλα την Ανατολού Εφές (87-74) στον πρώτο αγώνα της σειράς και έδειξε ότι βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση.

Επειδή όμως το 1-0 δεν σημαίνει τίποτα, οι πρωταθλητές Ελλάδας θα πρέπει να ξεχάσουν αυτή την εκπληκτική εμφάνισή τους,  να μην επαναπαυτούν σ’  αυτή και παρασυρθούν, γιατί η ρεβάνς την Παρασκευή θα είναι ένας διαφορετικός αγώνας. Πρέπει να δείξει την ίδια σοβαρότητα την ίδια ηρεμία και να πάει στην Κωνσταντινούπολη με άλλο αέρα.  

Σίγουρα και η Εφές από την πλευρά της θα επιδιώξει να παρουσιάσει ένα άλλο πρόσωπο και να πετύχει το μπρέικ, αλλά η αλήθεια είναι ότι όλα εξαρτώνται από τον Ολυμπιακό που δεν άφησε την παραμικρή αμφισβήτηση για την ανωτερότητά του.

Από το τζάμπολ οι «ερυθρόλευκοι» έπιασαν από τον λαιμό την Τούρκικη ομάδα και την έπνιξαν με την σπουδαία άμυνα και την κυριαρχία στα ριμπάουντ (47 με 17  επιθετικά) έναντι 31. 

Ο Ολυμπιακός ήταν διαβασμένος και υποψιασμένος ότι η Εφές θα επιδιώξει να βγάλει εκτός ρυθμού τον Βασίλη Σπανούλη. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έδωσε ρόλο δημιουργίας στον αρχηγό και ο Μάντζαρης που πέρα από τη συγκέντρωσή του στα αμυντικά καθήκοντα, χάλασε τα σχέδια του Περάσοβιτς, με την παραγωγικότητά του έξω από τα 6.75.

Οι «ερυθρόλευκοι» δεν άφησαν περιθώρια αντίδρασης στην Εφές, αναγκάζοντας να βρεθεί μακριά από τα δικά της στάνταρ.

Ακόμη και όταν οι φιλοξενούμενοι μείωσαν τη διαφορά στους 10 πόντους (70-60), έδειξαν ολύμπια ψυχραιμία και βρήκαν λύσεις με την επιστροφή του Σπανούλη (83-64). Η διαφορά έφτασε και τους 21 πόντους (85-64).

Ο Ολυμπιακός του α΄ ημιχρόνου ήταν απολαυστικός. Γεμάτος ενέργεια, θαυμαστή προσήλωση στην άμυνα και στο πλάνο γενικότερα, που του έδωσε διάρκεια στην απόδοσή του, αλλά και ισορροπία στις δύο πλευρές.

Επέβαλε από την αρχή το ρυθμό του, δεν επέτρεψε στην Εφές να «τρέξει», έκοψε τη δημιουργία του Ερτέλ και όποτε βρήκε ευκαιρία έφτανε σε αιφνιδιασμούς, που ανέβασαν την ψυχολογία, αλλά και το σκορ. Η ομαδική δουλειά στα ριμπάουντ, η κυριαρχία του Μιλουτίνοφ (κορυφαίος παίκτης της συνάντησης), αλλά και το γεγονός ότι ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, ό, τι σχήμα κι αν δοκίμαζε, ό, τι αλλαγές κι αν έκανε, έπαιρνε το μέγιστο από τους παίκτες του (ακόμη και από τον μικρό Τολιόπουλο).  Για παράδειγμα, ο Ολυμπιακός στο β΄ δεκάλεπτο κράτησε τη διαφορά πάνω από τους δέκα πόντους με τον Σπανούλη και τον Πρίντεζη να βρίσκονται για οκτώ λεπτά στον πάγκο.

Όμως ο Ουότερς με έξι συνεχόμενους πόντους και ο Γκριν στη συνέχεια με δύο δίποντα και ένα τρίποντο, εκτόξευσαν τη διαφορά στους 13 πόντους (38-25).

Όταν άρχισε να συνδέεται και ο Σπανούλης με το καλάθι στο τρίτο δεκάλεπτο, ε, τότε το πάρτι ξεκίνησε. Με τη διαφορά στο +18 (55-37), η φρεσκάδα του Ολυμπιακού ήταν εντυπωσιακή και η αγωνιστική διάθεση ενέπνεε σιγουριά και εμπιστοσύνη.

 Τα δεκάλεπτα: 18-11, 42-31. 67-50, 87-74

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γ. Σφαιρόπουλος): Γκριν 13 (3/4 τρ.), Μπιρτς 4, Παπαπέτρου 6, Τολιόπουλος, Σπανούλης 10 (1 τρ., 7 ασιστ), Ουότερς 6, Αγραβάνης 4, Μιλουτίνοφ 11 (7 ριμπ.), Μάντζαρης 14 (4/8 τρ.),  Πρίντεζης 11 (1 τρ., 11 ριμπ.), Παπανικολάου 8 (1).

ΕΦΕΣ (Β. Περάσοβιτς): Τόμας 6 (1), Χόνεκατ 17, Μπαλμπάι, Μπράουν 3, Οσμάν 2, Γκρέιτζερ 12 (2), Ερτέλ 14 92), Πολ 6 (1), Ντάνστον 8, Κιρκ 4.

1-0 ΚΑΙ Η ΡΕΑΛ

. Η Ρεάλ νίκησε την ανταγωνιστική Νταρουσάφακα με 83-75 και πήρε το προβάδισμα στη σειρά αυτή.

Η «βασίλισσα» συνάντησε σθεναρή αντίσταση από την ομάδα του Μπλάτ, αλλά είχε πάλι έναν εκπληκτικό Γιουλ (23 π. 3/6 τρίπ., 6 ασίστ) που την κράτησε όρθια στο τέλος.