Επίθεση Προμηθέα σε Μελλή

ppat

Την έντονη διαφωνία για το νέο σύστημα διεξαγωγής του πρωταθλήματος εξέφρασε η διοίκηση του Προμηθέα Πατρών, εξαπολύοντας επίθεση στον νέο πρόεδρο του ΕΣΑΚΕ, Μιχάλη Μελλή.

Αναλυτικά:

«Με αφορμή την χθεσινή κλήρωση της Basket League θα θέλαμε να εκφράσουμε την χαρά μας για την παρθενική μας συμμετοχή στην Α1. Παρόλα αυτά θα θέλαμε δημοσίως να εκφράσουμε και τη μεγάλη μας λύπη όταν ακούσαμε τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Basket League να δηλώνει ότι για να αναπτυχθεί το μπάσκετ θα πρέπει να μειωθούν, από 8 σε 6, οι ομάδες που θα συμμετέχουν στα πλέι-οφ. Λυπούμαστε όχι μόνο για το ολέθριο σφάλμα να μειωθούν οι ομάδες που συμμετέχουν στα πλέι-οφ, αλλά κυρίως για την έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού του μπάσκετ και του ερασιτεχνισμού με τον οποίο αντιμετωπίζεται το όλο θέμα.

Σε μια περίοδο όπου ο κεντρικός χορηγός της Λίγκας ακόμη αναζητείται και σε μια περίοδο όπου ακόμη δεν έχει βρεθεί η 14η ομάδα που θα συμμετάσχει στην Α1 (!), αντί να γίνουν κινήσεις που θα κάνουν το πρωτάθλημα ακόμη πιο ενδιαφέρον και ακόμη πιο ανταγωνιστικό, αντίθετα κατατίθενται προτάσεις που υποβαθμίζουν την ποσότητα, την ποιότητα και την αξιοπιστία του μπασκετικού προϊόντος. Αντί να κρατήσουμε το ενδιαφέρον όλων των ομάδων και των φιλάθλων ζωντανό μέχρι την τελευταία αγωνιστική, κοιτάμε το πώς να ξεμπερδεύουμε όπως-όπως με την φετινή χρονιά. Δυστυχώς κανένας προγραμματισμός, κανένα όραμα…

Θέλουμε να θυμίσουμε σε όλον τον φίλαθλο κόσμο πως την περσινή χρονιά η ΕΟΚ εφάρμοσε για πρώτη φορά και με τεράστια επιτυχία, τον θεσμό των πλέι-οφ και των πλέι-άουτ στην Α2 Εθνική και το αποτέλεσμα ήταν άκρως εντυπωσιακό και χορταστικό. Μέχρι την τελευταία αγωνιστική της κανονικής διάρκειας της Α2 δεν υπήρχε καμία αδιάφορη ομάδα και το ενδιαφέρον όλων των φιλάθλων ήταν ζωντανό.

Αντί, λοιπόν, ο κ. Μελλής να προβληματιστεί για το πώς μπορεί το πρωτάθλημα της Α1 να γίνει πιο ενδιαφέρον και με αυτόν τον τρόπο να προσελκύσει φιλάθλους και χορηγούς και αντί να παραδειγματιστεί από τον επιτυχημένο τρόπο με τον οποίον λειτούργησε πέρσι η Α2, αυτός προτίμησε να συρρικνώσει το προϊόν και, με πολλές ομάδες αδιάφορες βαθμολογικά από τα μέσα του β΄ γύρου, να θέσει εν αμφιβόλω την αξιοπιστία του πρωταθλήματος.

Το πιο εντυπωσιακό, όμως, είναι το γεγονός πως ενώ δεν έχει ψηφιστεί η αλλαγή αυτή των πλέι-οφ, ο κ. Μελλής προαναγγέλλει το τι πρόκειται να ψηφιστεί. Προανήγγειλε την πρότασή του ως ήδη ειλημμένη απόφαση δίχως να έχει αποφασιστεί κάτι σχετικά από τα αρμόδια όργανα. Πρόκειται για τεράστιο ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, αλλά και για ΘΕΣΜΙΚΟ ΑΤΟΠΗΜΑ το να προαναγγέλλεται το αποτέλεσμα μιας ψηφοφορίας για ένα θέμα που δεν έχει κουβεντιαστεί επισήμως και με επιχειρήματα στα αρμόδια όργανα. Με τέτοιες νοοτροπίες και χειρισμούς, δυστυχώς το άθλημα θα ολισθαίνει συνεχώς.

Γι΄ αυτούς τους λόγους ζητάμε από τον κ. Μέλη να ανακαλέσει τις δηλώσεις του περί αλλαγής του συστήματος διεξαγωγής του πρωταθλήματος και να συγκαλέσει άμεσα τα αρμόδια όργανα που θα αποφασίσουν ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ για όλα τα φλέγοντα θέματα.

Μέχρι τότε καταθέτουμε δημοσίως μια από τις προτάσεις μας σχετικά με τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος, με σκοπό την αναβάθμιση του μπασκετικού προϊόντος της BasketLeague. Αναφερόμαστε σε ένα πρωτάθλημα, που στο τέλος της κανονικής περιόδου οι ομάδες από την 3η έως τη 10η θέση θα παίζουν δύο γύρους πλέι-οφ, όπου θα προκύπτουν 2 ομάδες, που μαζί με τις 2 πρώτες της κανονικής περιόδου, θα αποτελούν το φάιναλ-φορ, το οποίο θα αναδεικνύει τον πρωταθλητή. Παράλληλα, οι ομάδες από την 11η έως τη 14η θέση θα παίζουν πλέι-άουτ, από όπου θα προκύπτουν οι 2 ομάδες που θα υποβιβάζονται.

Με ένα τέτοιο σύστημα ΟΛΕΣ οι ομάδες μέχρι την τελευταία αγωνιστική θα έχουν κάποιο στόχο και δεν θα υπάρχουν αδιάφορες βαθμολογικά ομάδες, πράγμα που βοηθάει πολύ την αξιοπιστία του πρωταθλήματος. Το πρωτάθλημα θα είχε απίστευτο ενδιαφέρον, το μπασκετικό προϊόν θα μεγάλωνε και φυσικά αυτό θα οδηγούσε σε αυξημένα εισιτήρια, μεγαλύτερη θεαματικότητα και ευκολότερη προσέγγιση χορηγών. Πρόκειται για μια από τις πολλές προτάσεις που έχουμε να καταθέσουμε τόσο εμείς, όσο και άλλες, φανταζόμαστε, ομάδες.

Αναμένουμε...

Εκ της διοικήσεως της Κ.Α.Ε. Προμηθέας Πάτρας»