Πως πήρε τον Ερασιτέχνη ο Παύλος Γιαννακόπουλος

epitagi1

Αυτή η εσωτερική κόντρα του Παναθηναϊκού, του Ερασιτέχνη δηλαδή με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, θυμίζει την προ 30ετίας προσπάθεια του Παύλου Γιαννακόπουλου να αναλάβει όλα τα (πλην ποδοσφαίρου) τμήματα του συλλόγου (συμπεριλαμβανομένου και του μπάσκετ που ήταν και ο απώτερος σκοπός). 

Τέτοιες μέρες ήταν και σαν σήμερα, πρεμιέρα του Ευρωμπάασκετ´87, ο Παύλος, επικεφαλής της παρπαταξης "Παναθηναϊκή Κίνηση",  κατέθεσε επιταγή 50 εκατομμυρίων δρχ.(φωτό, με ημερομηνία 3 Ιουνίου 1987), ως δωρεά υπέρ του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, με τον όρο να παραδοθεί ο σύλλογος, όπως είχε υποσχεθεί η διοίκηση στον ίδιο για δύο χρόνια.

Με την κίνηση αυτή ο Παύλος Γιαννακόπουλος αφενός εξέφραζε την επιθυμία να αναλάβει τη διοίκηση και αφετέρου διέψευδε όσους αμφισβήτησαν τις προθέσεις τους.

Για να αλλάξει το τότε καθεστώς, δεν είναι και τόσο εύκολα τα πράγματα. Υπήρχαν εντάσεις, αμφισβητήσεις, αντιπαραθέσεις με ανακοινώσεις επί ανακοινώσεων και ο Παναθηναϊκός αναζητούσε λύσεις για να αντικρούσει την αποφασιστικότητα και τον ρεαλισμό του Παύλου Γιαννακόπουλου, έτσι ώστε να παραμείνει στη διοίκηση.

Όταν τον προκάλεσαν να «δούμε φως», ορίζοντας μάλιστα και το ποσό των 50 εκατομμυρίων δρχ., η απάντησή τουη ήταν άμεση. Και συνοδεύτηκε μάλιστα και με μία σκληρή δήλωση. 

«Να δούμε τώρα ποιοι είναι οι νοικοκύρηδες και ποιοι οι αεριτζήδες που δουλεύουν τους αγνούς Παναθηναϊκούς, φτάνοντας τον σύλλογο σε ανυποληψία και καταφρόνηση, προκειμένου να κρατήσουν τις καρέκλες τους στη διοίκηση. Αποδέχομαι απόλυτα την πρότασή τους και καταθέτω προσωπικώς στο ταμείο του ΠΑΟ ως δωρεά το ποσό των 50 εκατομμυρίων δρχ., υπό τον όρο να πραγματοποιήσουν τη δημόσια υπόσχεσή τους, ότι θα παραδώσουν αμέσως τη διοίκηση για τα επόμενα δύο χρόνια.

Η ανωτέρω αποδοχή μου στην πρόταση της διοίκησης του ΠΑΟ ισχύει μέχρι την Παρασκευή 6 Ιουνίου 1987. Ήδη έχει εκδοθεί για το σκοπό αυτό η υπ’ αριθμ. ….τραπεζική επιταγή Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας ποσού 50 εκατομμυρίων δρχ. επ΄ ονόματι ΠΑΟ».

Το κεντρικό νόημα δεν διαφέρει και πολύ από τις τωρινή κόντρα Δ. Μπαλτάκου – Δ. Γιαννακόπουλου

Κακά τα ψέματα, η οικονομική δυσπραγία την εποχή εκείνη, με το μπάσκετ στην κορυφή του παγόβουνου, ήταν θηλιά για τον Παναθηναϊκό. Μέχρι τότε μέρος των υποχρεώσεων του τμήματος μπάσκετ, κυρίως απέναντι σε παίκτες, κάλυπτε ο Γιώργος Βαρδινογιάννης.

Η διοίκηση πάσχιζε να βρει πρόσωπα ικανά να αναλάβουν και να "τρέξουν" την ομάδα του μπάσκετ και μια τέτοια προσπάθεια, ενδιαφέρον είχαν εκδηλώσει ο επιχειρηματίας Ιορδάνης Χυτήρογλου και ο τεχνοκράτης Στέλιος Φουρλής που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.

Μάλιστα σε συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσαν το πλάνο τους, αλλά η προσπάθεια αυτή δεν ευδοκίμησε μπροστά στο οικονομικό άνοιγμα που υπήρχε στον Παναθηναϊκό.

Ο Παύλος Γιαννακόπουλος δεν έμεινε μόνο σ΄ αυτή την κίνηση για να κερδίσει τις εκλογές στις 10 Ιουνίου του 1987.. Στη Γεν. Συνέλευση υποσχέθηκε ότι θα ενισχύσει την ομάδα του μπάσκετ με παίκτες από το ΝΒΑ, ενώ δεσμεύτηκε να φέρει πίσω από την Αμερική τον Ντέιβ Στεργάκο που είχε φύγει απογοητευμένος από την αθέτηση των οικονομικών συμφωνιών, καθώς και την πρόσληψη του Αμερικανού προπονητή Ρίτσαρντ Ντουξάιρ. Και τις υποσχέσεις του αυτές τις τήρησε στο έπακρο. Από εκείνες τις ημέρες, λοιπόν πριν από 30 χρόνια, ο Παύλος Γιαννακόπουλος πωρώθηκε με την ομάδα του μπάσκετ, ντύνοντας στα «πράσινα» ό, τι καλύτερο κυκλοφορούσε στην ελληνική και ξένη αγορά και προσλαμβάνοντας προπονητές με ευρωπαϊκούς τίτλους.