Άλωσε τη Βιτόρια ο ΠΑΟ και βλέπει τετράδα

1 baskonia pao

Ο Παναθηναϊκός έπαιξε με τη φωτιά στο τέλος του αγώνα με την Μπασκόνια, αλλά τελικά έφυγε με το «διπλό» (72-63) κι έπιασε τη Φενέρ στην τέταρτη θέση, καθώς οι Τούρκοι είχαν χάσει νωρίτερα από την Εφές με 80-77.

Υπό το βλέμμα του Δημήτρη Γιαννακόπουλου και της οικογένειάς του, οι «πράσινοι» έκαναν μεγάλο παιχνίδι για περίπου τριάντα λεπτά κι έκαναν επίδειξη δύναμης στην έδρα των Βάσκων. Ωστόσο στην τελευταία περίοδο έπαιξαν με τη «φωτιά», αλλά ευτυχώς γι' αυτούς δεν κάηκαν και τελικά πανηγύρισαν μία σπουδαία εκτός έδρας νίκη που τους φέρνει στην τέταρτη θέση, όπου συγκατοικούν με την Φενέρμπαχτσε.

Εκπληκτικός για μία ακόμα φορά ήταν ο Κρις Σίνγκλετον με 18 πόντους, οκτώ ριμπάουντ και δύο τάπες. Σπουδαίος και ο Νικ Καλάθης με οκτώ πόντους, ισάριθμες ασίστ κι έξι ριμπάουντ. Για τους ηττημένους διασώθηκε ο Άνταμ Χάνγκα με 13 πόντους και πέντε ριμπάουντ.

Η εξέλιξη του αγώνα

Δυναμικό ήταν το ξεκίνημα του Παναθηναϊκού στο παιχνίδι με την Μπασκόνια. Οι «πράσινοι» είχαν τον Τζέιμς Γκιστ σε καλό βράδυ και σκόραρε πολύ νωρίς επτά πόντους. Από την αρχή το «τριφύλλι» πήρε προβάδισμα με την διαφορά να φτάνει στους δώδεκα πόντους στο 8’ (16-4) κάτι που ανάγκασε τον Σίτο Αλόνσο να καλέσει εσπευσμένα τάιμ άουτ, καθώς η άμυνα –με προσαρμογές- των φιλοξενούμενων δεν επέτρεπε στους Βάσκους να βρουν επιθετικές λύσεις. Η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ ήταν απολαυστική κι έκλεισε το πρώτο δεκάλεπτο με προβάδισμα 18 πόντων (24-6).

Στη δεύτερη περίοδο οι γηπεδούχοι προσπάθησαν μέσω των γρήγορων εκτελέσεων να μαζέψουν την διαφορά. Την ίδια στιγμή ο Παναθηναϊκός χωρίς τον Νικ Καλάθη στην πεντάδα του που μέχρι εκείνο το σημείο ήταν εξαιρετικός δυσκολευόταν πολύ στην εκτέλεση. Η Μπασκόνια με διαδοχικούς πόντους του Λάρκιν μείωσε 18-29 στο 15’, αλλά ο Νίκος Παππάς έδωσε ανάσα με υπέροχο ντράιβ και δύσκολο λέι απ γράφοντας το 31-18, ενώ ο Τζέιμς στον αιφνιδιασμό έστειλε ξανά την διαφορά στο +15 (33-18), με τον Αλόνσο να διακόπτει εκ νέου τη ροή της αναμέτρησης. Οι Κυπελλούχοι Ελλάδας ήταν εξαιρετικοί και στις δύο πλευρές του παρκέ και πήγαν στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα με 37-21 υπέρ τους.

Αποφασισμένος να μην αφήσει τους Βάσκους να μειώσουν την διαφορά μπήκε ο Παναθηναϊκός στο τρίτο δεκάλεπτο. Και το πλάνο του Πασκουάλ ακολουθήθηκε κατά γράμμα από τους παίκτες του. Οι «πράσινοι» συνέχισαν να είναι απολαυστικοί με αποτέλεσμα να προηγηθούν 47-25 στο 25’, μετά από διαδοχικά τρίποντα των Φελντέιν και Σίνγκλετον. Στο 28’ ο Νικ Καλάθης χρεώθηκε με τρίτο φάουλ και πήγε στον πάγκο, ενώ το «τριφύλλι» είχε προβάδισμα 18 πόντων (49-31). Οι φιλοξενούμενοι κατάφεραν να αντιδράσουν στην αντεπίθεση της Μπασκόνια και με τρίποντο του Γκάμπριελ στην εκπνοή, ο φωτεινός πίνακας της «Φερνάντο Μπουέσα Αρένα» έγραφε 54-37 στο 30’.

Η τέταρτη περίοδος βρήκε τον Παναθηναϊκό να έχει κακές επιλογές στα πρώτα τέσσερα λεπτά με αποτέλεσμα οι γηπεδούχοι να μειώσουν στους 13 πόντους (43-56, 34’), με τον Πασκουάλ να καλεί τάιμ άουτ. Στο 35’ δύο διαδοχικά καρφώματα από Μπάντιντζερ και Ντιόπ κατέβασαν την διαφορά στους εννιά για πρώτη φορά μετά από αρκετή ώρα (47-56). Οι «πράσινοι» είχαν χάσει το μυαλό τους κι επέτρεψαν στους Βάσκους να μειώσουν σε 50-58 στο 36’. Ο Τζέιμς βοήθησε με μεγάλα καλάθια να διατηρηθεί η διαφορά στους δέκα πόντους (60-50) με τον Αλόνσο να σταματάει το ματς στην απέλπιδά του προσπάθεια για να το γυρίσει. Ένα τρίποντο του Φελντέιν στο 37’ έγραψε το 63-52 κι έφερε την ελληνική ομάδα πιο κοντά στη νίκη. Το τρίποντο του Μπάντιντζερ κράτησε κοντά την Μπασκόνια (56-63), ενώ ο Καλάθης με φλότερ σκόραρε για το 65-56. Δύο διαδοχικά τραγικά λάθη του Φελντέιν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα επέτρεψε στους γηπεδούχους να μειώσουν σε 67-61 στο 39’ και ο Πασκουάλ πήρε τάιμ άουτ. Το ένα λάθος διαδεχόταν το άλλο, όμως τίποτα δεν μπορούσε να αλλάξει και ο Παναθηναϊκός πήρε μία σπουδαία νίκη με 72-63.

Δεκάλεπτα: 6-24, 21-37, 37-54, 63-72

Μπασκόνια (Σίτο Αλόνσο): Λάρκιν 7 (1), Φόιντμαν 12, Χάνγκα 13 (1), Μπομπουά, Μπλάζιτς, Ντιόπ 7, Τιγί 2, Λαπροβίτολα 5 (1), Σενγκέλια 6, Μπάντιντζερ 11 (1), Λουθ

Παναθηναϊκός Superfoods (Τσάβι Πασκουάλ): Σίνγκλετον 18 (2), Νίκολς 2, Ρίβερς, Τζέιμς 11 (1), Παππάς 4, Φελντέιν 8 (2), Γκιστ 11 (1), Γκάμπριελ 6 (2), Μπουρούσης 4, Καλάθης 8