Βασιλιάς στη ζούγκλα

pao olympiakos 5 james
Πανάξιος πρωταθλητής ο Παναθηναϊκός, επανέκτησε τα σκήπτρα μετά από τρία χρόνια και για δεύτερη φορά σε πέμπτο τελικό πέτυχε το μπρέικ στο ΣΕΦ.

Η πρώτη ήταν το 1999 με προπονητή τον Λευτέρη Σούμποτιτς, ύστερα από 14 χρόνια ανομβρίας. Τότε αρχηγός ήταν ο Φραγκίσκος Αλβέρτης και ως προπονητής μετά κατέκτησε το τελευταίο πρωτάθλημα του Παναθηναϊκού το 2014. Σήμερα ως μάνατζερ, ανήμερα των 43ων γενεθλίων του, δέχθηκε το καλύτερο δώρο με τη νίκη και αναφερόμαστε στον «Φράγκι» γιατί είναι το μοναδικό πρόσωπο που συνδέεται με τους τρεις παραπάνω σταθμούς. 
Ο Παναθηναϊκός έφτασε στο νταμπλ(35ο πρωτάθλημα) με παλληκαρήσιο τρόπο και η καταλυτική του ανωτερότητα στον τέταρτο τελικό, επαναλήφθηκε και στο Ν. Φάληρο, απέναντι σε έναν ξεζουμισμένο Ολυμπιακό (66-51). 

Δυστυχώς, οι θλιβερές εικόνες με τις κροτίδες, τις φωτοβολίδες και τα καπνογόνα, που οδήγησαν σε διακοπή του αγώνα 1΄54΄΄ πριν από τη λήξη (αναφέρονται όλα στο φύλο αγώνα) και ενώ η διαφορά ήταν στους 17 πόντους υπέρ των «πρασίνων» (61-49), στιγμάτισαν τον τελικό. Αφού πέρασε μισή ώρα μέχρι να αδειάσει το γήπεδο και με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο να εκλιπαρεί τους οπαδούς να αποχωρήσουν για να γλυτώσει η ομάδα τα χειρότερα, τα οποία θα κουβαλούσε στην νέα αγωνιστική χρονιά, ο αγώνας τελείωσε κανονικά.

Χωρίς καμία αφορμή, αλλά επειδή έτσι γούσταραν, άδειασαν όλα τα …πυρομαχικά (αλήθεια τι έλεγχος γίνεται), επειδή δεν αντέχουν στην ιδέα της ήττας από έναν ανώτερο αντίπαλο. Και φυσικά όλα αυτά δεν αξίζουν για τους παίκτες και τον προπονητή του Ολυμπιακού στο φινάλε της χρονιάς. Κρίμα…

Όσον αφορά τώρα το αγωνιστικό κομμάτι, ο Παναθηναϊκός που ξεκίνησε με ένα -8 (11-3) κατάφερε να ισορροπήσει το παιχνίδι και να κυριαρχήσει κατά κράτος στο δεύτερο και τρίτο δεκάλεπτο σε όλους τους τομείς. Από δέκα πόντους πέτυχε σ' αυτές τις περιόδου ο Ολυμπιακός και το επιθετικό του πρόβλημα ήταν εμφανές, τη στιγμή που οι «πράσινοι» με την καλή τους άμυνα και τη φρεσκάδα που διέθεταν, έφεραν τον αγώνα στα μέτρα τους και η πίεση μεταφέρθηκε στους γηπεδούχους.

Ο Παναθηναϊκός σταμάτησε τη δημιουργία των «ερυθρολεύκων» (7 όλες κι όλες οι ασίστ), απομόνωσε τον Πρίντεζη και βραχυκύκλωσε τον Σπανούλη. Και ουσιαστικά όλα κρίθηκαν στο πρώτο πεντάλεπτο της τρίτης περιόδου, όταν οι «πράσινοι» έγραψαν ένα 12-0 και η διαφορά εκτοξεύθηκε στους 21 πόντους (65-34).

Ο Ολυμπιακός παρέπαιε. Δεν είχε δυνάμεις και ήταν μαγική εικόνα της ομάδας που μέχρι το φάιναλ φορ της Κωνσταντινούπολης είχε τη σκληράδα και την αύρα του νικητή. Έχανε ελεύθερα σουτ, λέι απ, υπέπιπτε σε παιδαριώδη λάθη και ακόμη όταν αναθάρρησε με τα δύο τρίποντα του Αγραβάνη στο ξεκίνημα του τελευταίο δεκάλεπτου, ρίχνοντας τη διαφορά στους 11 πόντους (59-48) με το τρίποντο του Σπανούλη, αυτό ήταν στιγμιαίο. Ο Παναθηναϊκός αντέδρασε αμέσως και είχε απαντήσεις.

Ο Τζέιμς (11 π. 10 ριμπ., 6 ασίστ), ο Μπουρούσης, ο Καλάθης και ο Ρίβερς, ήταν οι κορυφαίοι για την ομάδα του Πασκουάλ.

Τα δεκάλεπτα: 17-14, 27-36, 37-57, 51-66

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Σφαιρόπουλος): Μιλουτίνοφ 6 (9ριμπ.), Πρίντεζης 4 (2/14 σουτ), Παπανικολάου 7 (1), Μάντζαρης 6 (2), Σπανούλης 9 (1), Γκριν 4, , Μπιρτς, Γιανγκ 2, Παπαπέτρου 3 (1), Αγραβάνης 10 (2).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (Πασκουάλ): Σίνγκλετον 2, Τζέιμς 11 (1), Φελντέιν, Γκιστ 4, Γκάμπριελ 3 (1), Ρίβερς 13 (3), Φώτσης 3(1), Παππάς 10 (2), Μπουρούσης 8, Καλάθης 12 (2).